Fokus

SAD: Obeležena 25. godišnjica školske pucnjave, pitanje oružja ključno za izbore

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2024

-

17:05

SAD: Obeležena 25. godišnjica školske pucnjave, pitanje oružja ključno za izbore
SAD: Obeležena 25. godišnjica školske pucnjave, pitanje oružja ključno za izbore - Copyright AP Photo/Jack Dempsey

veličina teksta

Aa Aa

U gradu Kolumbajn, u američkoj saveznoj državi Kolorado, održano je bdenje povodom 25. godišnjice masovne pucnjave u srednjoj školi "Columbine", u kojoj je ubijeno 12 učenika i jedan nastavnik.

Na 13 praznih stolica postavljene su sveće i pročitane su kratke biografije nastradalih učenika, a posle svake okupljeni ljudi, kojih je bilo oko 150, zajedno su uzvikivali "Nikad nećemo zaboraviti", prenosi "New York Post".

Ova pucnjava je najsmrtonosnija masovna pucnjava i najsmrtonosnija školska pucnjava koja se dogodila u američkoj državi Kolorado.

"Columbine" je takođe pokrenuo nacionalnu raspravu oko prava na oružje i pooštravanju zakona o dozvoli za oružje, što je jedno od glavnih pitanja i na predstojećim predsedničkim izborima u novembru.

AP Photo/Jack Dempsey

 

"Upoznala sam roditelje koji se mole svaki put kada im dete uđe u školski autobus ili ga ostave u školi da niko ne trči okolo sa oružjem", rekla je potpredsednica SAD Kamala Haris.

Nasilje oružjem je glavni uzrok smrti maloletnika u SAD, a "New York Times" procenjuje da je stopa smrti dece od vatrenog oružja skoro pet na svakih 100.000.

Bivši predsednik Donald Tramp obećao je Nacionalnom streljačkom udruženju (NRA) da im ''niko prstom neće dotaći oružje'' ukoliko se vrati u Belu kuću, potvđujući pravo građana na oruže zagarantovano Drugim amandmanom Ustava SAD.

 

Komentari (0)

Svet