Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska pronašla telo taoca u Kan Junisu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

06/04/2024

-

10:37

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska pronašla telo taoca u Kan Junisu
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska pronašla telo taoca u Kan Junisu - Copyright Rat Izraela i Hamasa

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 183. dan. Svet je i dalje u šoku posle napada izraelskih snaga na međunarodne humanitarce, a uprkos tome što se Izrael zvanično izvinio i priznao grešku, osude stižu sa svih strana. Ne pomažu ni smene navodno odgovornih oficira jer Izraelu preti povlačenje podrške nekih zemalja. Istovremeno, Netanjahu je pod sve većim pritiscima i u sopstvenoj zemlji, zbog protesta koji ne prestaju u velikim gradovima i na kojima demonstranti traže njegovu smenu. Hamas neće primirje, a lider Hezbolaha Sajed Hasan preti odmazdom za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku. Nova runda pregovora je za vikend u Kairu, ali prekid neprijateljstava nije ni na vidiku. 

Ključni događaji

  • Pregovori o primirju za vikend u Kairu
  • Hamas odbio najnoviji predlog Izraela, tvrdi CNN
  • SAD ne planira da sprovedemo nezavisnu istragu o izraelskom napadu na humanitarce
  • Hezbolah preti osvetom zbog izraelskog napada na iranski konzulat u Damasku
  • Izraelska vojska otpustila dvojicu oficira zbog napada na humanitarne radnike
  • Telo UN za ljudska prava usvojilo rezoluciju u kojoj se Izrael poziva na odgovornost za moguće ratne zločine

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

20.10 Direktorka Unicefa: Od početka rata u Gazi ubijeno više od 13.000 dece

Izvršna direktorka Unicefa Ketrin Rasel rekla je da je u ratu u Pojasu Gaze ubijeno "više od 13.000 dece", dok je "bezbroj" njih povređeno tokom intenzivnih napada Izraela na palestinsku enklavu.

"Domovi, škole i bolnice su uništeni. Učitelji, doktori i humanitarci su ubijeni. Predstoji strašna glad. Nivo i brzina uništavanja su šokantni. Deci je potreban prekid vatre, odmah", navela je Rasel na platformi X.

19.46 Ambrej: Gađan brod oko 110 kilometara jugozapadno od Hodejde u Jemenu

Britanska kompanija za pomorsku bezbednost Ambrej saopštila je danas da je dobila informaciju da je jedan brod gađan otprilike 110 kilometara jugozapadno od Hodejde u Jemenu.

Huti, koji kontrolišu glavni grad Jemena i najnaseljenija područja, od novembra napadaju međunarodne brodove u Crvenom moru u znak solidarnosti sa Palestincima u ratu između Izraela i militanata Hamasa.

17.39 Tedros: Al Šifa je sada prazna školjka sa ljudskim grobovima

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus rekao je danas da su ta agencija UN i ostale partnerske organizacije uspele da dođu do medicinskog kompleksa u Gazi, Al Šife, koju je nazvao praznom školjkom sa ljudskim grobovima nakon najnovije opsade izraelske vojske.

"Medicinski tim je video najmanje pet tela tokom misije. Većina zgrada u bolničkom kompleksu je žestoko razoreno, a većina predmeta je oštećena ili pretvorena u pepeo. Čak i uspostavljanje minimalne funkcionalnosti u skorije vreme deluje nemoguće. Detaljna procena tima inženjera je potrebna da se utvrdi da li su preostale zgrade bezbedne za upotrebu", naveo je Tedros na platformi X (Tviter).

16.55 Grifits: Rat u Gazi je izdaja čovečanstva

Zamenik generalnog sekretara UN zadužen za humanitarna pitanja i hitnu pomoć Martin Grifits osudio je rat u Gazi kao "izdaju čovečanstva" i pozvao je svet da pruži zajednički i odlučan odgovor.

"Stanovnicima Gaze proteklih šest meseci rata doneli su smrt, razaranje i sada neposrednu mogućnost gladi koju je izazvao čovek. Za ljude pogođene trajnim užasom nakon napada 7. oktobra, prošlo je šest meseci tuge i muke", izjavio je Grifits koji uskoro napušta taj položaj, prenosi dnevnik Tajms of Izrael.

14.55 Izraelska strana: U napadu avionom ubijen istaknuti operativac Hamasa

Istaknuti operativac palestinskog Hamasa ubijen je u vazdušnom napadu u Pojasu Gaze ranije ove nedelje, saopštili su izraelska vojska (IDF) i obaveštajna služba Šin Bet. Izraelska strana kaže da je u pitanju Akram Abd al-Rahman Husein Salama, za koga IDF i Šin Bet kažu da je držao "nekoliko ključnih pozicija" u Hamasu, uključujući i mesto zamenika unutrašnje bezbednosti u Kan Junisu.

IDF navodi da je on ubijen u napadu borbenim avionom na jug Pojasa Gaze u sredu, preneo je "Times of Israel". U zajedničkom saopštenju navodi se da je Salam bio "umešan u jačanje velikih terorističkih operacija u Pojasu Gaze, s ciljem nanošenje štete aktivnostima IDF, a bio je i odgovoran za planiranje i izvršenje velikog broja terorističkih napada u Izraelu".

12.41 IDF: Pronađeno telo taoca u Kan Junisu

Izraelska vojska saopštila je danas da je pronašla telo izraelskog taoca u Gazi, tokom nočašnjeg napada na Kan Junis. U pitanju je muškarac Elad Kacir koji je otet iz kibuca Nir Oz tokom napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra. Njegovo telo je preko noći izvučeno iz Kan Junisa u Gazi i vraćeno u Izrael, saopštile su Izraelske odbrambene snage i Izraelska uprava za hartije od vrednosti. Identifikovali su ga lekar, a obaveštena je i porodica, javlja "BBC".

profimedia

 

10.43 Izrael i SAD uvereni da Iran priprema uzvratni udar na Izrael

Izrael i SAD su uvereni da se Iran sprema da uzvrati na smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat u Siriji, tvrde američki zvaničnici. Izrael je u ponedeljak izvršio smrtonosni vazdušni udar na iranski konzulat u Damasku u Siriji i ubio više visokih lidera iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC), podseća Pentagon, prenosi "CBC News".

Prema tvrdnjama Pentagona, SAD su prikupile obaveštajne podatke da Iran planira uzvratni napad koji bi uključivao roj bespilotnih letelica Šahed i krstareće rakete. Zvaničnici SAD kažu da su vreme i cilj iranskog kontra-udara nepoznati, ali da bi proporcionalan odgovor na napad u Damasku bio udar na neko izraelsko diplomatsko predstavništvo, a anticipirano vreme napada do kraja ramazanskog posta sledeće nedelje.

Još jedna značajna nepoznanica je lokacija sa koje bi iranske bespilotne letelice i projektili bili lansirani - iz Iraka, iz Sirije, ili sa iranske teritorije.

10.35 Izraelska policija uhapsila 16 osoba koje su skandirale Hamasu u džamiji Al-Aksa

Izraelska policija uhapsila je 16 osoba zbog podsticanja na nasilje i terorizam nakon što su skandirali u znak podrške Hamasu jutros tokom molitve u džamiji Al-Aksa na Brdu hrama u Jerusalimu. Policija je navela da je jedna osoba uhapšena zbog gađanja policajaca vatrometom, dok su ostali zadržani zbog podsticanja na nasilje i terorizam nakon što su počeli da skandiraju u znak podrške Hamasu, prenosi Tajms of Izrael. Policija dodaje da su uhapšeni većinom mladi iz istočnog Jerusalima i severnog Izraela, dok je jedna osoba iz grada Nablusa na okupiranoj Zapadnoj obali.

profimedia

 

10.15 Bela kuća: Pregovori o primirju u Gazi nastavljaju se za vikend u Kairu

Nova runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca biće nastavljena za vikend u Kairu, uz prisustvo predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, saopštila je Bela kuća. Kako je navedeno, direktor CIA Vilijam Berns predvodiće američku delegaciju, navodi Rojters.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da je predsednik SAD Džozef Bajden preneo izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu, tokom razgovora u četvrtak, da ohrabri svoje pregovarače kako bi dogovor između Izraelaca i palestinskog Hamasa mogao da se postigne što pre.

profimedia

 

Prema najnovijem predlogu, Izrael i Hamas bi pristali na šestonedeljni prekid vatre, a da zauzvrat budu pušteni stariji taoci, bolesni i ranjeni.

"Hajde da postavimo temelje dogovora, tako da možemo da imamo prekid vatre za svega nekoliko nedelja i kako bi se lakše ispunile obaveze kada je reč o humanitarnoj pomoći", rekao je Kirbi.

U pregovorima o primirju učestvuju predstavnici SAD, Izraela, Katara i Egipta.

06.30 Bajden pisao liderima Egipta i Kaira da pritisnu Hamas da pristane na dogovor

Američki predsednik Džozef Bajden pisao je liderima Egipta i Katara, tražeći od njih da pritisnu palestinski Hamas da pristane na dogovor o taocima sa Izraelom, rekao je danas visoki zvaničnik američke administracije.

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da će se Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost susresti u ponedeljak sa porodicama otetih ljudi.

Procenjuje se da u Gazi i dalje ima oko 100 talaca koje drži Hamas, preneo je AP.

Pisma egipatskom predsednikuk Abdelu Fatahu al Sisiju i katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu al Taniju, dolaze u vreme kada je Bajden angažovao direktora CIA Vilijama Bernsa da ide u Kairo za vikend kako bi razgovarao o talačkoj krizi.

Tanjug/AP

 

05.55 Hamas odbio najnoviji predlog Izraela o taocima

Hamas je odbio najnoviji izraelski predlog o taocima, javio je sinoć CNN, citirajući diplomatu upoznatim sa pregovorima dve strane.

profimedia

 

"Oni su odbili i procenili da u predlogu nema nikakvog odgovora na njihova pitanja", rekao je diplomata.

Isti izvor dodaje da "izraelski predlog ne uključuje ništa novo, tako da oni (Hamas) ne vide potrebu da menjaju svoj predlog".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet