Fokus

Prevrnuo se tanker sa 980 tona kiseline: Japanska obalska straža spasila većinu posade, traga se za još dva člana

Komentari

Autor: Fonet

20/03/2024

-

14:36

Prevrnuo se tanker sa 980 tona kiseline: Japanska obalska straža spasila većinu posade, traga se za još dva člana
Prevrnuo se tanker sa 980 tona kiseline: Japanska obalska straža spasila većinu posade, traga se za još dva člana - Copyright Tanjug/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Rano jutros u blizini jugozapadne obale Japana prevrnuo se južnokorejski tanker, a japanska obalska straža je saopštila da je spasila devet članova posade i da još uvek traga za dvojicom koji su nestali, prenosi Asošijeted pres (AP).

Prema navodima nadležnih obalska straža je primila SOS poziv od tankera "Keoioung Sun", uz poruku da se naginje dok je zbog lošeg vremena bio usidren u skloništu u blizini japanskog ostrva Mutsure.

Tanjug/Kyodo News via AP

 

Ostrvo se nalazi nedaleko od jugozapadnog kraja glavnog japanskog ostrva Honšu, oko 1.000 kilometara (620 milja) od Tokija.

Brod se potpuno prevrnuo kada su spasioci stigli na lice mesta. Snimci na televiziji NHK prikazuju brod potpuno izvrnut, a uzburkano more zapljuskuje njegovu crvenu donju stranu.

Na brodu je bio južnokorejski kapetan, a u posadi je bio još jedan državljanin Južne Koreje, jedan kineski državljanin i osam Indonežana, saopštila je obalska straža.

Tanjug/Kyodo News via AP

 

Tanker je prevozio 980 tona akrilne kiseline, rekli su zvaničnici.

Curenje nije otkriveno, a nadležni proveravaju koje mere zaštite životne sredine mogu biti potrebne u slučaju da dođe do curenja.

Akrilna kiselina se koristi u plastici, smoli i premazima i može da iritira kožu, oči i sluzokožu, prema podacima Američke agencije za zaštitu životne sredine.

Komentari (0)

Svet