Fokus

Viktorija Nuland napušta Stejt department: Odlazi u penziju posle 35 godina diplomatskog rada

Komentari

Autor: Fonet

05/03/2024

-

18:40

Viktorija Nuland napušta Stejt department: Odlazi u penziju posle 35 godina diplomatskog rada
Viktorija Nuland - Copyright Tanjug/AP/Roman Gritsyna

veličina teksta

Aa Aa

Stejt department saopštio je danas da Viktorija Nuland, treća po rangu među američkim diplomatama, napušta svoju funkciju ovog meseca i odlazi u penziju, prenosi AP.

Nuland je obavljala funkciju pomoćnika državnog sekretara za Evropu za vreme administracije Baraka Obame, ali se penzionisala pošto je Donald Tramp izabran za predsednika.

Ona se, po odlasku Trampa, vratila u administraciju kao podsekretarka za politička pitanja i bila je

kandidat da nasledi Vendi Šerman na mestu zamenice državnog sekretara.

Viktorija Nuland je proteklih sedam meseci bila vršilac dužnosti zamenika, navodi AP i dodaje da je "izgubila kadrovsku bitku" kada je predsednik Džozef Bajden prošlog meseca imenovao Kurta Kembela na tu dužnost.

Otvoreno bila na strani Ukrajine

Agencija prenosi da je Nuland izazvala gnev mnogih ruskih lidera zbog svoje otvorene odbrane Ukrajine, posebno pošto je Rusija anektirala poluostrvo Krim 2014. godine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pohvalio je Viktoriju Nuland za 35 godina javne službe i zahvalio joj na ulozi u oblikovanju politike SAD širom sveta tokom mandata šest predsednika i 10 državnih sekretara.

Njeni napori su bili neophodni za suprotstavljanje Putinovoj invaziji na Ukrajinu u punom obimu, formiranje globalne koalicije da osigura njegov strateški neuspeh i pomoć Ukrajini dok ne stane na svoje noge, demokratski, vojno i ekonomsko, rekao je Blinken.

Viktoriju Nuland će privremeno zameniti Džon Bas, bivši ambasador u Avganistanu koji je nadgledao povlačenje SAD iz te zemlje. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet