Fokus

Bivša profesorka donirala milijardu dolara medicinskom koledžu u Njujorku i ukinula školarinu za studente

Komentari

Autor: Tanjug, BBC

26/02/2024

-

20:50

Bivša profesorka donirala milijardu dolara medicinskom koledžu u Njujorku i ukinula školarinu za studente
Bivša profesorka donirala milijardu dolara medicinskom koledžu u Njujorku i ukinula školarinu za studente - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivša profesorka medicinskog koledža "Albert Ajnštajn" u Njujorku Rut Gotesman donirala je toj školi milijardu dolara za stipendije za sve studente, što je najveći poklon te vrste ikada u SAD, saopštio je danas koledž. 

Kako se navodi, bivša profesorka daje donaciju zahvaljujući bogatstvu svog supruga Davida Gotesmana, finansijera sa Vol strita, koji je preminuo u septembru 2022. godine, preneo je Rojters.

Gotesman je počela da radi na koledžu 1968. godine, a tokom karijere istraživala je smetnje dece u učenju i kreirala program za opismenjavanje odraslih. 

Zahvaljujući njenoj donaciji, svi sadašnji redovni studenti koledža imaće plaćenu školarinu u prolećnom semestru 2024. godine, kao i svi budući. Školarina iznosi oko 60.000 dolara godišnje.

Koledž, koji pohađa oko 1.100 studenata, nalazi se u Bronksu.

"Želela sam da finansiram studente na Ajnštajnu kako bi dobili besplatnu školarinu. Bilo je dovoljno novca da se to uradi zauvek", rekla je Gotesman za Njujork tajms.

Ona je dodala da se povremeno zapita šta bi njen suprug rekao na donaciju.

"Nadam se da se smeje i da se ne mršti. Dao mi je priliku da ovo uradim, i mislim da bi bio srećan – nadam se", rekla je ona.

Komentari (0)

Svet