Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU IDF potvrdio da je gađao stambenu zgradu, kažu da je u njoj bila "imovina Hamasa"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

09/03/2024

-

09:31

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU IDF potvrdio da je gađao stambenu zgradu, kažu da je u njoj bila "imovina Hamasa"
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU IDF potvrdio da je gađao stambenu zgradu, kažu da je u njoj bila "imovina Hamasa" - Copyright Tanjug/AP/Hatem Ali, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 155 dana. Uprkos nespehu mirovnih pregovora u Kairu, američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je na Hamasu da pristane na prekid vatre koji bi omogućio da više humanitarne pomoći bude isporučeno u Gazu, i koji bi otvorio put za razgovore o ''trajnom rešenju sukoba''. U međuvremenu, Evropska unija je podržala pomorski koridor koji će omogućiti slanje pomoći sa Kipra do obale Gaze i poslala brod sa humanitarnom pomoći koji je u petak, u okviru pilot operacije krenuo ka Gazi. Za to vreme, vojska SAD isporučila je četvrti paket pomoći stanovništvu te enklave iz vazduha. 

Ključni događaji: 

  • Pomorski koridor Kipar-Gaza za dostavljanje humanitarne pomoći biće otvoren ovog vikenda
  • Blinken: Na Hamasu je da prihvati prekid vatre
  • Vojska SAD isporučila četvrti paket pomoći Pojasu Gaze iz vazduha
  • Pentagon: Nijedna isporuka pomoći iz vazduha nije uzrokovala smrt civila u Gazi
  • Raste broj ubijenih Palestinaca u Gazi

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.35 Centralna komanda SAD dopremila pomoć za Gazu

Centralna komanda SAD (CENTCOM) je danas ispustila iz vazduha pomoć za Gazu.

"Američki transportni avioni C-130 bacili su preko 41.400 obroka i 23.000 flaša vode u severnu Gazu, omogućivši civilima pristup kritičnoj pomoći", saopštio je CENTCOM.

Ovo je bila zajednička operacija američkih vazduhoplovnih snaga i vojske, u okviru tekućih napora SAD da ispuste pomoć u Gazu, navodi CENTCOM, prenosi NBC News.

23.23 U izraelskom napadu na jug Libana ubijeno pet civila

Najmanje pet osoba ubijeno je, a devetoro je ranjeno u selu na jugu Libana tokom izraelskog napada, rekli su libanski bezbednosni izvori.

Kako prenosi Reuters, libanski izvori su naveli da se selo nalazi u blizini granice sa Izraelom i da su ubijeni bili članovi jedne porodice.

Za sada nema komentara iz izraelske vojske.

21.40 Demonstranti se sukobili sa policijom u centru Tel Aviva

Izraelska policija saopštila je da je uhapsila demonstranta koji je koristio dimnu bombu, dok su se antivladini demonstranti danas sukobili sa policajcima koji su neuspešno pokušavali da ih blokiraju u pokušajima da se probiju kroz barikade, javlja Tajms of Izrael.

Demonstranti, koji su se probili kroz policijsku barijeru u ulici Begin, počeli su da se okupljaju kod auto-puta Ajalon.

Nekoliko stotina antivladinih demonstanata u centralnom Tel Avivu izašlo je na protest na kojem su zatražili momentalno oslobađanje talaca i izbore na kojima, kako su rekli, žele da se zameni aktuelna vlada. U Jerusalimu, demonstranti traže oslobađanje talaca koje drži Hamas, okupljeni ispred rezidencije premijera Benjamina Netanijahua, na obeležavanju 155. dana zatočeništva.

19.54 Gaza: Beba i devojka (20) umrle od gladi

U Gazi su od gladi premunuli beba i mlada devojka, pa je sada broj umrlih od izgladnjivanja povećan na 25, prenela je Al Džazira.

Ministarstvo zdravlja iz Gaze saopštilo je da je dvomesečna beba umrla od neuhranjenosti i dehidracije u bolnici Kamal Advan na severu Gaze. Glad i dehidratacija takođe su bili uzrok smrti mlade žene u bolnici Al Šifa, gde su još tri mlade osobe umrle iz tog razloga.

"Povećan broj smrti od neuhranjenosti i dehidratacije je izuzetno zabrinjavajući i potvrđuje da je glad na severu Gaze dostigla smrtonosne nivoe", istaklo je ministarstvo.

19.45 Halevi i šef Šin Beta odobrili borbene planove za nastavak rata

Komandant Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Herci Halevi i šef izraelske obaveštajne službe Šin Bet, Ronen Bar, odobrili su danas borbene planove ''za nastavak rata''.

IDF navodi da su na sastanku u sedištu Južne komande vojske u gradu Ber Ševa bili komandant Južne komande, general-major Jaron Finkelman, zamenik Šin Beta i još neki visoki zvaničnici vojske.

Iz IDF navode da su Halevi i Bar "odobrili planove za nastavak rata", bez davanja više detalja, prenosi Tajms of Izrael.

Profimedia

 

18.55 Saveznici oborili desetine dronova Huta iznad Crvenog mora i Adenskog zaliva

Američke, francuske i britanske snage oborile su danas desetine dronova iznad Crvenog mora nakon što su jemenski pobunjenici Huti gađali teretni brod "Propel fortjun" i američke razarače u tom regionu.

Huti napadaju brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu od novembra u, kako kažu, znak solidarnosti sa palestinskim narodom tokom izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Portparol ove militantne grupe Jahja Sarea rekao je danas da su Huti gađali teretni brod i određeni broj američkih razarača u Crvenom moru i Adenskom zalivu sa 37 dronova, preneo je Rojters.

Brodovi američke ratne mornarice oborili su 15 dronova, saopštila je nešto ranije američka Centralna komanda (CENTCOM).

18.50 Lider Hamasa: Arapske i muslimanske zemlje da porade na zaustavljanju pokolja

Lider Hamasa Ismail Hanije apelovao je na arapske i muslimanske države da rade na "političkim, pravnim i diplomatskim nivoima da se zaustavi pokolj palestinskog naroda".

U izjavu objavljenoj pre početka Ramazana, Hanije je rekao da se njegova poruka posebno odnosi na "vodeće glavne gradove sveta koji podržavaju okupaciju, kako bi mogli da pritisnu Izrael da obustave gnusni rat u Gazi", prenela je Al Džazira.

18.47 Mosad: Hamas nije zainteresovan za primirje uoči Ramazana

Izraelska obaveštajna služba Mosad saopštila je danas da Hamas ne izgleda zainteresovano da dođe do prekida vatre uoči islamskog svetog meseca Ramazana.

U saopštenju se, štaviše, tvrdi da Hamas nastoji da eskalira napetosti širom regiona uoči Ramazana, "na račun Palestinaca u Pojasu Gaze", preneo je "Džeruzalem post".

16.53 Najmanje još 82 šrtve u Gazi

Najmanje 10 palestinskih civila, uključujući decu, ubijeno je danas, a mnogi su povređeni u izraelskom vazdušnom napadu na kuću u izbegličkom kampu Nuseirat, u centralnom pojasu Gaze, javila je palestinska agencija WAFA, pozivajući se na lokalne i medicinske izvore koji tvrde da su u posednja 24 sata poginule 82 osobe, a desetine ih je ranjeno.

Izraelske rakete pogodile su kuću porodice Naveri u izbegličkom kampu kada je 10 Palestinaca ubijeno, a nekliko desetina ih je povređeno u vazdušnom napadu, navode izvori. U protekla 24 sata, izraelske počinile su 10 pokolja u pojasu Gaze, što je rezultiralo ubistvom 82 civila i ranjavanjem 122 , saopštile su lokalne zdravstvene vlasti.

16.35 IDF tvrdi da je gađao jednu od najvećih stambenih zgrada u Rafi jer se u njoj nalazila "vojna imovina Hamasa"

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su da su preko noći pogodile jednu od najvećih stambenih kula u Rafi u južnoj Gazi, rekavši da se u njoj nalazi "vojna imovina Hamasa", navodi Tajms of Izrael.

Prema tom izvoru, u odgovoru na upit o udaru, ID je rekao: "Prema vojnim izvorima, zgradu je koristio Hamasov takozvani komitet za hitne slučajeve".

IDF je saopštila da je upozorila stanovnike zgrade Al-Masri na 12 spratova uoči napada i rekla da su se svi evakuisali na vreme.

Reuters je ranije izvestio da je desetine porodica koje žive u kuli ostalo bez krova nad glavom, iako nije bilo prijavljenih žrtava. Međutim, palestinska novinska agencija Vafa izvestila je da je "deset civila zadobilo razne povrede".

15.55 Turska šalje dodatnu pomoć Pojasu Gaze

Predsednik Turske Redžep Taip Erdogan izjavio je danas da je njegova zemlja od početka izraelskih napada na Pojas Gaze do sada avionima i brodovima poslala oko 40.000 tona humanitarne pomoći Palestincima i najavio dodatnu podršku.

"Očekuje se da će još jedan brod turskog Crvenog polumeseca, koji nosi 3.000 tona pomoći, u nedelju stići do egipatske luke Al-Ariš“, rekao je Erdogan na sastanku generalne skupštine Istanbulske fondacije za širenje znanja, javlja agencija Anadolija.

Najaljujući dodatno povećanje pomoći palestinskom narodu tokom predstojećeg ramazana, Erdogan je naglasio da Turska i njen narod nedvosmisleno najviše brinu za palestinsko pitanje.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

14.27 Lazarini: UNRWA u riziku od zatvaranja usled manjka sredstava

Agenciju Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) preti zatvaranje, nakon što je niz donatora obustavio finansiranje usled izraelskih optužbi da je nekoliko njenih zaposlenih učestvovalo u napadu Hamasa na jug Izraela u oktobru, izjavio je danas šef Agencije Felipe Lazarini.

"Agencija je u riziku od smrti i demontiranja. Ono što je u pitanju je sudbina Palestinaca u Gazi, u kratkom roku, koji prolaze kroz humanitarnu krizu bez presedana“, rekao je Lazarini za švajcarski RTS.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD i Britaniju, pauzirale su finansiranje UNRWA nakon optužbi Izraela da je desetak od 13.000 zaposlenih u toj agenciji u Pojasu Gaze učestvovalo u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.

13.07 Rafa: Izraelski napad na višespratnicu najava predstojeće invazije

Izraelske snage pogodile su danas jednu od najviših stambenih zgrada u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, potvrdili su žitelji toga grada i izrazili strepnju da je to najava neminovne izraelske invazije. Rojters navodi da stanovnici Rafe strepe da Izrael pojačava pritisak na poslednje područje Pojasa Gaze na koje još uvek nije izvršena invazija, a u kojem je sklonište pronašlo više od milion raseljenih Palestinaca. Više desetina porodica koje žive u toj dvanaestospratnici, koja je udaljena oko 500 metara od granice sa Egiptom, ostalo je bez krova nad glavom, iako nije bilo prijavljenih žrtava.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahteve za komentar povodom napada na stambenu kulu u Rafi, ali jedan od 300 stanovnika te zgrade rekao je izveštaču Rojtersa da je Izrael samo 30 minuta pre napada emitovao upozorenje stanarima da se u sred noći evakuišu iz tog objekta.

AP/Hatem Ali

 

12.50 Francuska vojska tvrdi da je uništila četiri borbena drona u Adenskom zalivu

Francuski ratni brod i avion uništili su četiri borbena drona koja su se kretala prema Evropskoj pomorskoj misiji u Adenskom zalivu, saopštila je danas francuska vojska. Naglašeno je da je ova defanzivna akcija direktno doprinela zaštiti teretnog broda "True Confidence", pod zastavom Barbadosa, koji je pogođen u sredu i trenutno ga odvlače prema obali, kao i zaštiti drugih komercijalnih plovila u toj regiji, javlja Rojters. Francuska vojska nije navela kome su oboreni dronovi pripadali.

12.21 Gotovo 31.000 Palestinaca ubijeno u izraelskoj ofanzivi u Gazi od 7. oktobra

Najmanje 30.960 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas. U saopštenju se navodi da su u Pojasu Gaze od 7. oktobra ranjena 72.524 Palestinca.Najmanje 82 Palestinca su ubijena, a 122 su ranjena tokom protekla 24 sata, navodi ministrastvo, preneo je Rojters.

Associated Press

11.35 Bajden sumnja u prekid vatre tokom Ramazana

Američki predsednik Džozef Bajden ocenio je da će biti "teško" postići prekid vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze pre Ramazana početkom iduće sedmice, javlja Al Džazira.

"Biće teško", rekao je Bajden novinarima, odgovarajući na pitanje da li je verovatno da će sporazum biti sklopljen pre početka meseca muslimanskog posta. Bajden je dodao i da je "jako" zabrinut zbog nasilja koje bi moglo izbiti tokom Ramazana u istočnom Jerusalimu, palestinskoj teritoriji koji je anektirao i okupirao Izrael.

Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

 

09.29 CNN: Izraelska vojska gradi put koji Gazu deli na dva dela

Put koji gradi izraelska vojska razdvajajući Gazu na dva dela stigao je do obale Sredozemnog mora, pokazuje analiza satelitskih snimaka, objavio je CNN. Kako se navodi, reč je o delu bezbednosnog plana za kontrolu teritorije mesecima, a možda i godinama, rekli su izraelski zvaničnici američkoj mreži.

Satelitski snimci CNN pokazuju da se put istok-zapad, čija gradnja traje nedeljama, sada proteže od graničnog područja Gaze i Izraela preko čitavog pojasa dužinom od oko 6,5 kilometara i deli severnu Gazu, uključujući istoimeni grad Gazu, od juga te palestinske enklave. Postojeći put dug je dva kilometra, a ostatak od 4,5 kilometara je nov.

Izraelske odbrambene snage rekle su za CNN da koriste rutu za "uspostavljanje operativnog uporišta u toj oblasti" i omogućavanje "prolaska snaga, kao i logističke opreme“. Tvrde i da je ovaj put postojao i pre rata, a da se sada renovira zbog oštećenja nastalih prolaskom oklopnih vozila.

08.39 Pentagon: Nijedna isporuka pomoći iz vazduha nije uzrokovala smrt civila u Gazi

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da nijedna američka isporuka humanitarne pomoći iz vazduha u Gazu nije bila uzrok civilnih žrtava o kojima su ranije danas izvestili mediji. "Medijski izveštaji da su američke isporuke iz vazduha dovele do civilnih žrtava na zemlji su neistiniti, jer imamo potvrdu da su svi naši paketi pomoći bezbedno sleteli na zemlju'', rekao je sekretar za štampu Pentagona Patrik Rajder na konferenciji za novinare, prenosi CNN.

Associated Press

08.08 Vojska SAD isporučila četvrti paket pomoći Pojasu Gaze iz vazduha

Vojska SAD isporučila je četvrti paket pomoći Pojasu Gaze iz vazduha, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Rojters. Bela kuća saopštila je da će isporučivanje pomoći iz vazduha biti kontinuirano i da Izrael podržava te akcije.

07.46 Blinken: Na Hamasu je da prihvati prekid vatre

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je na palestinskoj militantnoj grupi Hamas da pristane na prekid vatre koji bi omogućio da više humanitarne pomoći bude isporučeno u Pojas Gaze, i koji bi otvorio put za razgovore o ''trajnom rešenju sukoba''. On je uoči sastanka sa turskim ministrom inostranih poslova Hakanom Fidanom rekao da Vašington i dalje insistira na prekidu vatre, prenosi Rojters.

07.00 Pomorski koridor Kipar-Gaza za dostavljanje humanitarne pomoći biće otvoren ovog vikenda

Evropska unija podržava dugo očekivani pomorski koridor koji omogućava slanje pomoći sa Kipra do obale Gaze, potvrdila je Evropska komisija Ursula fon der Lajen tokom posete luci Larnaka. Kako prenosi Rojters, Fon der Lajen je rekla da će brod sa humanitarnom pomoći krenuti u petak u Gazu u okviru pilot operacije za humanitarni pomorski koridor.

Komentari (0)

Svet