Fokus

Savet bezbednosti UN traži od talibana da prekinu politiku diskriminacije žena

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2024

-

09:20

Savet bezbednosti UN traži od talibana da prekinu politiku diskriminacije žena
Tanjug/AP/Yuki Iwamura - Copyright Tanjug/AP/Yuki Iwamura

veličina teksta

Aa Aa

Više od dve trećine članova Saveta bezbednosti UN zatražilo je da avganistanski talibani prekinu sa politikom ugnjetavanja i diskriminacije žena i devojaka, uključujući zabranu obrazovanja devojčica iznad šestog razreda osnovne škole i pravo žena da rade i slobodno se kreću.

Saopštenje 11 od 15 članova SB UN osudilo je represiju talibana nad ženama i devojkama od kada su preuzeli vlast u avgustu 2021. godine i ponovo insistiralo na njihovom ravnopravnom učešću u javnom, političkom, ekonomskom, kulturnom i društvenom životu.

Ambasadorka Gvajane u UN Karolin Rodriges-Birket pročitala je izjavu pre zatvorenog sastanka Saveta na konferenciji generalnog sekretara UN Antonija Gutereša sa više od 25 izaslanika u Avganistanu, održanim 18. i 19. februara u Dohi.

Predstavnici avganistanskog civilnog društva, uključujući žene, učestvovali su na sastanku u Dohi, što su članovi SB UN pozdravili.

Talibani su odbili da prisustvuju, a njihovo Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da bi njihovo učešće bilo korisno samo ako bi to ministarstvo bio jedini i zvanični predstavnik zemlje na pregovorima.

Iako talibani nisu prisustvovali sastancima, politička šefica UN Rozmeri Dikarlo se sastala sa talibanskim zvaničnicima sa sedištem u Dohi, rekao je portparol UN Stefan Dužarik.

Dikarlo je takođe obavestila članove Saveta o sadržaju razgovora s talibanima na zatvorenom sastanku u ponedeljak, prenosi AP.

Četiri zemlje nisu potpisale izjavu

Vlast Talibana nije priznala nijedna država, a izaslanik UN za Avganistan prošle godine ih je upozorio da će međunarodno priznanje ostati skoro nemoguće ukoliko ne ukinu ograničenja za žene.

Zemlje SB UN koje podržavaju ovu izjavu, uključujući Ekvador, Francusku, Gvajanu, Japan, Maltu, Sijeru Leone, Sloveniju, Južnu Koreju, Švajcarsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, naglasile su da održivi mir u Avganistanu može postojati samo ako je njen politički proces inkluzivan i poštuje ljudska prava svih Avganistanaca, uključujući žene i devojke.

Četiri zemlje Saveta bezbednosti nisu potpisale izjavu - Rusija, Kina, Mozambik i Alžir.

Gutereš je rekao novinarima u Dohi da među učesnicima, uključujući i predstavnike Evropske unije, Organizacije islamske saradnje i Šangajske organizacije za saradnju, postoji "potpuni konsenzus" o zahtevima da Avganistan bude integrisan u međunarodnu zajednicu.

Tanjug/AP/Richard Drew

 

Dodao je da kako bi došlo do toga, Avganistan ne sme da bude "žarište terorističkih aktivnosti koje utiču na druge zemlje", institucije te zemlje moraju uključivati različite grupe uključujući Uzbeke, Tadžike, Paštune i Hazare, a ljudska prava se moraju poštovati, posebno prava žena i devojaka.

"S jedne strane, Avganistan ima vladu koja nije međunarodno priznata i, u mnogim aspektima, nije integrisana u globalne institucije i globalnu ekonomiju. A s druge strane, u međunarodnoj zajednici postoji percepcija da se inkluzivnost nije poboljšala, da su se situacija žena i devojaka i ljudskih prava uopšte pogoršala u poslednje vreme", naglasio je generalni sekretar UN.

U rezoluciji Saveta bezbednosti od Gutereša se traži da imenuje izaslanika UN nakon konsultacija sa državama članicama i talibanima.

Gutereš je rekao da su učesnici odlučili da on treba da započne konsultacije "kako bi se videlo da li postoje uslovi da se stvori izaslanik UN koji bi mogao ne samo da ima koordinirajuću ulogu u vezi sa angažmanima koji se odvijaju, već i koji može efikasno da radi sa de fakto vlasti Avganistana".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet