Fokus

Ekspert UN istražuje navode o mučenju i zlostavljanju palestinskih zatočenika

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2024

-

18:48

Ekspert UN istražuje navode o mučenju i zlostavljanju palestinskih zatočenika
Ekspert UN istražuje navode o mučenju i zlostavljanju palestinskih zatočenika - Copyright Tanjug/AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Ekspert Ujedinjenih nacija, pravnica Elis Džil Edvards, izjavila je da istražuje navode o mučenju i zlostavljanju palestinskih zatočenika koje su zatvorile izraelske snage i dodala da su u toku pregovori da poseti Izrael.

Govoreći za Rojters na marginama Saveta UN za ljudska prava u Ženevi, ona je rekla da je nedavno primila navode o mučenju i zlostavljanju Palestinaca zatočenih na okupiranoj Zapadnoj obali ili u Pojasu Gaze.

''Upravo proučavam te navode i sprovodim istragu za utvrđivanje činjenica. Pozivam Hamas, državu Palestinu, kao i Izrael da se fokusiraju na mir i žive rame uz rame u budućnosti kao susedi'', rekla je ona.

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da je primila brojne izveštaje o masovnom zatvaranju, zlostavljanju i nasilnom nestanku Palestinaca u severnom delu Pojasa Gaze, dodajući da to čini izraelska vojska, kao i da je od početka rata Izraela i palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra do danas zabeleženo na hiljade hapšenja Palestinaca na okupirnaoj Zapadnoj obali.

Izraelska vojska je saopštila da su vojni napadi na Pojas Gaze osmišljeni tako da ''oslabi Hamasove vojne kapacitete" i spase taoce koje je Hamas zarobio u napadu na južni Izrael.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet