Fokus

Guvernerka Oregona potpisala zakon koji ponovo kriminalizuje posedovanje droge

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2024

-

19:55

Guvernerka Oregona potpisala zakon koji ponovo kriminalizuje posedovanje droge
Guvernerka američke savezne države Oregon Tina Kotek - Copyright Tanjug AP/Susan Walsh, File

veličina teksta

Aa Aa

Guvernerka američke savezne države Oregon Tina Kotek potpisala je danas zakon o ponovnoj kriminalizaciji posedovanja malih količina droga.

Novim zakonom poništena je "Mera 110" koju su glasači odobrili 2020. godine i posedovanje droge za ličnu upotrebu pretvoreno je u prekršaj kažnjiv sa do šest meseci zatvora, prenosi Glas Amerike.
Kotek je navela da će uspeh zakona zavisiti od "duboke saradnje" između sudova, policije, tužilaca, branilaca i lokalnih pružalaca usluga mentalnog zdravlja.

"Oni su neophodni partneri za postizanje vizije ovog zakona", poručila je guvernerka, dodavši da će novi zakon stupiti na snagu 1. septembra.

"Mera 110", koju su glasači odobrili sa podrškom od 58 odsto, učinila je da posedovanje nedozvoljenih droga za ličnu upotrebu, kao što su heroin, kokain i metamfetamin, bude kažnjivo opomenom i maksimalnom novčanom kaznom od 100 dolara. 

Time su stotine miliona dolara državnog poreza na kanabis usmerene na usluge u vezi sa zavisnošću, međutim novac je do pružalaca usluga dolazio sporo, a zdravstvene vlasti, koje su se već borile sa pandemijom korona virusa, mučile su se da uspostave novi sistem lečenja, navodi američki portal.

Istovremeno, kriza sa fentanilom dovela je do porasta broja smrtonosnih predoziranja, zbog čega su demokrate iz Oregona promenile stav o politici dekriminalizacije posednjih meseci.

Neki od onih koji su u prošlosti podržavali "Meru 110" glasali su za novi zakon, a lideri republikanaca, koji su dugo pokušali da revidiraju "Meru 110", poručili su da novi zakon pokazuje kako su republikanci "bili ujedinjeni i prisilili demokrate" da vrate krivične kazne.
 

Komentari (0)

Svet