Planeta

Uzbuna u Sidneju zbog azbesta: Prečešljavaju se parkovi i škole, otkazana LGBT parada

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2024

-

09:37

Uzbuna u Sidneju zbog azbesta: Prečešljavaju se parkovi i škole, otkazana LGBT parada
Sidnej - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Australijske vlasti zatvorile su danas nekoliko parkova u Sidneju nakon što je otkriven azbest na nekoliko lokacija u tom gradu.

Gradsko veće Sidneja saopštilo je da će početi inspekciju 33 parka da bi se utvrdilo da li su kontaminirani azbestom i da će testiranje trajati nekoliko sedmica.

Oko 700 učenika u javnoj školi na jugozapadu Sidneja biće izmešteno nekoliko sedmica nakon što je u kampusu škole pronađen azbest, prenosi  Rojters.

Inspekcije su počele u još sedam škola, a nalazi se očekuju kasnije danas, rekli su zvaničnici.

Parada LGBT osoba "Mardi Gras" u Sidneju, koja je zakazana za nedelju, a koja obično okuplja desetine hiljada ljudi, otkazana je nakon što su pronađeni tragovi azbesta oko mesta gde je trebalo da bude održana.

Osim na jednoj lokaciji, otkriveni tip azbesta je vezani azbest koji izaziva mali rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu, saopštila je Uprava za zaštitu životne sredine (EPA).

Vlada australijske države Novi Južni Vels formirala je radnu grupu kako bi obezbedila više resursa i osoblja za podršku EPA.

Australijska ministarka životne sredine Peni Šarp rekla je da je to najveća krivična istraga u vezi sa životnom sredinom poslednjih decenija.

Azbest je prvo pronađen u januaru na igralištu na zapadu Sidneja, kasnije je otkriven na nekoliko lokacija u blizini parka izgrađenog iznad podzemne putne petlje, a do sada je otkriven na oko 20 lokacija u gradu.

Azbest je od kasnog 19. veka korišćen za ojačavanje cementa i kao materijal koji je otporan na požar, ali su istraživanja otkrila da udisanje azbestnih vlakana može izazvati zapaljenje i rak pluća.

Upotreba azbesta je sada zabranjena u velikom delu sveta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet