Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas: Predlog o primirju ne ispunjava zahteve Palestinaca; Turska ukinula izvoz u Izrael

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/04/2024

-

08:06

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas: Predlog o primirju ne ispunjava zahteve Palestinaca; Turska ukinula izvoz u Izrael
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas: Predlog o primirju ne ispunjava zahteve Palestinaca; Turska ukinula izvoz u Izrael - Copyright Tanjug/AP/Mahmoud Essa, Tsafrir Abayov, Ohad Zwigenberg

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 186 dana. Nakon što je neimenovani zvaničnik Hamasa saopštio da nije postignut napredak u novoj rundi pregovora o prekidu vatre u Gazi kojoj su u Kairu prisustvovale i delegacije Izraela, Katara i Sjedinjenih Američkih Država, direktor CIA Bil Berns predstavio je novi predlog koji uključuje oslobađanje većeg broja Palestinaca iz izraelskih zatvora u zamenu za 40 talaca koje Hamas drži u Gazi. Izrael i Hamas, koji ratuju u Pojasu Gaze od oktobra, do sada nisu uspeli da reše nesuglasice oko svojih glavnih zahteva. Istovremeno, izraelski premijer Brnjamin Netanjahu je saopštio da "postoji datum" za ulazak izraelske vojske u grad Rafa, gde je smešteno više od milion Palestinaca. 

Ključni događaji:

  • Direktor CIA u Kairu izneo novi predlog o prekidu vatre između Izraela i Hamasa
  • Netanijahu: Postoji datum za ulazak izraelske vojske u Rafu
  • Jair Lapid: Dogovor o oslobađanju talaca je težak, ali izvodljiv
  • Borelj: Odbijeni napadi na brodove
  • Namanje 33.207 Palestinaca ubijeno, najmanje 75.933 ranjena od početka rata

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.01 Saliven tražio od Katara da obezbedi odgovor Hamasa na predlog o taocima  

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven rekao je da je danas razgovarao sa premijerom Katara Muhamedom bin Abdulrahmanom bin Džasimom al Tanijem i da je apelovao na njega da obezbedi odgovor od palestinskog Hamasa na najnoviji dogovor o taocima koji je predložen prethodnog vikenda.

Saliven je, takođe, pozdravio povlačenje izraelske vojske iz Kan Junisa što, kako je naveo, "stvara veći prostor za protok humanitarne pomoći po Pojasu Gaze u ključnom trenutku, kada se tamo odvija prava humanitarna kriza", preneo je Tajms of Izrael.

"Pozdravljamo priliku da više kamiona uđe u Gazu, tako da nevini civili mogu da dobiju hranu, vodu, lekove i ostale osnovne stvari koje su im neophodne", rekao je on tokom konferencije za novinare u Beloj kući.

On je istakao da količina pomoći koja je ušla u Pojas, u šta spada 468 kamiona i 303 paketa, izbačena iz vazduha prethodnog dana, još nije dovoljna da ispuni potrebe palestinskog naroda.

21.34 Amnesti internešenel zahteva da Izrael preda telo Palestinca koji je preminuo u zatvoru

Organizacija Amnesti internešenel uputila je danas javni zahtev Izraelu da bez odlaganja preda telo Palestinca Valida Dake, koji je umro u ponedeljak nakon duge borbe sa malignom bolešću tokom izdržavanja zatvorske kazne.

"Tužno je što je Valid Daka umro u izraelskom zatvoru uprkos brojnim apelima da se nakon što mu je dijagnostikovan rak koštane srži hitno pusti na slobodu iz humanitarnih razloga. Izraelske vlasti sada moraju bez odlaganja da vrate telo Valida Dake porodici da ga na miran i dostojanstven način sahrani i oplakuje njegovu smrt bez zastrašivanja", izjavila je Erika Gevara-Rosas, rukovodilac u Amnesti internešenel, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela je objavilo na društvenim medijima da "Amnesti internešenal ima uznemirujuću opsesiju veličanja sadističkog ubice".

Dodaje se da je Daka u zatvoru bio na lečenju od raka, a nakon što su se u nedelju pojavile vesti o Dakinoj smrti, izraelski ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben-Gvir je, kako navodi britanska agencija, "jadikovao što Daka nije osuđen na smrtnu kaznu".

 

14.06 Nemačka negira da pomaže genocid u Pojasu Gaze

Nemačka je negirala da je pomagala genocid u Pojasu Gaze prodajom oružja Izraelu, odgovarajući na tužbu Nikaragve Međunarodnog suda pravde (MSP).

''Nemačka čini sve što je u njenoj moći da pomogne i izraelskom i palestinskom narodu, i najveći je pojedinačni donator humanitarne pomoći Palestincima'', izjavila je pravna savetnica nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Tanja fon Uslar-Glajhen, prenosi Reuters.

Ona je istakla da je bezbednost Izraela prioritet za Nemačku, zbog istorijskih okolnosti i nacističke prošlosti Nemačke.

13.46 Izrael priprema 40.000 šatora za Palestince koje će izmestiti iz grada Rafa

Izrael će postaviti 40.000 šatora za smeštaj stotina hiljada Palestinaca koje će raseliti iz grada Rafa u Pojasu Gaze uoči kopnene ofanzive na taj grad.

U gradu Rafa sada živi više od milion ljudi, uglavnom raseljenih Palestinaca koji su pobegli iz drugih područja Pojasa Gaze od napada izraelske vojske, od kojih su većina žene i deca, prenosi Tajms of Izrael.

Profimedia

 

Izraelska vojska tvrdi da se u tom gradu kriju četiri bataljona palestinske militantne grupe Hamas, dodajući da bez kopnene ofanzive neće biti moguće ''postići ciljeve usvojene na početku rata''.

Vojska tvrdi i da se u Rafi nalaze izraelski taoci koje je Hamas kidnapovao 7. oktobra.

SAD i druge zemlje protive se kopnenoj invaziji Izraela na grad Rafa.

10.33 Francuska, Egipat i Jordan pozvali na prekid vatre u Gazi

Francuski predsednik Emanuel Makron, egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi i jordanski kralj Abdulah Drugi pozvali su na trajni prekid vatre u Gazi i rešenje sa dve države.

"Suočeni sa nepodnošljivim brojem žrtava, mi, šefovi država Egipta, Francuske i Jordana, zahtevamo momentalnu i bezuslovnu implementaciju rezolucije 2728 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", navedeno je u zajedničkoj izjavi, prenosi Politiko.

Dodaje se da je "rešenje sa dve države", odnosno dogovor o prekidu vatre koji uključuje postojanje dve nezavisne države jedina "pouzdana opcija za garanciju mira i bezbednosti".

09.44 Palestinci u razorenom Kan Junisu

Euronews TV

09.38 Turska ukinula izvoz u Izrael dok ne dođe do prekida vatre

Tursko ministarstvo trgovine objavilo je da ukida izvoz proizvoda iz 54 kategorija u Izrael sve dok ne dođe do prekida vatre u Pojasu Gaze. Ograničenje izvoza najavljeno je nakon što je u ponedeljak Izrael odbacio zahtev Turske da se pridruži međunarodnim naporima vazdušnih pošiljki humanitarne pomoći za stanovnike Pojasa Gaze, a ograničenja na izvoz uključuju, između ostalog, proizvode od gvožđa i čelika, opremu i proizvode za građevinu i mašine, prenosi Tajms of Izrael.

Turska, koja je osudila Izrael zbog ofanzive u gusto naseljenom Pojasu Gaze i pozvala na hitno primirje, poslala je od početka rata između Izraela i Hamasa desetine hiljada tona humanitarne pomoći za civile u okupiranoj palestinskoj enklavi. Sjedinjene Američke Države su prošlog meseca počele da šalju pomoć u Gazu vazdušnim putem zajedno sa Holandijom, Francuskom, Španijom i drugim zemljama.

07.34 Hamas: Predlog o primirju i oslobađanju talaca ne ispunjava zahteve Palestinaca

Hamas je danas saopštio da izraelski predlog o primirju i oslobađanju talaca koji je dobio od katarskih i egipatskih posrednika ne ispunjava nijedan od zahteva tog palestinskog militantnog pokreta koji ima vlast u Pojasu Gaze.

U saopštenju se izražava zahvalnost za napore posrednika, ali se navodi da Izrael nije odgovorio ni na jedan od zahteva Hamasa, prenosi Al Džazira.

Hamas dodaje da, i pored ovih zabrinutosti, proučava najnoviji predlog i "obavestiće posrednike o svom odgovoru kada to bude završeno".

06.52 Netanijahu: Postoji datum za ulazak izraelske vojske u Rafu

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je da "postoji datum" za ulazak izraelske vojske (IDF) u grad Rafa, koji se nalazi na granici Pojasa Gaze i Egipta.

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

"Sve vreme radimo na ostvarivanju naših ciljeva - oslobađanje svih talaca i postizanje potpune pobede nad Hamasom", poručio je Netanijahu u video-obraćanju, prenosi Tajms of Izrael.

06.37 Palestinski zahtev za punopravno članstvo u UN prosleđen nadležnom odboru

Predsedavajuća Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, ambasadorka Malte u UN Vanesa Frazije, prosledila je zahtev Palestine da postane punopravni član Svetske organizacije nadležnom Odboru za prijem novih članica. Frazije je predložila da se Odbor sastane radi razmatranja tog zahteva, ističući da se rasprava mora održati tokom ovog meseca, dok Malta predsedava SB UN, prenosi Rojters.

06.13 Borelj: Odbijeni napadi na brodove

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je da su pomorske snage EU u Crvenom moru odbile 11 napada na civilne brodove od kraja februara, kada je počela njihova misija. 

06.00 Direktor CIA u Kairu izneo novi predlog o prekidu vatre između Izraela i Hamasa

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Bil Berns predstavio je novi predlog na pregovorima o prekidu vatre između Izraela i Hamasa na sastanku održanom u Kairu, piše CNN, pozivajući se na neimenovani izvor.

Tanjug AP/Tsafrir Abayov

 

Američki predlog uključuje oslobađanje većeg broja Palestinaca iz izraelskih zatvora u zamenu za 40 talaca koje Hamas drži u Gazi. Izvor televizije navodi da bi SAD želele i da Palestincima sa severa Gaze, koji su zbog rata pobegli na jug, bude dozvoljeno da se vrate u svoje domove.

Komentari (0)

Svet