Fokus

U Fukušimi došlo do nestanka struje, obustavljeno ispuštanje prečišćene vode

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

10:51

U Fukušimi došlo do nestanka struje, obustavljeno ispuštanje prečišćene vode
U Fukušimi došlo do nestanka struje, obustavljeno ispuštanje prečišćene vode - Copyright Tanjug/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

U japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči danas je došlo do nestanka struje zbog problema sa elektroenergetskim sistemom, a ispuštanje prečišćene radioaktivne vode u okean je obustavljeno.

Kako je saopštio operater nuklearke, kompanija TEPCO, trenutno se radi na utvrđivanju situacije, a zvaničnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) potvrdili su da će u toku dana proveriti da li postoji problem sa opremom.

U prostorijama nuklearke dogodila se nezgoda u kojoj je povređen radnik, nakon čega je kolima Hitne pomoći prevezen u bolnicu.

Radnik od 50 godina je zadobio opekotine desne ruke od struje tokom rada, rečeno je iz Vatrogasne službe, a TEPCO istražuje da li je nezgoda povezana sa nestankom struje, prenosi japanski TUF.

Ove fiskalne godine TEPCO planira da ispusti 54.600 tona prečišćene vode, šest puta do oktobra ove godine i jednom u martu sledeće godine.

TEPCO via AP

 

Zemljotres i cunami pogodili su delove severoistočne obale Japana 11. marta 2011. godine, kada je poginulo oko 20.000 ljudi.

Cunami viši od 15 metara udario je u obalsku nuklearnu elektranu Fukušima, uništivši njene sisteme za napajanje i hlađenje i izazvavši kvarove u tri od šest reaktora.

Oštećenje nuklearke dovelo je do povećanog nivoa radijacije u okolini, zbog čega je više od 160.000 ljudi napustilo svoje domove, a oko 20.000 još ne može da se vrati zbog radijacije.

Radovi na uklanjanju visoko radioaktivnih ostataka rastopljenog goriva u nuklearki još nisu počeli, a očekuje se da će ti radovi trajati decenijama.

Operater Fukušime kompanija TEPKO počela je u avgustu prošle godine da ispušta prečišćenu radioaktivnu vodu u Tihi okean, a taj proces će, kako je kompanija saopštila, trajati oko 30 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet