Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Isporučen još jedan paket pomoći Gazi iz vazduha, Blinken: Na Hamasu da prihvati prekid vatre

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/03/2024

-

10:09

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Isporučen još jedan paket pomoći Gazi iz vazduha, Blinken: Na Hamasu da prihvati prekid vatre
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Isporučen još jedan paket pomoći Gazi iz vazduha, Blinken: Na Hamasu da prihvati prekid vatre - Copyright Tanjug/AP/Hatem Ali, Mohammed Dahman, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 154 dana. Američke snage će izgraditi privremenu luku na obali Gaze u narednih nekoliko nedelja kako bi omogućile dostavu humanitarne pomoći u velikim razmerama, najavio je predsednik SAD Džo Bajden u govoru o stanju nacije, usred upozorenja o široko rasprostranjenoj gladi među 2,3 miliona stanovnika te teritorije. Luku će graditi američki vojni inženjeri sa brodova uz obalu Gaze, koji neće morati da silaze na obalu, rekli su američki zvaničnici. Isporuka pomoći biće dopremljena iz luke Larnaka na Kipru, koja će postati glavno čvorište za pomoć. S druge strane, pregovori Izraela i Hamasa su u ćorsokaku, a delegacija Hamasa je napustila Kairo kako bi obavila dodatne konsultacije.

Ključni događaji: 

  • Egipatski zvaničnici: Hamas napustio ragovore u Kairu, razgovori u ćorsokaku
  • Hamas tvrdi da Izrael ne odgovara na njihove glavne zahteve
  • Mediji: SAD će izgraditi luku u Gazi za primanje humanitarne pomoći
  • UN: Izrael pokrenuo kampanju izgladnjavanja u Gazi
  • Izrael uhapsio još 40 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.40 Pentagon: Nijedna isporuka pomoći iz vazduha nije uzrokovala smrt civila u Gazi

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da nijedna američka isporuka humanitarne pomoći iz vazduha u Gazu nije bila uzrok civilnih žrtava o kojima su ranije danas izvestili mediji.

"Medijski izveštaji da su američke isporuke iz vazduha dovele do civilnih žrtava na zemlji su neistiniti, jer imamo potvrdu da su svi naši paketi pomoći bezbedno sleteli na zemlju'', rekao je sekretar za štampu Pentagona Patrik Rajder na konferenciji za novinare, prenosi CNN.

On je rekao da je sa današnjom četvrtom isporukom iz vazduha ukupan broj dostavljenih obroka u Gazu prešao 124.000.

Ranije danas mediji su preneli da je najmanje pet osoba poginulo, a 10 povređeno nakon što su na njih pali paketi humanitarne pomoći iz aviona u kampu Al Šati, zapadno od grada Gaze. Paketima se, kako su javili lokalni mediji, nisu otvorili padobrani i pali su na palestinske civile koji su čekali na najavljenu pomoć.

20.37 Vojska SAD isporučila četvrti paket pomoći Pojasu Gaze iz vazduha

Vojska SAD isporučila je danas četvrti paket pomoći Pojasu Gaze iz vazduha, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Rojters. Bela kuća saopštila je da će isporučivanje pomoći iz vazduha biti kontinuirano i da Izrael podržava te akcije.

19.12 Blinken: Na Hamasu je da prihvati prekid vatre

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je na palestinskoj militantnoj grupi Hamas da pristane na prekid vatre koji bi omogućio da više humanitarne pomoći bude isporučeno u Pojas Gaze, i koji bi otvorio put za razgovore o ''trajnom rešenju sukoba''. On je uoči sastanka sa turskim ministrom inostranih poslova Hakanom Fidanom rekao da Vašington i dalje insistira na prekidu vatre, prenosi Rojters.

"Sve je na Hamasu. Pitanje je da li će Hamas odlučiti ili ne da bude prekida vatre koji bi svima bio od koristi. Lopta je u njihovom polju. Intenzivno radimo na prekidu vatre, a videćemo šta će oni izabrati", rekao je Blinken.

Predstavnici Hamasa su u četvrtak radi konsultacija napustili pregovore o prekidu vatre u Kairu. Izrael i Hamas okrivljuju jedni druge za nepostojanje sporazuma koji bi od Hamasa zahtevao da oslobodi neke od talaca koje drži u zamenu za 40-dnevno primirje. Od početka rata između Hamasa i Izraela ubijeno je više od 30.000 Palestinaca.

Tanjug/Thomas Kienzle/Pool via AP

 

17.10 Najmanje pet osoba poginulo, a 10 povređeno od posledica pada paketa pomoći

Najmanje pet osoba je poginulo, a 10 je povređeno kada su na njih pali paketi pomoći u kampu Al Šati zapadno od grada Gaze, koji su izbačeni iz aviona, objavili su novinari sa lica mesta.
Kader Al Zanun rekao je za CNN da je bio svedok pada paketa pomoći iz aviona iznad kampa Al Šati, a uzrok nesreće je neotvaranje jednog paobrana. Sjedinjene Države i druge zemlje dostavljaju humanitarnu pomoć u Gazu iz aviona, nakon upozorenja Ujedinjenih nacija da su stotine hiljada u opkoljenoj enklavi na ivici gladi.

15.57 Ekspert UN istražuje navode o mučenju i zlostavljanju palestinskih zatočenika

Ekspert Ujedinjenih nacija, pravnica Elis Džil Edvards, izjavila je danas da istražuje navode o mučenju i zlostavljanju palestinskih zatočenika koje su zatvorile izraelske snage i dodala da su u toku pregovori da poseti Izrael. Govoreći za Rojters na marginama Saveta UN za ljudska prava u Ženevi, ona je rekla da je nedavno primila navode o mučenju i zlostavljanju Palestinaca zatočenih na okupiranoj Zapadnoj obali ili u Pojasu Gaze.

''Upravo proučavam te navode i sprovodim istragu za utvrđivanje činjenica. Pozivam Hamas, državu Palestinu, kao i Izrael da se fokusiraju na mir i žive rame uz rame u budućnosti kao susedi'', rekla je ona.

14.40 Finska šalje sedam vojnika u misiju u Crvenom moru

Finska će poslati sedam vojnika koji će učestvovati u operacijama upravljanja krizama u Crvenom moru, saopštio je danas kabinet finskog premijera.

Saopštenje dolazi dan nakon što su dva člana posade ubijena u raketnom napadu jemenskih Huta na brod u vlasništvu Liberije u Adenskom zalivu, javlja Tajms of Izrael. Napadi Huta na brodove u Crvenom moru poremetili su globalni komercijalni pomorski transport i prisilili kompanije da se preusmere na duže i skuplje pomorske rute oko Južne Afrike.

12.05 Pomorski koridor Kipar-Gaza za dostavljanje humanitarne pomoći biće otvoren ovog vikenda

Evropska unija podržava dugo očekivani pomorski koridor koji omogućava slanje pomoći sa Kipra do obale Gaze, potvrdila je Evropska komisija Ursula fon der Lajen tokom posete luci Larnaka. Inicijativu koju predvodi Kipar, pod nazivom "Amaltea" podržavaju zapadni i arapski partneri, uključujući SAD i UAE.

To će omogućiti porast isporuka humanitarne pomoći, koje su od izbijanja rata ozbiljno sužene kopnenim rutama koje kontroliše Izrael.

Govoreći u Larnaki, na južnoj obali Kipra, Fon der Lajen je rekla da bi izvršna vlast EU takođe mogla da razmotri dalje opcije, uključujući dostavljanje humanitarnog tereta padobranima. Blok je ove godine već obećao 250 miliona evra pomoći Palestincima.

profimedia

 

11.33 UN: Izraelski napad na Rafu ne sme da bude dozvoljen

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je danas da izraelski napad na pogranični grad Rafa, u Pojasu Gaze, ne sme da se dozvoli, budući da bi takva ofanziva dovela do velikog gubitka života. "Ukoliko Izrael pokrene vojnu ofanzivu na Rafu, kojom je ranije pretio, na grad u kome se nalazi 1,5 miliona raseljenih lica, koja žive u užasnim i neljudskim uslovima, bilo kakav napad doveo bi do masovnog gubitka života i povećao rizik od daljih zločina", poručio je potparol Kancelarije UN za ljudska prava, Džeremi Lorens.

11.32 Rojters: Humanitarna pomoć EU brodom kreće ka Gazi

Kako prenosi Rojters, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će brod sa humanitarnom pomoći krenuti u petak u Gazu u okviru pilot operacije za humanitarni pomorski koridor.

11.28 UN: Dosad neviđeno širenje izraelskih naselja na palestinskim teritorijama

Izraelska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama proširile su se na rekordne nivoe, čime se rizikuje praktična mogućnost stvaranja palestinske države, rekao je visoki komesar UN za ljudska prava Foker Tirk. On je istakao da je rastu izraelskih naselja doprineo Izrael prebacivanjem svoje populacije, za šta je rekao da je u pitanju ratni zločin, preneo je Rojters.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena navela je prošlog meseca da naselja nisu u skladu sa međunarodnim pravom, nakon što je Tel Aviv objavio planove o izgradnji novih domaćinstasva na okupiranoj Zapadnoj obali.

10.01 Raste broj ubijenih Palestinaca u Gazi

Najmanje 30.878 Palestinaca je ubijeno, a 72.402 ranjeno od 7. oktobra u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu, saopštilo je ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas.

Associated Press

09.30 UNRWA: U Gazi u proseku 63 žene dnevno budu ubijene

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) objavila je na društvenoj mreži X da žene u Gazi nastavljaju da trpe posledice brutalnog rata.

Prema njihovim podacima, najmanje 9.000 žena je ubijeno u Gazi od početka oktobra, ali je agencija UN upozorila da je taj broj verovatno veći.

"Ova brojka je verovatno potcenjena jer je prijavljeno da je mnogo više žena pod ruševinama. U Gazi u proseku 63 žene dnevno budu ubijene - od čega su 37 majke koje ostavljaju svoje porodice za sobom", dodaje se.

08.48 Trudo: Kanada još nije odlučila da li će nastaviti finansiranje UNRWA

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da Otava nije odlučila da li će nastaviti finansiranje Agencije UN za plestinske izbeglice (UNRWA) nakon što je Izrael naveo da je deo osoblja Agencije bio umešan u napade Hamasa 7. oktobra. 

08.30 Netanjahu: Izrael neće odugovlačiti napad na Rafu zbog međunarodnog pritiska

Izrael neće pokleknuti pod međunarodnim pritiskom da odugovlači napad na grad Rafu na jugu Gaze i nastaviće krvavu ofanzivu na Hamas, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.
"Postoji međunarodni pritisak i on raste, ali... moramo zajedno da se suprotstavimo pokušajima da se zaustavi rat", rekao je on na ceremoniji dodele vojnih diploma u južnom Izraelu, dodajući da će izraelske snage delovati protiv Hamasa u celom Pojasu Gaze "uključujući i Rafu, poslednje uporište Hamasa"

07.31 UN: Izrael pokrenuo kampanju izgladnjavanja u Gazi

Specijalni izvestilac UN za pravo na hranu Majkl Fahri izjavio je da Izrael uništava sistem ishrane u Gazi kao deo šire ''kampanje izgladnjivanja'' u ratu protiv pripadnika palestinske militantne grupe Hamas. U obraćanju pred Savetom UN za ljudska prava, on je rekao da to telo ne čini dovoljno kako bi se pomoglo civilima u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

 

07.10 Hamas tvrdi da Izrael ne odgovara na njihove glavne zahteve

Delegacija Hamasa napustila je Kairo kako bi se sastala sa svojim liderima radi dodatnih konsultacija, izjavio je član političkog biroa Hamasa Husam Badran i istakao da Izrael ne odgovara na njihove glavne zahteve ne samo Hamasa već i palestinskog naroda.

06.30 SAD će izgraditi luku u Gazi za primanje humanitarne pomoći

Američki predsednik Džo Bajden će u svom govoru o stanju nacije najaviti da će Vojska SAD izgraditi luku u Gazi na obali Sredozemnog za primanje humanitarne pomoći, piše Rojters, pozivajući se na neimenovane zvaničnike. Luka, koja bi bila privremena, povećala bi količinu humanitarne pomoći za Palestince, navode neimenovai zvaničnici.

06.00 Egipatski zvaničnici: Hamas napustio ragovore u Kairu, razgovori u ćorsokaku

Egipatski zvaničnici saopštili su da su pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze dospeli u ćorsokak zbog Hamasovog zahteva da se u fazama dođe do kraja rata. Delegacija te militantne palestinske grupe napustila je Kairo, mesto pregovora, kako bi održala konsultacije, a kako navodi egipatski TV kanal Al-Kahira njuz, razgovori će se nastaviti sledeće nedelje.

Komentari (0)

Svet