Fokus

Kunduz – prvi veliki grad pod kontrolom talibana od početka ofanzive, "vladine snage iscrpljene"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, New York Times, BBC

08/08/2021

-

11:20

Kunduz – prvi veliki grad pod kontrolom talibana od početka ofanzive, "vladine snage iscrpljene"
Talibani su zauzeli Kunduz na severu Avganistana - Copyright Tanjug AP/Abdullah Sahil

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su zauzeli Kunduz na severu Avganistana, saopštili su zvaničnici. To je prvi veliki grad koji su zauzeli od kada su krenulu u ofanzivu u maju. Kunduz je glavni grad istoimene provincije. Ima oko 374.000 stanovnika i značajno je trgovinsko čvorište u blizini granice sa Tadžikistanom.  

"Sve bezbednosne snage su se povukle na aerodrom i situacija je kritična”, rekao je Sajed Javad Husaini, jedan od policijskih zvaničnika.  

Sukobi između talibana i vladinih snaga su se nastavili u manjem gradu severno od Kunduza, gde se nalazne vojni objekti i aerodrom.  

Još uvek je nejasno da li će vladine snage pokušati da potisnu talibane iz grada, javlja Njujork Tajms.  

U prethodna dva dana talibani su zauzeli još nekoliko glavnih gradova provincija: Šebergan u provinciji Džauzdžan i Zarandž u provinciji Nimruz. Istovremeno kad i Kunduz, Talibani su zauzeli i Saripul, glavni grad istoimene provincije.  

Tanjug AP/Abdullah Sahil

 

"Talibani idu ulicama grada, stanovnici su preplašeni”, rekao je Sajed Asadulah Daniš, član saveta provincije Saripul.  

Dodao je da su zvaničnici otišli u skloništa u vojnoj bazi, gde su se sukobi nastavili.  

"Vladine snage iscrpljene"

Osvajanje gradova predstavlja značajnu promenu u ofanzivi talibana, koja je počela kada su međunarodne trupe (na čelu sa SAD), počele da se povlače, ocenjuje Njujork Tajms.  

Nakon što su napredovali u ruralnim područjima, prethodnih nedelja borbe su se preselile u urbane krajeve. Strategija talibana je iscrpela vladine snage. 

Umorni smo, bezbednosne snage su preumorne”, rekao je Sajed Husaini iz Kunduza.

Tanjug AP/Abdullah Sahil

 

Poručuje da nije stiglo pojačanje i da avioni nisu dejstvovali po linijama talibana onda kada je trebalo-

Zašto je Kunduz važan? 

Zauzmianje Kunduza je najznačajniji uspeh talibana od kada su krenuli u novu ofanzivu u maju ove godine. To je jedan od najveíh gradova u Avganistanu, i smatra se kapijom ka severnim provincijama.  

Kunduz je zbog svoje lokacije strateški veoma važan, piše BBC. Povezan je auto-putevima sa drugim velikim gadovima, uključujući i Kabul. Provincija se nalazi uz samu granicu sa Tadžikistanom.  

Ta granica se koristi za krijumčarenje opijuma i heroina u Centralnu Aziju, pa kasnije u Evropu. Ko kontroliše Kunduz, kontroliše i jednu od najznačajnijih ruta droge u regionu, navodi BBC.  

Kunduz ima i simboličan značaj za talibane zato što je to bilo njihovo ključno uporište na severu pre 2001. godine. Zauzeli su ga i 2015. i 2016. godine, ali nisu mogli dugo da ga drže.  

Komentari (0)

Svet