Fokus

Talibani oslobodili Austrijanca koji je zatvoren u Avganistanu prošle godine

Komentari

Autor: Tanjug

25/02/2024

-

22:06

Talibani oslobodili Austrijanca koji je zatvoren u Avganistanu prošle godine
Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi - Copyright Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Herberta Frica, Austrijanca koji je putovao u Avganistan prošle godine i tamo bio uhapšen, oslobodili su talibani, saopštila je danas austrijska vlada. 

Austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju identifikovalo muškarca kao Herberta Frica (84) i navelo da je danas popodne stigao u Dohu, u Katar iz Avganistana, preneo je AP. 

Ako bude potrebno, biće mu ukazana medicinska pomoć pre nego što nastavi put u Austriju, navodi se u saopštenju.

 Portparolka austrijskog Ministarstva spoljnih poslova rekla je za AP da je Fric bio u zatvoru u Kabulu.     

 Austrijski kancelar Karl Nehamer zahvalio je emiru Katara, šeiku Tamimu bin Hamadu al Taniju i njegovom timu na snažnoj podršci u oslobađanju jednog od austrijskih građana iz zatvora u Avganistanu.

"Samo zahvaljujući našoj pouzdanoj saradnji ovaj austrijski državljanin će moći da se vrati kući svojoj ćerki i unucima", istakao je Nehamer na mreži X.   

Ministarstvo spoljnih poslova Katara objavilo je saopštenje na platformi X u kojem izražava zahvalnost "privremenoj vladi u Avganistanu" što je oslobodila Austrijanca.

Austrijski list "Standard" objavio je prošle godine da je Austrijanac uhapšen u Avganistanu, kao i da je bio veteran ekstremne desnice i suosnivač manje stranke krajnje desnice koja je zabranjena 1988. godine - Nacionalne demokratske partije.

Tanjug AP/Ebrahim Noroozi

 

List navodi da je bio u pritvoru nekoliko nedelja, ubrzo nakon što je jedan krajnje desničarski časopis objavio članak koji je on napisao pod naslovom "Odmor sa talibanima" u kojem je dao pozitivan pogled na život u Avganistanu pod vlašću talibana.   

Prema izveštaju, on je optužen za špijunažu, a austrijski neonacisti su njegov slučaj objavili preko Telegram kanala.   

"Standard" je objavio da je Austrijanac bio strastveni putnik koji je voleo da posećuje opasne lokacije, da je posetio Avganistan 1980-ih i pre nekoliko godina, Kurde koji su se borili protiv Islamske države na severu Sirije.   

Austrijski zvaničnici naveli su da je Fric stigao u Avganistan prošlog maja.  


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet