Planeta

Tvrdnja zvezde OnlyFans-a o Bajdenu odjeknula Amerikom: Ilustruje "licemerje" demokrata u jeku pokušaja da ukinu TikTok

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/05/2024

-

20:05

Tvrdnja zvezde OnlyFans-a o Bajdenu odjeknula Amerikom: Ilustruje "licemerje" demokrata u jeku pokušaja da ukinu TikTok
Tanjug/AP/Alex Brandon - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Zvezda sajta OnlyFans i influenserka Farha Kalidi sa TikToka tvrdi da joj je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena platila da širi "političku propagandu" na svojim društvenim mrežama i prikrije da je to plaćeni marketing.

Ona je te optužbe iznela na političkom podkastu Ričarda Hananije dodavši da su joj u jednom trenutku tražili da hvali imenovanje Ketandži Braun Džekson za sudiju Vrhovnog suda, kao prve crnkinje na tom mestu. Ona je pojasnila da je nisu direkto kontaktirali Bajdenovi saradnici već posrednička kompanija.

"Nije Bajden, ali je, kao, treća strana. Znate na šta mislim? To je, medijska kompanija koja to radi u njegovo ime. Ne krivim njega za ovo", rekla je Kalidi, čija je izjava posebno odjeknula u desnim i konzervativnim krugovima.

Ona je na kraju ispričala kako je odbila ovu poslednju ponudu sa jakim rasnim nabojem jer joj je smetalo da joj "bela žena iz medijske kompanije govori šta da kaže".

Vrbuju influensere u Beloj kući dok im gase platformu

Bilo da je ova konkretna ispovest istinita ili ne, ona ilustruje agresivnu predizbornu kampanju demokrata usmerenu ka "vrbovanju" influensera, pre svega sa TikTok-a, kako bi dopreli do najmlađih glasača "Z generacije", koji skoro ništa drugo ne prate, a posebno ne vesti na TV-u. Ono što je posebno zanimljivo je da su iste te demokrate, doduše zajedno sa dobrim delom republikanaca, izglasale u Kongresu famozni zakon o "zabrani TikTok-a" zbog špijunaže od strane Kine i pretnje po nacionalnu bezbednost.

Bajden je 24. aprila potpisao zakon kojim se ByteDance-u, kompaniji koja poseduje TikTok, daje 9 meseci da se odrekne vlasništva ili će društvena mreža biti zabranjena u SAD. TikTok smatra da je zakon neustavan i najavljuje žalbu na sudu. Iz društvene mreže takođe tvrde da je koristi 170 miliona Amerikanaca i da je skoro pet miliona firmi uz pomoć nje započelo i proširilo poslovanje.  

Dok je Bajdenova vlast javno TikTok nazivala ozbiljnom pretnjom po bezbednost Amerike, Bela kuća je "tiho" dovodila u goste brojne influensere kako bi ih pridobila da promovišu Bajdenov predizborni program.

Bajden se čak našalio pre govora o stanju Unije dok je prolazio pored grupe influensera na balkonu Bele kuće rekavši " Ne skačite, trebate mi".

U poslednjih nekoliko meseci, kada je anti-TikTok kampanja bila na vrhuncu mnogi influenseri sa milionima pratilaca, kojima bi Bajden "da uzme hleb iz usta", su posetili Belu kuću, otkriva uvid u javnu evidenciju posetilaca, prenosi Intercept.

Svaki od ovih sastanaka koordinirala je zamenica direktora za partnerstva Bele kuće, Morgan Meknoton. Ona je dovedena iz firme "Palette", za menadžement društvenih mreža koja se specijalizira upravo za TikTok. Do je još uvek bila tamo Meknoton je učestvovala u osnivanju političke grupe veoma ironičnog imena "TikTok za Bajdena", koja je preimenovana u "Generacija Z za promenu" (Gen-Z for Change).

Na pomenutom govoru o stanju Unije u Beloj kući, Bajden se obratio grupi influensera govorivši o tome koliko je važan njihov sadržaj da bi se doprelo do najmlađih glasača. Među njima je bila i Ava Sane (23) sa više od 500.000 pratilaca, koja se pridružila ovacijama i pokličima u podršku predsednika, ali je kasnije promenila mišljenje.

"Prilično sam kritična prema njemu u ovom trenutku. Ako je zaista razumeo uticaj, onda bi želeo da zadrži TikTok", rekla je ona za Bloomberg.

Bajden bi mogao da izgubi deo mlađih birača

Bez obzira na potpisani zakon Bajden i dalje nastavlja sa kampanjom na TikToku, mada je prema mišljenju analitičara verovatno da će izgubiti određeni broj mlađih glasača, demografije ključne za demokrate.

Protivnici zakona tvrde da on uskraćuje pravo na slobodu govora, koju inače garantuje Prvi amandman Ustava SAD, i izdvaja jednu mrežu zbog prikupljanja podataka korisnika iako sve ostale to rade. Bele kuća se brani argumentom da cilj nije ukidanje TikToka već prisiljavanje Kineza da ga se odreknu. To bi značilo da bi novi vlasnik mogao da na isti način prikuplja podatke i "špijunira".

Interesantno je i da se bivši predsednik i kandidat republikanaca na izborima u novembru Donald Tramp protivi ovoj zabrani, posebno zato što bi ojačala Facebook u jeku predizborne kampanje, koji on smatra "neprijateljem naroda".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet