Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Najmanje 13 Palestinaca ubijeno na Zapadnoj obali

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, BBC, Guardian

20/04/2024

-

08:21

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Najmanje 13 Palestinaca ubijeno na Zapadnoj obali
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Najmanje 13 Palestinaca ubijeno na Zapadnoj obali - Copyright Tanjug/AP/Israel Defense Forces, Nasser Nasser

veličina teksta

Aa Aa

Dan nakon što je Izrael izveo napad na teritoriju Irana, tačnije Isfahan - sedište vojnih i nuklearnih lokacija, zvaničnici tvrde da u udaru nije pričinjena veća šteta i da je situacija mirna i bezbedna. Iranski predsednik pozdravio je uzvratni napad Irana na Izrael pre gotovo nedelju dana, ali nije pomenuo eksplozije koje su se čule u centralnom regionu njegove zemlje. Mediji prenose da Iran nema plan za odmazdu u ovom trenutku, a IAEA je saopštila da na nuklearnim postrojenjima nema štete. Kada je reč o reakcijama, Kina kaže da će igrati "konstruktivnu ulogu" u ublažavanju tenzija, dok je Kremlj saopštio da se zalaže za uzdržanost. S druge strane, iz Bele kuće nisu imali komentar na "navodni napad Izraela na Iran".

Ključni događaji: 

  • CNN: Direktni međusobni napadi Irana i Izraela okončani, Iran neće odgovoriti
  • Bela kuća bez komentara na navodni napad Izraela na Iran
  • Kina kaže da će igrati "konstruktivnu ulogu" u ublažavanju tenzija
  • Kremlj: Rusija se zalaže za uzdržanost između Irana i Izraela
  • Izrael je u poslednjem trenutku upozorio SAD o napadu

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.57 Na Zapadnoj obali ubijeno najmanje 13 Palestinaca

Palestinac, vozač hitne pomoći, poginuo je danas tokom evakuacije osoba povređenih u napadu nasilnih jevrejskih doseljenika, a najmanje 12 Palestinaca je poginulo tokom odvojenog incidenta na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštile su palestinske vlasti u okupiranoj enklavi. Današnji incidenati su se dogodili u jeku nasilja širom Zapadne obale i oružanih sukoba u Pojasu Gaze, prenosi "Reuters".

23.35 Izraelska policija rasterala demonstrante sa ulica Tel Aviva

Izraelska policija danas je sa ulica Tel Aviva rasterala demonstrante koji su protestovali, skandirajući slogane protiv vlade i pozivajući na oslobađanje talaca. Prethodnih nedelja demonstranti su blokirali auto-put Ajalon, ali danas su šetali nekim od najprometnijih gradskih ulica poput Ibn Gabirola, Kralja Džordža i Dizengofa, prenosi "Times of Israel". Bar Pakula, organizator i predvodnik protesta izjavio je za "TOI" da je svrha šetnje glavnim ulicama Tel Aviva da "probudi stanovnike grada iz njihovog samozadovoljstva".

Tokom protestnog marša, demonstranti su se obraćali sugrađanima koji su sedeli u baštama kafića i restorana i opominjali ih zbog toga što se nisu pridružili protestu. Povorku je policija zaustavila kod tržnog centra Dizengof i rasterala demonstrante, a u saopštenju policije se navodi da nije bilo hapšenja i da nisu izricane novčane kazne.

AP Photo/Leo Correa

 

23.22 UNRWA: Na svakih 10 minuta pogine po jedno dete u Pojasu Gaze

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) objavila je danas da na svakih 10 minuta u Pojasu Gaze pogine po jedno dete. "Po jedno dete bude ubijeno svakih 10 minuta u Pojasu Gaze. Žalosno veliki broj dece je takođe povređen u intenzivnim i često neselektivnim izraelskim napadima. Trenutno primirje je poslednja preostala nada", navodi se objavi UNRWA na mreži X.

22.50 Netanjahu: Uvođenje sankcija jedinici IDF je vrhunac apsurda i moralni pad

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu osudio je bilo kakve sankcije protiv izraelske vojske (IDF), nazvavši takav potez vrhuncem apsurda i moralnim padom. Prethodno se pojavio izveštaj da se administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena sprema da stavi na crnu listu jedinicu Necah Jehuda IDF-a zbog navodnog kršenja ljudskih prava na Zapadnoj obali.

"Izraelske odbrambene snage ne smeju biti sankcionisane", naveo je Netanijahu na društvenim mrežama, preneo je "Times of Israel". Netanjahu je dodao da je prethodnih nedelja radio na sprečavanju sankcija protiv "izraelskih građana", u šta ulaze, kako je istakao, i njegovi razgovori sa visokim zvaničnicima američke administracije.

"Dok se naši vojnici bore protiv terorističkih monstruma, namera da se uvedu sankcije jedinici IDF je vrhunac apsurda i moralni pad. Vlada i ja ćemo raditi svim silama protiv ovih mera", poručio je izraelski predsednik vlade.

Očekuje se da će SAD uvesti sankcije bataljonu Necah Jehuda u sastavu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) zbog kršenja ljudskih prava Palestinaca na Zapadnoj obali, preneo je ranije večeras "Jerusalem post".

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

22.18 "Glasanje u Kongresu je podrška Izraelu i odbrana zapadne civilizacije"

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozdravio je večeras odluku Predstavničkog doma Kongresa SAD da se odobri paket inostrane vojne pomoći, od čega će Izraelu otići 26,38 milijardi dolara. Netanjahu je rekao da je današnje glasanje demokrata i republikanaca pokazalo "snažnu dvostranačku podršku Izraelu i odbranu zapadne civilizacije". "Hvala vam prijatelji, hvala Ameriko!", poručio je Netanjahu, preneo je "Times of Israel".

21.20 Al Jazeera: Izraelska vojska upala u bolnicu na Zapadnoj obali

Izraelski vojnici upali su večeras u bolnicu Tabet Tabet u gradu Tulkarm na Zapadnoj obali, napadajući medicinsko osoblje, javlja "Al Jazeera". Vojnici su, takođe, pritvorili ekipu hitne pomoći u blizini bolnice, dodao je dopisnik te katarske televizije. Zasad nema više informacija o upadu izraelske vojske.

20.28 Abas: Veto Vašingtona na prijem Palestine u UN neogovoran, razočaravajući, za žaljenje i sramotu

Predsednik Palestine Mahmud Abas izjavio je danas da američki veto na rezoluciju Saveta bezbednosti, kojom je bio preporučen prijem Palestine u Ujedinjene nacije, predstavlja očiglednu agresiju na prava, istoriju, zemlju i svetinje palestinskog naroda, dovodeći u pitanje volju međunarodne zajednice. Opširnije u posebnoj vesti.

Tanjug/AP/Amr Nabil

 

20.15 Usvojen nacrt zakona o pomoći Izraelu

Predstavnički dom SAD usvojio je večeras paket finansiranja u vrednosti od 26,4 milijarde dolara za Izrael. To uključuje vojnu pomoć, uključujući dopunjavanje sistema protivvazdušne odbrane, kao i finansiranje humanitarnih mera.

19.39 IDF napale Hezbolah po treći put danas, ubijena tri operativca

Izraelske odbrambene snage(IDF) saopštile su večeras da su treći put danas napale ciljeve militantne grupe Hezbolah, a ovog puta je pogođena lokacija u južnom Libanu koju su navodno koristili operativci Hezbolaha. Prema IDF-u, rezervisti brigade Ecioni uočili su nekoliko operativaca Hezbolaha na jednoj od lokacija grupe u Džebajnu, a izraelski borbeni avioni su zatim pogodili zgradu, prenosi Tajms of Izrael. Hezbolah je imenovao tri člana ubijena u napadu, čime je broj ubijenih pripadnika ove grupe u sukobu s Izraelom porastao na 285.

18.08 Kac: Erdoganov sastanak sa liderom Hamasa sramota za turskog lidera

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac ocenio je danas da je sastanak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i šefa Politbiroa palestinskog pokreta Hamas Ismaila Hanijea, sramota za turskog lidera. "Muslimanska braća - silovanja, ubistva, skrnavljenje leševa i spaljivanje beba. Erdogane, sram te bilo!“, napisao je Kac na društvenoj mreži Iks.

17.22 Erdogan sa liderom Hamasa u Istanbulu: Izrael će platiti za svoje zločine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se danas sa šefom političkog biroa Hamasa Ismailom Hanijeom u Istanbulu. Nakon dvoipočasnovnog razgovora iza zatvorenih vrata Erdogan je saopštio da će Turska nastaviti diplomatske napore da skrene pažnju međunarodne zajednice na ugnjetavanje Palestinaca i poručio da će Izrael platiti za svoje zločine, saopšteno je iz Kancelarije turskog predsednika, prenela je televizija "NTV Haber". Opširnije u posebnoj vesti.

Turkish Presidency via AP

 

17.06 U izraelskom vazdušnom napadu na Rafu ubijeno devetoro, uključujući šestoro dece

U izraelskom vazdušnom napadu na grad Rafa, u Pojasu Gaze, ubijeno je najmanje devet osoba, od kojih je šestoro dece, saopšteno je iz bolnice u enklavi. Izraelski vazdušni napad danas je pogodio kuću u izbegličkom kampu Buredži u centralnoj Gazi, ubivši najmanje jednog čoveka i ranivši još dvojicu, saopštile su vlasti u bolnici Al-Aksa u Deir Al-Balahu, gde je novinar AP-a video žrtve.

Civilna odbrana Gaze dodala je da je u jučerašnjem napadu na stambenu zgradu u četvrti Tel Sultan u Rafi, kada je ubijeno najmanje sedmoro ljudi, od kojih je četvoro dece.

Tela 37 ljudi ubijenih u izraelskim napadima prevezena su u bolnice u Gazi u protekla 24 sata, rečeno je iz Ministarstva zdravlja Gaze, a ukupan broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze od početka izraelske agresije je najmanje 34.049, dok je ranjena 76.901 osoba.

15.43 Erdogan sa političkim liderom Hamasa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se danas sa šefom političkog biroa Hamasa Ismailom Hanijeom u Istanbulu.

Sastanak, koji je počeo u 14.30 po lokalnom vremenu, održan je iza zatvorenih vrata u kancelariji predsednika Turske u palati Dolmabahče, prenela je televizija NTV Haber.

Kako je najavljeno, na sastanku će biti reči o tekućim izraelskim napadima na Pojas Gaze, prekidu vatre i dostavi humanitarne pomoći.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

15.37 Abas: SAD prekršile međunarodne zakone, veto u Savetu bezbednosti UN ''agresija'' na Palestince

SAD su prekršile sve međunarodne zakone i odustale od obećanja u vezi sa rešenjem o dve države i postizanjem mira u regionu, rekao je predsednik Palestinske samouprave (PA) Mahmud Abas, nakon što je Vašington stavio veto na nacrt rezolucije SB UN za punopravno članstvo Palestine u ovoj međunarodnoj organizaciji.

U intervjuu za palestinsku agenciju "WAFA", Abas je naglasio da ''neodgovoran'' i ''sraman'' veto SAD predstavlja ''agresiju'' na prava, istoriju, zemlju i svetinje palestinskog naroda, kao i da je ovim potezom dovedeno u pitanje poštovanje volje međunarodne zajednice.

''Dok se svet slaže oko primene međunarodnog zakona i stoji uz Palestinu, Amerika nastavlja da podržava okupaciju, odbijajući da primora Izrael da prekine svoj genocidni rat. SAD obezbeđuju Izraelu oružje i sredstva koja ubijaju našu decu i uništavaju naše domove, a protiv nas stoji na međunarodnim forumima, i ne doprinose bezbednosti i stabilnosti u regionu“, istakao je predsednik PA.

AP Photo/Ludovic Marin

 

Abas je optužio administraciju predsednika Džozefa Bajdena da ne poštuje obećanja i obaveze, ćuti o navodnoj izraelskoj krađi palestinskih sredstava, uprkos tvrdnjama da želi da ojača uticaj PA u regionu.

On je dodao da je neophodno da SAD shvate da se Bliski istok neće stabilizovati bez pravednog rešenja palestinskog pitanja, ističući da je ''Jerusalem, sa svojim islamskim i hrišćanskim svetinjama, crvena linija koju niko ne može da pređe”.

Abas je kritikovao, kako navodi "WAFA", američku politiku dvostrukih standarda i podrške Izraelu u agresiji na palestinski narod, navodeći da to neće stvoriti realnost prihvatljivu za palestinski narod i nikome neće doneti sigurnost i mir.

''Palestinski cilj je nepromenljiv. Žrtve, strpljenje i otpornost palestinskog naroda na njihovoj zemlji i njihova nesalomiva volja osujetiće sve politike koje podržava Amerika. Oni neće dozvoliti dogovore koji ne služe nacionalnom interesu, a sve zavere će se srušiti pred stvarnošću i moći Jerusalima“, upozorio je Abas.

13.29 Egipat traži da se otvori šest izraelskih prelaza sa Gazom

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri naglasio je danas da je neophodno otvoriti izraelske prelaze sa opkoljenim Pojasom Gaze kako bi humanitarna pomoć stigla do palestinskog naroda u toj enklavi.

“Zahtevamo da se šest izraelskih prelaza sa Gazom otvori za humanitarnu pomoć”, rekao je Šukri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim kolegom Hakanom Fidanom u Istanbulu. Egipatski zvaničnik je naglasio da se "nečinjenjem toga krši međunarodno pravo", prenosi "Anadolia".

Napomenuo je da je Egipat “angažovao međunarodne saveznike u uspostavljanju centra u Gazi za distribuciju pomoći”.

AP/Ohad Zwigenberg/Abdel Kareem Hana/Leo Correa

 

"Moramo sprečiti raseljavanje Palestinaca i raditi na uspostavljanju nezavisne palestinske države", rekao je šef egipatske diplomatije.

Šukri je takođe naglasio da je iransko-izraelska napetost "skrenula pažnju međunarodne zajednice sa tragične situacije u Gazi".

Turski ministar spoljnih poslova izjavio je da je izraelska okupacija palestinskih teritorija jedan od primarnih uzroka nestabilnosti u regionu Bliskog istoka upozorivši da bi palestinsko pitanje moglo pokrenuti globalna pitanja.

Poručio je da je saradnja između Egipta i Turske izuzetno korisna za ta dva naroda i region.

09.45 Amir-Abdolahjan: Oružje korišćeno u napadu na Iran više ličilo na dečje igračke

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan u intervjuu za "NBC" odbio je da prizna da Izrael stoji iza napada na Iran koji je izveden u petak i dodao da je oružje koje je korišćeno u tom napadu "više ličilo na dečje igračke nego na dronove".

"Ono što se dogodilo nije bio napad", rekao je Amir-Abdolahjan u Njujorku, gde je prisustvovao sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Amir-Abdolahjan je istakao da Iran ne planira da odgovori ako Izrael ne izvrši značajan napad. Iranski šef diplomatije je, međutim, upozorio da će, ako Izrael napadne Iran, odgovor biti brz i snažan.

profimedia

 

Naveo je da je cilj napada Irana na Izrael 13. aprila bio "upozorenje" i dodao da je Iran mogao da pogodi Haifu, Tel Aviv i sve izraelske luke, ali je hteo samo da upozori Izrael i da izbegne civilne žrtve.

U napadu Izraela na iranski konzulat u Damasku 1. aprila poginula su dva generala i pet oficira Korpusa iranske revolucionarne garde, a Iran je odgovorio 12 dana kasnije, pokrenuvši napad na Izrael sa više od 300 projektila i dronova. Taj napad nije prouzrokovao značajnu štetu, a gotovo sve rakete i dronove presrele su izraelske, američke i druge savezničke snage.

U petak je izveden napad na vojni aerodrom u blizini grada Isfahana u centralnom Iranu, a iranski mediji javili su da su iznad Isfahana oborena tri drona. Neimenovani američki zvaničnici rekli su američkim medijima da je Izrael izveo napad u Iranu.

09.17 SAD i Izrael saopštili da ne stoje iza napada na bazu u Iraku

Vojska SAD i Izrael saopštili su da ne stoje iza napada na vojnu bazu južno od glavnog grada Iraka.

"SAD nisu izvele vazdušne udare u Iraku", objavila je američka Centralna komanda (CENTCOM) na platformi X, dodajući da izveštaji da su američke snage izvele taj napad "nisu tačni".

Izraelski zvaničnik rekao je za Si-En-En (CNN) da Izrael nije umešan u eksplozije u Iraku.

07.30 Jedna osoba poginula, osam ranjenih u eksploziji u Iraku

Jedna osoba je poginula, a osam je ranjeno u eksploziji koja je potresla vojnu bazu južno od glavnog grada Iraka, Bagdada, koju koriste iračke Narodne mobilizacione snage (PMF), izjavio je zvaničnik iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Vojni izvor je rekao da su u napadu koji se dogodio kasno u petak ranjena tri iračka vojna lica, prenosi Gardijan.

Dva bezbednosna izvora rekla su za Rojters da je eksplozija posledica vazdušnog napada za koji se ne zna ko ga je izveo. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

07.02 Snažna eksplozija potresla bazu južno od Bagdada

Snažna eksplozija potresla je vojnu bazu južno od glavnog grada Iraka, Bagdada, koju koriste iračke Narodne mobilizacione snage (PMF), pri čemu je pričinjena materijalna šteta, rekli su za Rojters bezbednosni izvori.

Dva bezbednosna izvora rekla su da je eksplozija posledica vazdušnog napada za koji se ne zna ko ga je izveo, dok su izvori iz Narodnih mobilizacionoih snaga naveli da u eksploziji nije bilo povređenih.

Prema tim izvorima, napad je bio usmeren na štab PMF-a u vojnoj bazi Kalso u blizini grada Iskandarije, oko 50 kilometara južno od Bagdada.

PMF je prvobitno bio grupa naoružanih frakcija, od kojih su mnoge bliske Iranu, a kasnije su ga iračke vlasti priznale kao deo zvaničnih snaga bezbednosti. Frakcije unutar PMF-a učestvovale su u višemesečnom raketiranju i napadima dronovima na američke snage u Iraku nakon početka sukoba Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, ali su obustavile te napade u februaru.

06.54 Bela kuća bez komentara na navodni napad Izraela na Iran

Bela kuća nema komentar na navodni izraelski napad na Iran u noći između četvrtka i petka, saopštila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer. Jedan američki zvaničnik ranije je rekao za CNN da je Izrael napao iranski grad Isfahan u znak odmazde za iranski napad na Izrael 13. aprila, a iranski mediji objavili su da su oborena tri drona iznad Isfahana.

06.33 Izrael je u poslednjem trenutku upozorio SAD o napadu

SAD su saopštile ministrima spoljnih poslova G7 da su od Izraela dobile informaciju o napadu dronovima na Iran u "poslednjem trenutku", rekao je italijanski ministar spoljnih poslova, a prenosi "AP".

AP Photo/Gregorio Borgia, Pool

 

Ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da su SAD pružile ove informacije na sednici u petak ujutru, koja je promenjena u poslednjem trenutku kako bi se razgovaralo o napadu.

06.00 Šta nakon međusobnih udara Izraela i Irana?

Izrael je kao odgovor na napad od prošle subote izveo napad na teritoriju Irana, potvrdili su američki zvaničnici. Meta je bio Isfahan, sedište nuklearnih i vojnih lokacija. Iran je aktivirao PVO iznad grada zbog čega su se čule eksplozije. Iranski zvaničnici tvrde da je situacija mirna i bezbedna i da Teheran nema plan za odmazdu u ovom trenutku. Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da na nuklearnim postrojenjima nema štete. Šta nakon međusobnih napada, pročitajte u posebnom tekstu.

Komentari (0)

Svet