Fokus

Oštre kritike Bajdena na račun Netanjahua: Može li Amerika da "pritisne" Izrael ali i one koji mogu da utiču na Hamas

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/04/2024

-

11:43

Oštre kritike Bajdena na račun Netanjahua: Može li Amerika da "pritisne" Izrael ali i one koji mogu da utiču na Hamas
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden je rekao da veruje da izraelski premijer Benjamin Netanjahu pravi grešku kada je reč o nošenju sa situacijom u Gazi, što CNN ocenjuje jednom od njegovih najoštrijih kritika na račun Netanjahua. Prošle nedelje je Bajden zapretio da će usloviti američku podršku izraelskoj ofanzivi u Gazi preduzimanjem konkretnih koraka da se zaštite humanitarni radnici i civili. Najnoviji Bajdenovi komentari dolaze nakon što je Netanjahu rekao da je već određen datum za kopnenu ofanzivu na Rafu, pa se postavlja pitanje može li Amerika da utiče na Izrael?

Džozef Bajden je govorio za Univision, a intervju je snimljen nekoliko dana nakon što je u izraelskim udarima ubijeno sedam radnika humanitarne organizacije Svetska centralna kuhinja.

"Reći ću vam, mislim da je ono što radi (Netanjahu) greška. Nisam saglasan sa njegovim pristupom. Mislim da je nečuveno to što su ta tri ili četiri vozila pogođena dronovima", rekao je Bajden, a preneo je CNN.  

Dodao je da poziva Izrael da pristane na prekid vatre i poručio je da nema izgovora za to da se ne pošalje humnitarna pomoć.

"Ono što ja upućujem Izraelcima jeste poziv da traže prekid vatre, da omoguće da u narednih šest do osam nedelja hrana i lekovi uđu u zemlju. Razgovarao sam sa svima, sa Saudijcima, Jordancima i Egipčanima. Oni su spremni da dopreme hranu. Mislim da nema izgovora da se ne odgovori na zdravstvene i prehrambene potrebe ljudi. To bi trebalo da se uradi sada", rekao je Bajden. 

AP Photo/Evan Vucci

 

Glas Amerike ocenjuje da Bajdenove izjave o prekidu vatre predstavljaju preokret u odnosu na njegove prethodne komentare, u kojima je rekao da je na Hamasu teret da prihvati dogovor o primirju i oslobađanju talaca.

Bajden je takođe povećao pritisak na Izrael da dopusti isporuke veće količine pomoći Gazi. On je inače pod ogromnim pritiskom unutar sopstvene stranke da učini više da reaguje na humanitarnu katastrofu palestinskih civila zbog napada Izraela. Nensi Pelosi, članica Predstavničkog doma i bivša predsedavajuća tog tela, koja je ključna Bajdenova saradnica, potpisala je u petak pismo zajedno sa desetinama demokrata u Kongresu, zahtevajući okončanje isporuka oružja Izraelu.

Šef CIA na pregovorima u Kairu

Inače, juče je Hamas saopštio da izraelski predlog o prekidu vatre ne ispunjava njegove zahteve, ali da će ipak biti razmotren i odgovor će biti dostavljen posrednicima. Predlog su Hamasu uručili egipatski i katarski posrednici u Kairu, a regovorima je prisustvovao i direktor CIA Vilijam Berns. 

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponavlja da će Izrael nastaviti da se bori sve dok Hamas ne bude uništen i dok se taoci koje drži Hamas ne oslobode.

BBC piše da postizanje dogovora između Izralea i Hamasa nikada nije bilo lako, ali ističe da međunarodni pritisak u tom smeru raste. Britanski javni servis posebno naglašava to što je pregovorima prisustvovao šef CIA.  

"Postoji veći pritisak Amerike na Izrael, ali i na Egipat i Katar da pritisnu Hamas. To je očigledno", rekao je Geršon Baskin, koji je pomagao u pregovorima sa Hamasom o puštanju izraelskog vojnika Gilada Šalita 2011. godine.

Tanjug/AP/Graeme Jennings

 

"Činjenia da se pojavio šef CIA zahtevala je da se pojave pregovarači na najvišem nivou. To je indikativno za povećani američki pritisak", rekao je on za BBC. 

Međutim, ističe da to ne znači da je dogovor blizu.

Izraelski zvaničnici su pokazali da su spremni za neke ustupke zbog povećane frustracije među glavnim saveznicima te zemlje, uključujući SAD. Ranije ove nedelje izraelski ministar odbrane Jakov Galant je sugerisao da je sada pravo veme za primirje. 

Šta stoji u najnovijem predlogu za primirje?

BBC piše da se očekuje da bi dogovor trebalo da omogući oslobađanje nekih od talaca zarobljenih u napadu Hamasa u zamenu za palestinske zatvorenike koji se drže u izraelskim zatvorima. To je bila i osnova za privremeni prekid vatre koji je dogovoren u novembru. Prema podacima izraelskih vlasti, u Gazi su zarobljene još 133 osobe, iako je potvrđeno da ima 30 mrtvih.  

Prema najnovijem predlogu SAD, u početnoj fazi šestonedeljnog prekida vatre Hamas bi oslobodio 40 talaca, pri čemi bi prioritet imali stariji od 50 godina i oni za ozbiljnim zdravstvenim problemima. Izrael bi oslobodio najmanje 700 Palestinaca uključujući i njih 100 koji služe doživotne kazne zatvora zbog ubijanja Izraelaca. To se u Izraelu ranije pokazalo kao veoma kontroverzbno pitanje.  

AP Photo/Ariel Schalit

 

Ipak, navodno je Hamas rekao pregovaračima da ne drži 40 osoba iz kategorije koja je pomenuta, što, kako piše BBC, povećava izglede da je umrlo mnogo više talaca nego što se raniije mislilo, ili su oni u rukama drugih grupa, kao što je Islamski džihad.  

U Izraleu je prostor za manevar za Netanjahua ograničen zbog pritiska od delova društva i političara. Dok većina izraelskog društva podržava rat, istovemeno raste pritisak na Netanjahua da postigne dogovor o taocima. Njihove porodice su protestovale optužujući prmeijera da mu povratak zarobljenika nije prioritet i da se više bavi sopstvenim poličkim preživljavanjem.  

Podele se se pojačale i u vladajućoj koaliciji koja uključuje desničarske saveznike Netanjahua koji odbijaju da se Hamasu pruže ustupci.

NIje jasno da li su Netanjahu i Sinvar spremni na dogovor

Izraelski zvaničnici insisitraju na tome da se mora ući u Rafu i tvrde da Hamas tamo ima četiri operativne brigade, kao i da se u tom mestu kriju lideri grupe. Ali su praktično svi van Izraela protiv ofanzine na Rafu, jer se procenjuje da je u gradu oko 1,5 miliona Palestinaca koji su se tu sklonili od početka rata.

Tanjug AP/Maya Alleruzzo

 

U onome što bi mogao biti pokušaj suprosttavljanja kritikama unutar zemlje, Netanjahu je rekao da je već odrđen datum za invaziju na Rafu, ne iznoseći više detalja.  

Baskin smatra da je trenutno u toku pobuna u vladi protiv Netanjahua i da mnogi smatraju da ne treba da se sklapa nikakav dogovor sa Hamasom.

"Netanjahu nije slobodan akter. On je i sam talac unutar svoje vlade", rekao je.  

"Iz mog iskustva u ovakvim stvarima, glavne poteškoće se odnose na to da li su glavni donosioci odluka na obe strane spremni za dogoovr. To nije jasno. Nije jasno da li je Netanjahu spreman za dogovor, nije jasno da li je (politički lider Hamasa u Gazi) Jahja Sinvar spreman na dogovor. Ali kada budu, onda ćemo pronaći sredinu", naveo je.  

Komentari (0)

Svet