Fokus

Špijunska afera u Australjii: Opozija traži imenovanje političara koji je ''prodao Australiju''

Komentari

Autor: Tanjug

29/02/2024

-

10:41

Špijunska afera u Australjii: Opozija traži imenovanje političara koji je ''prodao Australiju''
Špijunska afera u Australjii: Opozija traži imenovanje političara koji je ''prodao Australiju'' - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Sadašnji i bivši članovi opozicionih stranka u Australiji traže da se objavi ime bivšeg političara za kojeg je Generalni direktor Australijske bezbednosno-obaveštajne agencije (ASIO) Mik Berdžes rekao da je "prodao Australiju" jednoj stranoj obaveštajnoj službi.

Bivši član opozicione Liberalne partije i bivši ambsador Australije u SAD Džo Hoki zatražio je da se taj političar imenuje, kako se ne bi ''potencijalno blatila svaka osoba koja je služila zemlji''.

Član opozicione Liberalne partije Piter Daton ocenio je da ''postoji oblak koji visi nad svima'' zbog toga što Berdžes nije imenovao političara.

Ministar odbrane Australije Ričard Marles rekao je da nije upoznat sa detaljima slučaja, ali je rekao da poštuje odluku ASIO da se ime zadrži u tajnosti.

''Ono što je ovde važno razumeti je, pre svega, da u ovoj zemlji postoji pretnja od strane špijunaže, da mi koji smo uključeni u javnu administraciju, uključujući političare, očigledno moramo da budemo potpuno oprezni u vezi sa tim'', dodao je on.

Berdžes nije imenovao zemlju koja je uključena u navodnu ''prodaju'', ali je rekao da je bila umešana u špijuniranje australijskih građana na društvenim mrežama i putem imejlova, kao i da je ciljala na odbrambenu industriju, nudeći novac za podatke o partnerstvu Australije u AUKUS-u sa SAD i Velikom Britanijom za proizvodnju nuklearnih podmornica.

Berdžes je rekao da taj političar nije optužen, jer više nije aktivan.

"Ovaj političar je prodao svoju državu, partiju i bivše kolege radi unapređenja interesa stranog režima", naveo je Berdžes.

Prema njegovim rečima, ASIO je izdao obaveštenje australijskim javnim službama, upozoravajući vladine službenike na pretnju pokušaja da budu regrutovani za stranu službu.

Australija je uvela zakone o stranom mešanju 2018. godine. Bivši australijski premijer Malkolm Turnbul, koji je uveo zakone, kasnije je rekao da je "ključna svrha" tih mera "razotkrivanje kineske aktivnosti".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet