Fokus

Sada i zvanično, gledaćemo reprizu iz 2020: Bajden i Tramp osigurali predsedničke nominacije

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2024

-

07:46

Sada i zvanično, gledaćemo reprizu iz 2020: Bajden i Tramp osigurali predsedničke nominacije
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden i bivši predsednik Donald Tramp formalno su osigurali predsedniče nominacije Demokratske, odnosno Republikanske stanke, nakon pobeda na primarnim izborima u Džordžiji, Misisipiju i državi Vašington, što znači da će se ponovo susresti na predsedničkim izborima u novembru.

Bajden je na stranačkim izborima osvojio više od 1.968 delegata, koliko je bilo potrebno da bi formalno osigurao predsedničku nominaciju demokrata, a Tramp neophodnih 1.215 za republikansku.

Kandidatura Džozefa Bajdena biće ozvaničena na konvenciji Demokratske stranke u Čikagu u avgustu, a Trampova na konvenciji u Milvokiju u julu, javlja Glas Amerike.

Prema američkom izbornom procesu, na osnovu rezultata stranačkih izbora u pojedinačnim državama kandidatima se dodeljuju delegati.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Da bi osigurao nominaciju, kandidat mora da ima određen broj delegata koji se zatim i formalno izjašnjavaju na stranačkim konvencijama.

"Suočeni smo sa otrežnjujućom realnošću. Sloboda i demokratija su u opasnosti ovde u Americi kao nikada ranije od Građanskog rata. Donald Tramp vodi kampanju ogorčenosti i osvete koja ugrožava samu ideju Amerike.Verujem da će Amerikanci izabrati da nastave da idu u budućnost", poručio je Bajden u saopštenju nakon što je osigurao nominaciju. Istakao je i da mu je čast što je osvojio drugu predsedničku nominaciju demokrata.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Nakon što se prethodne nedelje iz trke za republikansku nominaciju povukla Trampova jedina preostala rivalka, Niki Hejli, kandidat te stranke je već bio poznat.

Tanjug/AP

 

Na skupu u Džordžiji, Donald Tramp je ponovio neosnovane tvrdnje da su izbori 2020. godine bili pokradeni, a Bajdena je kritikovao i zbog toga što nije uspeo da spreči priliv migranata na granici sa Meksikom.

Pitanje imigracije je centralno u njegovoj kampanji, kao i druga pitanja bitna za republikance, kao što je abortus i slanje američkih fondova u inostranstvo.

Posle izbora u utorak u četiri države, uključujući Džoržiju i Havaje, postalo je jasno da će Bajden i Tramp ponovo biti u trci za predsednika na izborima 5. novembra, iako još uvek nije održana ni polovina stranačkih izbora, a to će biti prvi put od 1912. godine da su kandidati na izborima dva američka predsednika.

Takođe, prvi put od 1956. godine da su isti kandidati u dva izborna ciklusa.

Tada je republikanski predsjednik Dvajt Ajzenhauer drugi put porazio bivšeg demokratskog guvernera Ilinoisa Adlaija Stivensona. Najviše delegata u utorak dodeljivala je Džordžija, koja bi mogla da bude ključna za ishod predsedničkih izbora u novembru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet