Fokus

Droga zakopana na karipskoj plaži: Oružane snage Hondurasa zaplenile 2,7 tona kokaina u dva glisera

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2024

-

22:34

Droga zakopana na karipskoj plaži: Oružane snage Hondurasa zaplenile 2,7 tona kokaina u dva glisera
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oružane snage Hondurasa saopštile su da su zaplenile 2,7 tona kokaina sakrivenog u dva glisera.

"Ukupno je zaplenjeno 2.760 paketa droge, težine od po jednog kilograma", potvrdio je portparol oružanih snaga Hondurasa Santos Nolasko, prenosi pariski dnevnik Figaro.

Deo droge je bio zakopan na jednoj karipskoj plaži i potraga se nastavlja kako bi se pronašli i drugi paketi skriveni u tom području, rekao je Nolasko.

Pomorske snage ove male centralnoameričke zemlje zaplenile su 24. marta više od 1,3 tone kokaina i uhapsile 10 osumnjičenih trgovaca narkoticima koji su operisali u regionu Kariba.

Od 1970-ih, Honduras je bio prolazna ruta za kokain iz zemalja proizvođača u Južnoj Americi prema SAD, ali u januaru 2022. godine, po dolasku na vlast novi predsednik Siomara Kastro je obećao da će se boriti protiv trgovine drogom.

Njegov prethodnik Huan Orlando Ernandez, izručen je i pritvoren u SAD ubrzo nakon što je napustio predsedničku funkciju.

Po okončanju istorijskog sudskog procesa, savezna porota u Njujorku 8. marta je Ernandeza proglasila krivim jer je u periodu između 2004. i 2022. godine omogućio uvoz 500 tona kokaina u SAD.

Huanu Ernandezu će kazna biti izrečena 26. juna i preti mu doživotni zatvor.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet