Fokus

SAD preko švajcarskih posrednika imale kontakt sa Iranom i pre i posle napada na Izrael

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2024

-

20:35

SAD preko švajcarskih posrednika imale kontakt sa Iranom i pre i posle napada na Izrael
SAD preko švajcarskih posrednika imale kontakt sa Iranom i pre i posle napada na Izrael - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

SAD su imale kontakt sa Iranom preko švajcarskih posrednika i pre i posle masovnog napada Teherana dronovima i raketama na izraelsku teritoriju tokom noći, izjavio je danas visoki zvaničnik administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Zvaničnik je odbio da pruži detalje o kontaktima, rekavši samo da su SAD i Iran imali "seriju direktnih komunikacija preko švajcarskog kanala", preneo je Rojters.

Upitan da prokomentariše izjavu iranskog ministra spoljnih poslova Hoseina Amirabdolahjana da je Teheran obevestio zemlje u regionu 72 sata pre napada, zvaničnik je rekao da to nije istina.

"Oni nisu obavestili (zemlje u regionu). Očigledno su nameravali da unište imovinu i izazovu žrtve", kazao je neimenovani američki zvaničnik.

Amirabdolahjan je izjavio ranije danas da je Teheran obavestio svoje komšije o napadu na Izrael 72 sata pre napada.

"Oko 72 sata pre naše operacije, obavestili smo naše prijatelje i susede u regionu da je Iranov odgovor Izraelu siguran, legitiman i neopoziv", rekao je Amirabdolahjan.

Iran je tokom noći izvršio napad na Izrael zbog, kako tvrde, izraelskog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku, što Izrael demantuje.

Teheran je danas upozorio da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćnji napad, tokom kojeg je lansirano više od 300 dronova i projektila.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet