Fokus

FAA kritikuje Boeing zbog fokusa na proizvodnju umesto na bezbednost

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2024

-

22:45

FAA kritikuje Boeing zbog fokusa na proizvodnju umesto na bezbednost
Tanjug/AP/Wilfredo Lee - Copyright Tanjug/AP/Wilfredo Lee

veličina teksta

Aa Aa

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) nakon niza bezbednosnih incidenata razmatra uvođenje drastičnih mera za obuzdavanje rasta kompanije United Airlines Holding, uključujući sprečavanje avio-prevoznika da uvodi nove rute, pored onih za koje je avio-kompanija već prodala karte.

Predstavnici FAA razgovarali su sa rukovodstvom avio-kompanije o privremenim merama koje bi to regulatorno telo moglo da preduzme, prenosi "Bloomberg", pozivajući se izvore upoznate sa materijom. 

Tanjug/AP/Armando Franca

 

FAA je već suspendovala sposobnost Junajteda da izdaje sertifikate pilotima da upravljaju različitim modelima aviona, naveli su neimenovani izvori.

Predložene mere bi praktično zaustavile rast na neodređeni period u jednoj od najvećih američkih avio-kompanija, u okviru pojačane kontrole bezbednosti komercijalnog vazduhoplovstva nakon više bezbednosnih incidenata. 

Među incidentima u Unitedu samo ovog meseca, avion u Hjustonu sleteo je sa rulne staze u travnatu površinu, dok je sa drugog aviona otpala guma nakon poletanja iz San Franciska. 

Avion na relaciji Hjuston - Florida morao je prinudno da sleti nakon što je jedan od njegovih motora počeo da izbacuje plamen, navodi "Bloomberg". 

FAA je najavila istrage o tim i drugim incidentima.

Agencija već planira da poveća nadzor nad Junajted erlajnsom u narednim nedeljama kako bi izvršila pregled procedura, priručnika i objekata, navodi se u saopštenju te avio-kompanije upućenom zaposlenima.

Saša Džonson, potpredsednik Junajteda za korporativnu bezbednost je rekao da FAA planira i da "pauzira različite aktivnosti sertifikacije na određeni vremenski period", ne precizirajući koje.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet