Fokus

Bajden "kupuje" glasove Latinoamerikanaca skupo plaćenim reklamama o pravima na abortus

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2024

-

16:06

Bajden "kupuje" glasove Latinoamerikanaca skupo plaćenim reklamama o pravima na abortus
Tanjug/AP/Kayla Wolf - Copyright Tanjug/AP/Kayla Wolf

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden ovog meseca objavljuje novi reklamni program koji delimično ima za cilj da ubedi latino muškarce da je pravo na abortus ključno pitanje i za njih, saopšteno je danas iz kampanje.

Televizijska, radio i digitalna reklama se emituje na engleskom i španskom u ključnim državama i prikazuje jednog ltinoamerikanca koji priča o svojim kćerkama i optužuje republikanskog kandidata Donalda Trampa da je slabić jer je ženama oduzeo prava na izbor.

Bajednova kampanja će potrošiti više od milion dolara na latinoameričke medije samo u maju, a očekuje se dodatna potrošnja narednih meseci, prenosi Reuters.

Britanska agencija navodi da Bajednova kampanja nastoji da učvrsti podršku među ključnim grupama birača, uključujući i latino zajednicu, koja je na prethodnim izborima favorizovala demokratu za 30 odsto.

Latinoamerikaci su uglavnom konzervativci 

Kao i drugi Amerikanci, latino birači su najviše zabrinuti za ekonomiju SAD, a od pandemije kovida-19 u zemlji se cene povećavaju uz stabilan rast.

Istraživanja demografije pokazuju da se Latinoamerikanci uglavnom izjašnjavaju kao katolici i da često imaju konzervativne stavove.

Ali Bajdenov tim ukazuje na podatke koji pokazuju zabrinutost među latinoameričkim i drugim biračima o nizu pitanja, uključujući o reproduktivnim slobodama.

Latinoamerikanci čine skoro trećinu stanovništva Arizone i Nevade, dve posebno konkurentne države na predstojećim predsedničkim izborima.

Senat Arizone u sredu je glasao za ukidanje zakona o skoro potpunoj zabrani abortusa iz 1864, koji bi u suprotnom stupio na snagu u roku od nekoliko nedelja.

Strah od Trampove zabrane

Na Floridi, državi sa velikom brojem latinoameričkog stanovništva, ograničenje abortusa na šest nedelja je nedavno stupilo na snagu, a prema podacima Bajednove kampanje, skoro 6,5 miliona Latinoametikanaca živi u 26 država koje su zabranile ili će verovatno zabraniti abortus.

Demokrate su obećale da će stvoriti nacionalno pravo na abortus tokom drugog Bajdenovog mandata, iako to nisu učinile kada su kontrolisale Kongres sa malim marginama od 2021. do 2023. godine.

Upozorili su da bi Tramp mogao da potpiše nacionalnu zabranu abortusa, iako bivši predsednik nije podržao takav zakon rekavši da je na državama da odluče o pitanju prekida trudnoće.

S druge strane, Tramp je nedavno u intervjuu za Tajms sugerisao da bi dozvolio nekim državama da prate trudnoće žena i krivično gone one koje prekrše zabrane abortusa.

Pretežno konzervativni Vrhovni sud je 2022. ukinuo pravo na abortus na federalnom nivou, time vraćajući odluku o zabrani prekida trudnoće pojedinačnim državama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet