Fokus

Bajden: Nećemo stati dok ne bude obnovljen most u Baltimoru

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2024

-

23:46

Bajden: Nećemo stati dok ne bude obnovljen most u Baltimoru
Tanjug/AP/Stephanie Scarbrough - Copyright Tanjug/AP/Stephanie Scarbrough

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden obišao je mesto gde se srušio most u Baltimoru, posle čega će se sastati sa porodicama šestorice građevinskih radnika koji su poginuli u nesreći.

Bajden je izrazio nadu da će se kanal koji je zatvoren posle rušenja mosta Frensis Skot Ki prošle nedelje, ponovo otvoriti do maja. Poručio je okupljenim lokalnim zvaničnicima da im "američka vlada čuva leđa", prenosi Glas Amerike.

"Nekoliko sekundi pre rušenja mosta, jedan radnik je svojoj devojci poslao poruku - sad smo polili cement, čekamo da se osuši", rekao je predsednik. 

Dodao je da njegova vlada "neće mirovati dok se ne osuši cement na novom mostu". 

Bajden je istakao da će most obnoviti američki radnici, "američkim čelikom". Takođe je izjavio da njegova administracija želi da osigura da strane odgovorne za rušenje mosta plate popravke i njegovu obnovu. 

Senator iz Merilenda Kris van Holen prethodno je poručio da zajedno sa nekoliko članova Kongresa i administracijom radi na predlogu zakona koji bi osigurao da Baltimor ne mora da plati nikakve troškove obnove mosta.

Tanjug/AP/Steve Ruark

 

Most ''Frensis Skot Ki'' srušio se 26. marta kada je u jedan od nosećih stubova udario teretni brod. 

Trenutno se uklanjaju ostaci mosta i obnavlja pomorski saobraćaj.Bajden je posetio Baltimor u trenutku kada državni i federalni zvaničnici upozoravaju na potencijalne ekonomske posledice zatvaranja prometne luke po regionalnu ekonomiju, s obzirom na to da ne rade hiljade lučkih radnika.

Luka Baltimor je prva u Americi po prometu automobila, manjih kamiona i poljoprivredne i građevinske opreme, prema podacima države Merilend. 

Veći deo saobraćaja kroz luku je obustavljen posle nesreće, mada su nastavljene neke operacije van pogođenog područja. Guverner Merilenda Ves Mur, koji je pratio Bajdena tokom obilaska, rekao je u jednom intervjuu uoči posete da su raščišćavanje i obnova mosta ključni za trgovinu širom zemlje.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet