Fokus

Američki kongresmen Din Filips odustao od kandidature za predsedničku nominaciju demokrata

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2024

-

22:38

Američki kongresmen Din Filips odustao od kandidature za predsedničku nominaciju demokrata
Američki kongresmen Din Filips odustao od kandidature za predsedničku nominaciju demokrata - Copyright Tanjug/AP Photo/Charles Krupa, File

veličina teksta

Aa Aa

Američki kongresmen Din Filips saopštio je danas da povlači kandidaturu za predsedničku nominaciju demokrata na izborima u novembru u SAD i da podržava aktuelnog američkog predsednika Džoa Bajdena.

Filips je na platformi X naveo da je jasno da je Bajden kandidat Demokrata i "naša prilika da pokažemo kakva država Amerika namerava da bude".

"Kandidovao sam se za predsednika 2024. da bih se ponovo odupro Donaldu Trampu zato što su Amerikanci zahtevali alternativu, a demokratija zahteva opcije. Jasno je da alternativa nisam ja", naveo je Filips.

Filips (55) je tokom većeg dela svoje kampanje upozoravao na Bajdenove poodmakle godine i njegov slab rejting u anketama, tvrdeći da bi podrška Bajdenu ugrozila šanse da se demokrate zadrže u Beloj kući.

Spisateljica protiv Bajdena za demokratsku nominaciju

Pored Bajdena, u trci za nominaciju demokrata je sada ostala samo spisateljica Marijen Vilijamson.

Ranije danas iz trke za predsedničku nominaciju Republikanske stranke povukla se bivša američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, koja je odbila da podrži glavnog rivala Donalda Trampa, jedinog preostalog kandidata te stranke.

Bajden i Tramp ostvarili su juče očekivane pobede na stranačkim izborima u super utorak i skoro je izvesno da će njih dvojica, kao i pre četiri godine, ponovo odmeriti snage u borbi za mesto u Beloj kući.

Bajden je trijumfovao ubedljivo na demokratskim izborima u Vermontu, Ajovi, Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Masačusetsu, Mejnu, Arkanzasu, Alabami, Teksasu, Koloradu, Juti, Minesoti i Kaliforniji.

Tramp je pobedio u Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Mejnu, Alabami, Masačusetsu, Arkanzasu, Teksasu, Koloradu, Minesoti, Kaliforniji, Juti i na Aljasci.

Hejli je priredila iznenađenje pobedom u Vermontu, što joj je bila tek druga pobeda, nakon Vašingtona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet