Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Borelj: EU počinje rad na novim sankcijama protiv Irana zbog napada na Izrael

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

17/04/2024

-

08:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska vojska saopštila je da Iran neće proći nekažnjeno nakon napada Teherana raketama i dronovima prošlog vikenda. Ratni kabinet u Tel Avivu poručio je da Iran treba da nastavi da nagađa kakav će biti odgovor Izraela na iranski napad. S druge strane, visoki zvaničnici iz Teherana i dalje upozoravaju Izrael da će Iran odgovoriti na eventualne vojne udare i pozivaju zapadne zemlje da prestanu da podržavaju Izrael. Istovremeno, iz Međunarodne agencije za atomsku energiju su zabrinuti da bi Izrael mogao da gađa iranske nuklearne objekte. Za to vreme, mediji prenose da su se izraelski tenkovi vratili u severni deo Pojasa Gaze. 

Ključni događaji: 

  • Ratni kabinet Izraela: Iran nek nagađa kakav će biti naš odgovor
  • Grosi: Zabrinut sam da bi Izrael mogao da gađa iranske nuklearne objekte
  • SAD uvodi Iranu nove sankcije kako bi smanjila mogućnosti za izvoz nafte
  • Borelj: EU počinje da radi na novim sankcijama protiv Irana zbog napada na Izrael
  • IDF ubile dva komandanta Hezbolaha u Libanu
  • Izraelski tenkovi se vratili na sever Gaze u grad Beit Hanoun
  • Bez preporuke za prijem Palestine u UN

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.51 Šolc pozvao Izrael da se uzdrži od masovnog uzvratnog udara na Iran

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas Izrael da se uzdrži od masovnog uzvratnog udara na Iran i da se fokusira na regionalnu diplomatiju kako bi dodatno izolovao iranski režim. Obraćajući se novinarima u Briselu, uoči samita lidera EU, Šolc je rekao da će na sastanku biti reči o najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku i diplomatskim naporima da se spreči širi sukob u regionu.

21.15 Bajden pojačao pritisak na Kongres zbog pomoći Ukrajini, Izraelu i Gazi

Američki predsednik Džozef Bajden danas je pojačao pritisak na Kongres da usvoji zakon o pomoći drugim državama, koji bi pomogao u jačanju ukrajinske i izraelske odbrane i obezbedio humanitarnu pomoć Gazi.

"Sada nije vreme da napuštamo prijatelje. Predstavnički dom mora da donese hitne zakone o nacionalnoj bezbednosti za Ukrajinu i Izrael, kao i za očajnički potrebnu humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi", napisao je Bajden u autorskom tekstu u Vol Strit Džurnalu, obećavajući da SAD nikome "neće ispisivati blanko čekove“, prenosi Politiko.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

19.36 Hezbolah u napadu na sever Izraela ranio 14 vojnika

Najmanje 14 izraelskih vojnika ranjeno je danas, od kojih je šestoro u težem stanju, u napadu libanskog Hezbolaha na vojni objekat na severu Izraela, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Hezbolah je potvrdio da je lansirao rakete i dronove na vojni objekat na severu Izraela, a IDF je saopštio i da su izraelske snage posle napada "pogodile izvor vatre" u selu Arab Al Aramše, prenosi Rojters. 

17.45 Netanijahu poručio Britaniji i Nemačkoj: Izrael će sam donositi svoje odluke

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da će Izrael sam donositi svoje odluke.

"Oni svi imaju razne predloge i savete. Ja to cenim. Ali želim da bude jasno - mi ćemo naše odluke donositi sami i izraelska država će učiniti sve što je neophodno da se odbrani", rekao je Netanijahu posle sastanka sa ministrima spoljnih poslova Velike Britanije i Nemačke, prenosi Gardijan.

16.08 Berbok: Bliski istok ne sme da sklizne u nepredvidivu situaciju

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas da je na sastanku sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom naglasila da Bliski istok "ne sme da sklizne u situaciju čiji je ishod potpuno nepredvidiv".

"To ne bi nikome bilo od pomoći, ni sigurnosti Izraela, ni desetinama taoca koji su i dalje u rukama Hamasa, ni mnogim ljudima u Iranu koji pate pod tim režimom, ni ostalim državama u regionu koje prosto žele da žive u miru", rekla je Berbok.

"Svi sada moraju da se ponašaju razborito i odgovorno", dodala je Berbok pre odlaska iz Izraela, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

14.57 Vođa političkog biroa Hamasa sastaje se sa Erdoganom u Turskoj za vikend

Vođa političkog biroa Hamasa Ismail Hanije otputovaće ovoga vikenda u Tursku na razgovore sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, javila je danas turska televizija NTV.

Planirani sastanak dolazi više od nedelju dana nakon što je Hanije izgubio sedam članova porodice, troje dece i četvoro unučadi, u izraelskom vazdušnom napadu na njihov automobil u severnom Pojasu Gaze.

13.43 Katar: Pregovori Izraela i Hamasa o prekidu vatre su u delikatnoj fazi

Premijer Katara Muhamed bin Abdulrahman Al Tani izjavio je danas da su pregovori između Izraela i Hamasa o prekidu vatre i oslobađanju talaca u "delikatnoj fazi".

On je rekao da posrednici pokušavaju da što je više moguće rade na pitanjima koja predstavljaju "kamen spoticanja", ali nije izneo više detalja, prenosi "Reuters".

Tani je ranije osudio izraelsku politiku u ratu protiv Hamasa u Gazi nazivajući je "kolektivnom kaznom". Katar i Egipat su medijatori pregovora između Izraela i Hamasa.

12.10 Wafa: U izraelskim napadima na Gazu ubijeno desetine ljudi,veliki broj povređenih

U izraelskim vazdušnim napadima na Gazu danas je ubijeno na desetine Palestinaca, dok je veliki broj povređen, prenosi palestinska agencija WAFA.

Severno od grada Gaze šestoro ljudi je ubijeno, a nekoliko povređeno, dok su istočno od ovog grada ubijene još dve osobe, a devetoro se vodi kao nestalo ispod urušenih zgrada.

U južnom delu Pojasa Gaze ubijeno je sedmoro ljudi, uključujući četvoro dece, a kako navodi WAFA, izraelske snage bombardovale su kuću u gradu Rafa i ubile nekoliko ljudi, među kojima su i deca.

Tanjug AP/Ismael Abu Dayyah

 

Kamp Al-Nuseirat je sedmi dan zaredom pod raketnim i artiljerijskim bombardovanjem, a izraelski buldožeri i tenkovi napreduju u blizini severnog dela Al-Nuseirata i vrše čišćenje zemlje u blizini postrojenja za desalinizaciju vode severno od kampa, javlja WAFA.

Palestinska agencija navodi da se određen broj žrtava još uvek nalazi pod ruševinama i na putevima, a da spasilačke i ekipe hitne pomoći nisu u mogućnosti da dođu do njih. Ukupan broj ubijenih Palestinaca u Gazi od početka izraelske ofanzive iznosi 33.843, a povređenih je 76.575.

12.02 Šefovi diplomatija G7 na Kapriju razmatraju uvođenje novih sankcija Iranu

Ministri spoljnih poslova zemalja članica G7 sastaju se danas u italijanskom odmaralištu Kapri, a na dnevnom redu su pozivi na uvođenje novih sankcija prema Iranu zbog njegovog napada na Izrael, kao i veća pomoć Ukrajini.

Očekuje se da će lideri G7 sa sastanka uputiti poziv Izraelu da bude uzdržan nakon iranskog napada tokom vikenda, preneo je AP.

Tanjug/ AP Photo/Eugene Hoshiko

 

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da je u utorak razgovarao sa svojim izraelskim kolegom Izraelom Kacom i pozvao Izrael da ne odgovara na napad Irana, kao i da ne preduzima planiranu ofanzivu na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze.

Tajani je rekao za RAI da veruje da će sa trodnevnog sastanka G7 na Kapriju biti poslata slična poruka.

Rat u Ukrajini je takođe na dnevnom redu G7, a ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvani su na sastanak u četvrtak kao gosti.

Očekuje se da će Kuleba ponoviti da je Ukrajini potrebna suštinska vojna podrška u artiljerijskom naoružanju, municiji i sistemima protivvazdušne odbrane.

11.02 Raisi: Naredna uzvratna operacija protiv Izraela neće biti ograničena

Naredna iranska uzvratna operacija protiv Izraela neće biti ''ograničena'', upozorio je predsednik Irana Ebrahim Raisi, dodajući da je prethodna ''Operacija iskreno obećanje'' bila kažnjivog, ali ne i sveobuhvatnog karaktera. Povodom parade uoči Dana vojske, Raisi je istakao da je napad na Izrael bio najava SAD i ''pristalicama cionističkog režima'' da su iranske oružane snage spremne da se odbrane, prenosi IRNA.

''Želeo bih da kažem zemljama regiona da su naše vojne snage kreatori bezbednosti, mirotvorci, da daju autoritet regionu i da su potpuno pouzdane'', rekao je Raisi i poručio okolnim zemljama da ne sarađuju s Izraelom, kao i da ''nema potrebe za stranim snagama'' u regionu.

Tanjug/AP/Vahid Salemi

 

Predsednik Irana je naglasio da vojna moć ove zemlje više nije izajmljena i da njom ne upravljaju strane snage, već da ona predstavlja autoritet ''velike nacije Irana''. Raisi je dodao da su vojne snage uz narod, kao i da se zemlje regiona mogu osloniti na Iran, a oružanim snagama Irana je poručio da treba da budu ponosne na podršku pruženu palestinskom narodu u Gazi tokom napada na Izrael.

10.00 Izraelski avioni gađali mete Hezbolaha, libanska grupa pogodila izraelsku bazu

Izraelski borbeni avioni pogodili su tokom noći nekoliko ciljeva militantne grupe Hezbolah u južnom Libanu, tvrdi izraelska vojska. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su mete bile vojni kompleksi i zgrade koje Hezbolah koristi u mestima Kijam, Mansurij, Alma Aš-Šab i Jater, prenosi "Times of Israel".

Hezbolah je jutros ispalio nekoliko raketa iz Libana na izraelsku vojnu bazu Biranit, a iz IDF-a kažu da nije bilo povređenih, kao i da izraelski vojnici granatiraju mesta lansiranja.

08.35 IDF: U poslednjih 24 časa pogođeno 40 meta u Gazi

Izraelske vazduhoplovne snage pogodile su više od 40 ciljeva u Pojasu Gaze tokom proteklog dana, uključujući raketne bacače pripremljene za napade na Izrael, saopštila je vojska ove zemlje. Iz vojske je dodato da su trupe Nahal brigade koristile dron da ubiju jednog revolveraša, a drugog su ubili snajperskom vatrom, prenosi "Times of Israel".

Među drugim ciljevima koje je IDF pogodio prošlog dana bili su podzemni raketni položaji, zgrade u kojima su bile sakrivene mine, strukture u kojima su bili okupljeni operativci, osmatračnice, podzemne lokacije i druga infrastruktura, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

07.43 Borelj: EU počinje rad na novim sankcijama protiv Irana zbog napada na Izrael

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost  Žozep Borelj izjavio je da će EU početi da radi na predlogu više zemalja članica o uvođenju novih sankcija Iranu povodom napada na Izrael.

"Neke zemlje članice su predložile usvajanje proširenja restriktivnih mera protiv Irana. Poslaću zahtev diplomatskoj službi EU da započne neophodan posao povezan sa ovim sankcijama", rekao je Borelj sinoć posle hitne video konferencije sa ministrima spoljnih poslova država članica EU.

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

06.58 Izrael ubio dva komandanta Hezbolaha, koji je uzvratio ranjavanjem troje Izraelaca

Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile su u vazdušnim napadima dva komandanta militantne grupe Hezbolah, dok je ta grupa uzvratila ranjavanjem tri osobe u Izraelu. Dve vojske razmenile su vatru tako što su IDF ubile dva komandira grupe Hezbolah u različitim napadima, na šta je ta grupa odgovorila vazdušnim napadima u kojem su tri osobe lakše povređene, prenosi "Times of Israel".

06.45 Al Sudani: Rakete i dronovi u iranskom napadu na Izrael nisu lansirani iz Iraka

Premijer Iraka Muhamed Šija Al Sudani izjavio je da ta zemlja nije dobila nikakve izveštaje ili indicije da su rakete ili dronovi lansirani iz Iraka tokom napada Irana na Izrael.

Tanjug/AP/Hadi Mizban

 

"Naša pozicija je jasna, nećemo dozvoliti da Irak bude uvučen u arenu konflikta", rekao je Al Sudani, prenosi "Reuters".

06.27 SAD uvodi Iranu nove sankcije kako bi smanjila mogućnosti za izvoz nafte

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da SAD nameravaju da zavedu Iranu nove sankcije u narednim danima zbog iznenadnog napada na Izrael. Ove akcije za cilj imaju smanjenje mogućnosti Irana za izvoz nafte, preneo je "Reuters".

06.11 Grosi (IAEA): Zabrinut sam da bi Izrael mogao da gađa iranske nuklearne objekte

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je zabrinut da bi Izrael mogao da gađa iranske nuklearne objekte, ali je dodao i da će se inspekcije IAEA u iranskim nukelarkama danas nastaviti.

Tanjug/AP/Heinz-Peter Bader

 

06.00 Ratni kabinet Izraela: Iran nek nagađa kakav će biti naš odgovor

Stav izraelskog ratnog kabineta je da Iran treba da nastavi da nagađa kakav će biti odgovor Izraela na iranski napad, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik za "Times of Israel". "Neka budu nervozni", kazao je zvaničnik posle današnjeg sastanka ratnog kabineta u suženom sastavu i dodao da odgovor Izraela može da bude "u Iranu ili izvan Irana".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet