Fokus

Blinken u poseti Južnoj Koreji pred Samit o demokratiji: Razgovaraće sa zvaničnicima o bezbednosti u regionu

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2024

-

12:57

Blinken u poseti Južnoj Koreji pred Samit o demokratiji: Razgovaraće sa zvaničnicima o bezbednosti u regionu
Tanjug/AP/Evelyn Hockstein - Copyright Tanjug/AP/Evelyn Hockstein

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je danas u Južnu Koreju kako bi prisustvovao Samitu za demokratiju, multinacionalnom skupu koji predvode SAD, u cilju podsticanja solidarnosti i zajedničkih vrednosti među demokratskim zemljama.

Dvodvevna poseta Blinkena ovoj azijskoj zemlji će uključivati razgovore sa južnokorejskim ministrom spoljnih poslova Čo Tae-julom, što je drugi sastanak dvojice zvaničnika za manje od mesec dana, nakon što je prethodni održan u Vašingtonu prošlog meseca.

Takođe se očekuje da će državni sekretar SAD održati sastanak s južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom, preneo je Jonhap.

Sednica demokratskog foruma i sastanak sa Čoom su zakazani za ponedeljak, a kako je navelo MSP Južne Koreje, Čo i Blinken će razgovarati o o demokratskoj saradnji, načinima za jačanje alijanse između dve zemlje i drugim pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući situaciju na Korejskom poluostrvu i u regionu.

Ministarske sednice biće održane prvog dana, nakon čega će uslediti panel diskusije u kojima će učestvovati grupe građana. Američki predsednik Džozef Bajden će virtuelno prisustvovati samitu, koji će trajati od 18. do 20. marta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet