Fokus

Ceremonija u Ramali: Nova palestinska vlada položila zakletvu predsedniku Abasu

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2024

-

23:50

Ceremonija u Ramali: Nova palestinska vlada položila zakletvu predsedniku Abasu
Ceremonija u Ramali: Nova palestinska vlada položila zakletvu predsedniku Abasu - Copyright Tanjug/AP/Majdi Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Nova palestinska vlada na čelu sa Muhamedom Mustafom večeras je položila zakletvu pred predsednikom Palestinske samouprave  (PA) Mahmudom Abasom u Ramali.

Nakon polaganja ustavne zakletve, Abas je predsedavao sastankom nove vlade i održao govor, navodeći da je novi kabinet formiran kao tehnokratska vlada nacionalnih nadležnosti čija misija uključuje Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i Pojas Gaze.

"Vlada ima puna ovlašćenja da svoje zadatke obavlja u skladu sa zakonom, u okviru upravljanja, transparentnosti i odgovornosti i da obezbedi dostojanstvo i nepokolebljivost građana, podizanjem učinka usluga u svim sektorima", istakao je Abas.

Prema njegovim rečima, najvažniji zadaci su široke reforme, ujedinjenje institucija, maksimiziranje napora humanitarne pomoći u Pojasu Gaze, pomoć raseljenim licima da se vrate u svoja područja, pružanje skloništa, uspostavljanje infrastrukture i osnovnih usluga, obnavljanje obrazovnog procesa, zdravstvenih usluga, vode, struje, kako bi se obnovio i privredni preporod.

"Jedan od zadataka ove vlade je i priprema za održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora u svim oblastima, posebno u istočnom Jerusalimu", naglasio je on.

Tanjug/AP/Majdi Mohammed

 

Mustafa je novu vladu formirao prošle nedelje, kada je rekao da će njen glavni prioritet biti momentalni prekid vatre i povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze, kao i omogućavanje pristupa znatnih količina humanitarne pomoći.

Mustafa, koji će u novoj vladi držati i resor spoljnih poslova imenovan je za premijera nakon što je prošlog meseca njegov prethodnik Mohamed Štaje podneo je ostavku posle pet godina na funkciji usled sve većeg pritiska SAD i arapskih zemalja na Abasa da sprovede opsežne reforme, uključujući ubrizgavanje "nove krvi" u rukovodstvo Palestinske uprave.

PA, koju kontroliše Fatah, dugo ima zategnute odnose sa Hamasom, sa kojim je kratko ratovala 2007. godine, posle čega je proterana iz teritorije Gaze.

PA je, međutim, u više navrata osuđivala izraelsku invaziju na Gazu i insistirala da Fatah treba je vodi posle rata.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet