Fokus

Vlasnik TikToka ne planira da proda aplikaciju uprkos potencijalnoj zabrani u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2024

-

18:21

Vlasnik TikToka ne planira da proda aplikaciju uprkos potencijalnoj zabrani u SAD
Tanjug/AP/Damian Dovarganes - Copyright Tanjug/AP/Damian Dovarganes

veličina teksta

Aa Aa

Vlasnik platfrome TikTok, kompanija BajtDens sa sedištem u Pekingu, nema planove da proda aplikaciju, saopšteno je iz firme na društvenim mrežama.

''The Information'' je ranije objavio da BajtDens preispituje različite scenarije za prodaju TikTok-a u Americi bez algoritma koji preporučuje video zapise korisnicima aplikacije, prenosi Rojters.

Predsednik SAD Džozef Bajden je u sredu potpisao zakon koji zabranjuje TikTok u zemlji ukoliko BajtDens ne proda platfromu.

Deo paketa pomoći koji je potpisao američki lider namenjen je potencijalnoj zabrani aplikacije TikTok u ovoj zemlji usled zabrinutosti zakonodavaca i bezbednostih eksperata da bi vlasnik ove platforme, kompanija BajtDens mogla da podeli podatke o američkim korisnicima sa kineskom vladom.

Kako navodi CBS, zakonodavci ciljaju da primoraju BajtDens da proda svoj vlasnički udeo, a ukoliko do toga ne dođe, ovim zakonom predviđena je zabrana TikToka u SAD.

AP Photo/Evan Vucci

 

Vlasniku kompanije dat je period od devet meseci da ugovori prodaju, uz mogući produžetak od tri meseca, prema kopiji zakona objavljenoj ranije ovog meseca, navodi CBS.

Klejton Alen, analitičar ''Eurasia Group'', kompanije za procenu političkih rizika, istakao je da se ovaj rok poklapa sa predsedničkom inauguracijom u januaru, a da bi ova politika prema TikToku mogla da se preokrene ukoliko bivši predsednik Donald Tramp osvoji drugi mandat u novembru.

''Ovo bi moglo postati pitanje za sledeću administraciju. Nisam siguran da bi Tramp bio toliko obavezan da sledi ono što bi administracija (predsednika Džozefa) Bajdena želela. Tramp bi ovo mogao da iskoristi za pregovore s Kinom'', ocenio je Alen.

"Vrednost Tiktoka bi se drastično promenila"

Kompanije koje bi ciljale da otkupe udeo BajtDensa u TikTok-u uključuju Majkrosoft, Orakl i privatne deoničke grupe, rekao je analitičar kompanije ''Wedbush Securities'' Den Ajvs.

On, ipak, smatra da je malo verovatno da će ''ByteDance'' prodati TikTok sa osnovnim algoritmima, vitalnim softverom koji korisnicima pruža video preporuke na osnovu njihovih interesovanja i navika gledanja.

Tanjug/AP/Mariam Zuhaib

 

''Vrednost TikTok-a bi se dramatično promenila bez algoritama i čini konačnu prodaju ili ukidanje TikTok-a veoma složenim poduhvatom, sa mnogim potencijalnim strateškim i finansijskim ponuđačima koji sa nestrpljenjem čekaju da ovaj proces počne“, primetio je Ajvs u istraživačkoj belešci.

Rivali kao što je Meta mogli bi imati koristi ukoliko Bajden potpiše ovaj zakon, ''Wedbush'' procenjuje da bi u tom slučaju otprilike 60 odsto korisnika TikTok-a prešlo na Metin Instagram i Facebook, a Gugl bi takođe imao koristi, dodao je Ajvs.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet