Fokus

Tanker sa naftom na meti raketnog napada u Crvenom moru

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2024

-

21:46

Tanker sa naftom na meti raketnog napada u Crvenom moru
Tanker sa naftom na meti raketnog napada u Crvenom moru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jemenski Huti napali su danas projektilom tanker koji je prevozio sirovu naftu za Indiju u Crvenom moru, saopštio je Stejt department.

Portparol Stejt departmenta rekao je da je to "još jedan primer nezakonitih napada na međunarodni transport, uprkos brojnim međunarodnim pozivima da prestanu'', prenosi Rojters.

Agencija Velike Britanije za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) i kompanija za pomorsku bezbednost Ambrej saopštile su ranije danas da su primile izveštaje o tome da je tanker koji je plovio pod zastavom Paname pogođen kod obala Jemena.

Kako se navodi, na plovilu je došlo do eksplozije, koja je navodno izazvala manju štetu, a niko od članova posade nije povređen.

Lider jemenskih Huta, koje podržava Iran, Abdulmalik al Huti poručio je u četvrtak da će ta grupa nastaviti napade na brodove u Crvenom moru u znak solidarnosti sa Palestincima sve dok Izrael nastavi da čini "zločine" protiv njih.

Huti napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru od 19. novembra kao, kako su naveli, odgovor na izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze, zbog čega su SAD i Velika Britanija u poslednjih mesec dana počele uzvratne udare na vojne mete Huta u Jemenu.

Zbog napada Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru američka i britanska ratna avijacija sprovode uzvratne udare širom Jemena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet