Fokus

Rusija spremna za dijalog o "razoružavanju" svemira, ali... Zaharova upozorila na "političko lukavstvo" SAD

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2024

-

22:41

Rusija spremna za dijalog o "razoružavanju" svemira, ali... Zaharova upozorila na "političko lukavstvo" SAD
Marija Zaharova - Copyright Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Moskva je spremna da vodi ravnopravan dijalog sa svim zemljama kako bi svemirski prostor bio slobodan od oružja, ali nisu svi spremni za ozbiljan razgovor o ovom pitanju, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjavu zamenika američkog ministra odbrane zaduženog za svemirsku politiku Džona Palma da je rusko-kineski nacrt sporazuma o sprečavanju postavljanja oružja u svemir "političko lukavstvo".

„Ruska Federacija je spremna da vodi ravnopravan dijalog sa svim državama u cilju očuvanja svemira bez oružja bilo koje vrste kao jednog od uslova za obezbeđivanje međunarodnog mira i bezbednosti. Nažalost, nisu sve zemlje posvećene odgovornom razgovoru o ovom pitanju“, naglasila je Zaharova u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je ocenila da su Sjedinjene Američke Države ''vatreni protivnik'' ruskih inicijativa za sprečavanje trke u naoružavanju u svemiru (PAR). 

"Oštro protivljenje pomenutom rusko-kineskom nacrtu sporazuma odavno je postalo sastavni deo američke spoljne politike. Izjave gospodina Palma nisu iznenađujuće“, rekla je Zaharova, prenose RIA Novosti.

Prema njenim rečima, komentari američkih predstavnika na ovu temu, kao i njihova trenutna aktivnost u vezi sa svemirskim poslovima u Savetu bezbednosti UN, deo su američke politike podrivanja multilateralnih napora da se održi međunarodni mir i ojača globalna bezbednost kroz unapređenje postojećih i razvoj novih pravno obavezujućih instrumenata u oblasti kontrole naoružanja.

„Umesto toga, SAD nude određeni skup normi 'odgovornog' ponašanja u okviru svog koncepta svetskog poretka zasnovanog na pravilima, koji nije održiv ni tehnički ni međunarodno“, zaključila je Zaharova.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet