Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael će se pridružiti pregovorima u Kairu o primirju u Gazi i oslobađanju talaca

Komentari

Autor: Euronews/Tanjug

07/04/2024

-

09:12

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael će se pridružiti pregovorima u Kairu o primirju u Gazi i oslobađanju talaca
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael će se pridružiti pregovorima u Kairu o primirju u Gazi i oslobađanju talaca - Copyright AP/Leo Correa/Fatima Shbair/Majdi Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 184 dana. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su tokom šest meseci rata sa Hamasom u Gazi poginula 604 izraelska vojnika, a ranjeno ih je 3.193, dok je u tzv. prijateljskoj vatri život izgubio 41 izraelski vojnik. Mira nema ni na vidiku, uprkos pregovorima koji se odvijaju u Kairu. Izraelci tvrde da je u njihovom napadu avionom ubijen istaknuti operativac Hamasa, a zvaničnici Izraela i SAD uvereni su da Iran priprema uzvratni udar. U međuvremenu, izraelska policija uhapsila je 16 osoba koje su skandirale Hamasu u džamiji Al-Aksa. Sve više američkih uglednih Demokrata potpisuje pismo upućeno predsedniku SAD i američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, u kome pozivaju na zaustavljanje transfera oružja Izraelu. U Tel Avivu traju protesti protiv Netanjahua, ima povređenih.

Ključni događaji

  • Izraelska vojska priznala gubitak 604 vojnika od početka napada na Gazu
  • U Kairu danas pregovori o primirju u Gazi
  • Gutereš: 7. oktobar dan bola za Izrael i svet
  • Američke Demokrate traže od Bajdena zaustavljanje transfera oružja Izraelu
  • Izrael tvrdi da je u napadu avionom ubijen istaknuti operativac Hamasa

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

21.32 Najmanje 50.000 demonstranata na protestu u Jerusalimu traži oslobađanje talaca

Najmanje 50.000 demonstranata okupilo se ispred zgrade Kneseta u Jerusalimu na večerašnjem mitingu kojim se obeležava pola godine zatočeništva za preostala 133 taoca koje drži Hamas u Pojasu Gaze, rekao je portparol Foruma porodica talaca i nestalih osoba koji je organizovao protest. Učesnici protesta su pozvali izraelsku vladu, a posebno premijera Benjamina Netanijahua, da postignu dogovor o oslobađanju talaca, preneo je Tajms of Izrael.

19.40 Galant: Izraelske trupe se pripremaju za ofanzivu u Rafi

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da su izraelske trupe povučene iz oblasti Kan Junisa na jugu Pojasa Gaze da bi se pripremile za očekivanu ofanzivu u Rafi, najjužnijem gradu u palestinskoj enklavi, gde se sklonilo više od milion Palestinaca od borbi u drugim delovima Gaze.

Galant je, nakon posete Južnoj komandi Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), rekao da se izraelske snage spremaju za svoje buduće misije, kao što je bila operacija protiv Hamasa u bolnici Al Šifa u Gazi, kao i za misiju u oblasti Rafe, preneo je Tajms of Izrael.

Galant je rekao da će se postići cilj da Hamas ne kontroliše Pojas Gaze i da ne  predstavlja bezbednosni rizik za građane Izraela.

Tanjug/AP

 

17.12 Brigada Al Kasam preti izraelskim vojnicima da će ''goreti'' na ulicama Gaze

Vojno krilo palestinske militantne grupe Hamas, brigada Al Kasam poručila je izraelskoj vojsci da će njeni pripadnici ''goreti na ulicama Gaze''.

''Možete ući u ulice Gaze, ali ćete svaki put izgoreti na našim ulicama, zahvaljujući nesalomivoj rabrosti naših boraca'', poručili su priapdnici Al Kasama u video-poruci koju suobjavili na društvenim mrežama, prenosi agencija Anadolija.

Oni su takođe objavili snimak sukoba svojih pripadnika sa izraelskim vojnicima, kao i uništavanja vozila izraelske vojske. Brigada Al Kasam objavila je kasno sinoć da je 14 izraelskih vojnika neutralizovano iz neposredne blizine u području Kan Junisa na jugu Gaze, kao i da su mnogi izraelski vojnici povređeni.

16.50 Izrael će se pridružiti pregovorima u Kairu o primirju u Gazi i oslobađanju talaca 

Izraelska delegacija će učestvovati u poslednjoj rundi pregovora u Kairu u cilju postizanja primirja u sukobu u Gazi i sporazuma o oslobađanju talaca, izjavio je u nedelju zvaničnik izraelske vlade.

Izrael je ranije bio neodlučan da li će prisustvovati, rekao je izraelski zvaničnik, navodeći zabrinutost da će događaj biti "više politički teatar nego stvarni napredak", prenosi Gardijan

Hamasovi zahtevi uključuju trajni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, povratak raseljenih i "ozbiljan" sporazum o razmeni palestinskih zatvorenika za izraelske taoce koji se drže u Gazi.

Izrael je navodno rekao, u prethodnoj rundi pregovora, da će razgovori o prekidu vatre posustati osim ako Hamas ne predstavi spisak talaca, uključujući ko je živ, a ko mrtav.

Tanjug AP/Ariel Schalit

 

16.26 Kirbi: Izraelska vojska povukla se iz južne Gaze radi odmora i pregrupisavanja

Povlačenje najvećeg broja kopnenih sanga izraelske vojske iz južnog dela Pojasa Gaze predstavlja ''odmor i pregrupisavanje'' i ne mora da ukazuje na bilo kakve nove operacije, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

''Kako razumemo i kroz njihova javna saopštenja, u stvari se radi samo o odmoru i osposobljavanju tih trupa a ne nužno o nekoj novoj operaciji'', rekao je Kirbi, prenosi Rojters. 

15.57 Huti tvrde da su lansirali rakete i dronove na britanski i dva izraelska broda

Jemenska pobunjenička grupa Huti saopštila je danas da je lansirala rakete i bespilotne letelice na britanski brod i dva izraelska broda koji su se uputili ka izraelskim lukama, kao i na brojne američke fregate u Crvenom moru.

Operacije su izvedene u poslednja 72 sata, rekao je vojni portparol Huta Jahja Sari u obraćanju na televiziji, preneo je Rojters.

14.35 Netanjahu: Izrael je na korak od pobede u Pojasu Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je ''Izrael na korak od pobede'' i da je ''Hamas taj koji sprečava dogovor o taocima''. On je rekao da Izrael neće pristati na prekid vatre ni posle šest meseci rata u Pojasu Gaze, sve dok ne budu oslobođeni taoci koje Hamas drži negde u enklavi, prenosi Rojters. Istakao je da Izrael, uprkos rastućem međunarodnom pritisku, neće popustiti pred ''ekstremnim'' zahtevima lidera Hamasa.

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

13.49 Iranski konzulat u Damasku nastavio sa radom

Iranski konzulat u Damasku, prestonici Sirije, nastavio je sa radom u novoj zgradu, pored one koja je pogođena u napadu Izraela 1. aprila, prenosi IRNA.

Konzulat je počeo juče sa radom posle napada u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Izrael tvrdi da ne stoji iza napada, dok je više zvaničnika Teherana obećalo osvetu za napad.

13.08 Poruka Teherana: Nijedna izraelska ambasada više nije bezbedna

Nijedna izraelska ambasada više nije bezbedna, izjavio je danas vojni savetnik vrhovnog vođe Irana, Jahja Rahim Safavi, prenosi Rojters pozivajući se na novinsku agenciju Tasnim.

Iranska revolucionarna garda ranije je saopštila da su u ponedeljak, u napadu na iranski konzulat u Damasku, za koji je Iran okrivio Izrael, poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

11.43 Izrael povukao sve osim jedne brigade iz južne Gaze

Izraelska vojska povukla je sve kopnene trupe iz južnog dela Pojasa Gaze, osim brigade Nahal, saopštio je danas portparol vojske, prenosi Rojters.

Brigada Nahal zadužena je da čuva koridor Necarim, kojim izraelska vojska koristi kako bi vršila racije u severnoj i centralnoj Gazi, i koji sprečava Palestince da se vrate u severi deo Pojasa.

Koridor koriste i humanitarne organizacije koje pokušavaju da dostave pomoć u severnu Gazu.

11.21 Galant: Spremni smo za bilo kakav scenario u vezi sa Iranom

Izraleski ministar odbrane Joav Galant saopštio je danas da je Izrael spreman da se nosi sa bilo kojim scenarijem do kojeg može doći usled tenzija sa Iranom.

''Po završetku procene operativne situacije sa visokim vojnim oficirima, ministar Galant naglasio je da su odbrambene snage završile pripreme za reagovanje u slučaju bilo kakvog scenarija u vezi sa Iranom'', saopšteno je iz njegovog kabineta, prenosi Rojters.

Iranska revolucionarna garda objavila je da su u ponedeljak, u napadu na iranski konzulat u Damasku, za koji je Iran okrivio Izrael, poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i negov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

08.41 Izraelska vojska priznala gubitak 604 vojnika od početka napada na Gazu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su tokom šest meseci rata sa Hamasom u Gazi poginula 604 izraelska vojnika, a ranjeno ih je 3.193, dok je u tzv. prijateljskoj vatri život izgubio 41 izraelski vojnik.

profimedia

 

IDF navodi da je tokom šestomesečnog sukoba Hamas ispalio više od 9.000 raketa na ciljeve u Izraelu, prenosi Tajms of Izrael.

Prema zvaničnim podacima, IDF je u Pojasu Gaze od početka rata ubio više od 13.000 operativaca Hamasa i pripadnika drugih terorističkih grupa, od toga je oko 1.000 ubijeno 7. oktobra prošle godine, kada je Hamas napao jug Izraela.

08.04 Brod britanske mornarice isporučiće pomoć Gazi

Brod britanske Kraljevske mornarice isporučiće pomoć Gazi u okviru međunarodnih napora da se pomogne u uspostavljanju novog humanitarnog pomorskog koridora početkom maja, saopštili su britansko Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane.

"Situacija u Gazi je strašna i izgledi za glad su stvarni. Ostajemo posvećeni pružanju pomoći onima kojima je očajnički potrebna“, naveo je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron u saopštenju.

Kameron je, takođe, obećao 9,7 miliona funti, odnosno 12,26 miliona dolara za opremu, pomoć i logistiku kako bi pomogli u uspostavljanju pomorskog koridora od Kipra do Gaze, saopštila je njegova kancelarija, a prenosi Rojters.

07.32 Gutereš: 7. oktobar dan bola za Izrael i svet

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš nazvao je 7. oktobar, dan kada je pre pola godine palestinska militantna grupa Hamas napala jug Izraela, "danom bola za Izrael i svet".

Gutereš je u video izjavi objavljenoj danas na platformi X naveo da on lično i organizacija UN žale za oko 1.200 ljudi, većinom civila, "koji su hladnokrvno ubijeni" u napadu Hamasa pre šest meseci.

"Ništa ne može opravdati užas koji je Hamas pokrenuo 7. oktobra", istakao je Gutereš i osudio seksualno nasilje, mučenje, ranjavanje i kidnapovanje civila i ispaljivanje raketa na civilne ciljeve.

On je pozvao na bezuslovno oslobađanje svih talaca koje još drže Hamas i druge naoružane grupe.

06.56 Izraelski ratni kabinet danas o slanju delegacije na pregovore u Kairo

Izraelski ratni kabinet sastaće se ovog jutra kako bi diskutovao o tome da li da pošalje delegaciju u Kairo neredne sedmice na pregovore o mogućem privremenom primirju i sporazumu o oslobađanju talaca, prenose izraelski mediji.

Pregovorima u Kairu prisustvovaće šef CIA Vilijam Berns, katarski premijer Mohamed bin Abdulrahman bin Jasim Al Tani i šef egipatske Generalne obaveštajne uprave Abas Kamel, javio je Inet, preneo je Tajms of Izrael.

Trenutni predlog o kojem se pregovara mogao bi da dovede do šestonedeljnog prekida vatre u Gazi i oslobađanja 40 talaca, ženskih pripadnika vojske i drugih žena, muškaraca starijih od 50 godina i muškaraca u kritičnom zdravstvenom stanju, u zamenu za otprilike 700 palestinskih zatvorenika, među kojima je i oko 100 onih služe doživotne kazne zatvora zbog ubijanja Izraelaca.

Prošle nedelje je izraelska vlada opozvala svoj pregovarački tim i vratila ga iz Katara nakon što su 10-dnevni razgovori dospeli u ćorsokak, za šta je okrivila Hamas.

Izraelski pregovarački tim otputovao je u Kairo ranije ove nedelje i najavio više spremnosti za fleksibilnost u vezi sa ključnim zahtevom Hamasa da se omogući povratak palestinskih civila u severni deo Pojasa Gaze, rekao je izraelski zvaničnik konferenciji za novinare u ponedeljak.

Hamas zahteva potpuni povratak palestinskih civila u severni deo Gaze i potpuno izraelsko povlačenje iz kopnenog koridora koji razdvaja južni od severnog dela Pojasa Gaze, navodi Aksioc.

Portal dodaje da je Izrael spreman za postepeni povratak palestinskih civila u severni deo Pojasa Gaze, ali da se protivi povlačenju izraelske vojske iz koridora i nije spreman da dozvoli onima koji se vraćaju na sever Gaze da ne prolaze kontrolu, kako bi se osiguralo da među njima nema pripadnika Hamasa.

06.45 Vozilo udarilo demonstranate u Tel Avivu, troje povređeno

Troje demonstranata koji su danas prisustvovali protestu u Tel Avivu, koji ima za cilj bi izvrši pritisak na izraelsku vladu da pristane na sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze, udarena su automobilom i povređena, navodi policija u saopštenju i dodaje da im je ukazana lekarska pomoć.

Vozač je udario trojicu demonstranata i nastavio da vozi sve dok policija nije zaustavila vozilo i uhapsila ga, preneo je Tajms of Izrael.

06.43 Od početka rata u Gazi ubijeno više od 13.000 dece

Izvršna direktorka Unicefa Ketrin Rasel rekla je da je u ratu u Pojasu Gaze ubijeno "više od 13.000 dece", dok je "bezbroj" njih povređeno tokom intenzivnih napada Izraela na palestinsku enklavu.

"Domovi, škole i bolnice su uništeni. Učitelji, doktori i humanitarci su ubijeni. Predstoji strašna glad. Nivo i brzina uništavanja su šokantni. Deci je potreban prekid vatre, odmah", navela je Rasel na platformi X.

06.13 Demokrate protiv naoružavanja Izraela

Nensi Pelosi, članica Predstavničkog doma i ključna saveznica predsednika SAD Džozefa Bajdena, potpisala je pismo na kome stoje potpisi desetine demokratskih predstavnika u Kongresu, upućeno predsedniku SAD i američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, u kome su pozvali na zaustavljanje transfera oružja Izraelu. 

Podrška Pelosi, veteranke Bajdenove Demokratske partije, za zaustavljanje transfera oružja u Izrael pokazuje da ovaj stav sve više postaje mejnstrim u stranci. Pismo su potpisali Pelosi i još 36 demokrata.

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg, Tsafrir Abayov, profimedia

 

05.55 Direktor SZO: Al Šifa je sada prazna školjka sa ljudskim grobovima

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus rekao je juče da su ta agencija UN i ostale partnerske organizacije uspele da dođu do medicinskog kompleksa u Gazi, Al Šife, koju je nazvao praznom školjkom sa ljudskim grobovima nakon najnovije opsade izraelske vojske.

"Medicinski tim je video najmanje pet tela tokom misije. Većina zgrada u bolničkom kompleksu je žestoko razoreno, a većina predmeta je oštećena ili pretvorena u pepeo. Čak i uspostavljanje minimalne funkcionalnosti u skorije vreme deluje nemoguće. Detaljna procena tima inženjera je potrebna da se utvrdi da li su preostale zgrade bezbedne za upotrebu", naveo je Tedros na platformi X (Tviter).

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet