Planeta

Fukušima: Otkrivena korozija u rezervoarima sa prečišćenom radioaktivnom vodom

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2024

-

15:09

Fukušima: Otkrivena korozija u rezervoarima sa prečišćenom radioaktivnom vodom
Fukušima: Otkrivena korozija u rezervoarima sa prečišćenom radioaktivnom vodom - Copyright Tanjug/AP/Kyodo News

veličina teksta

Aa Aa

Korozija je pronađena na unutrašnjosti rezervoara koji se koriste za skladištenje prečišćene radioaktivne vode u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima, saopštila je kompanija Tokio Electric Pover Compani Holdings Inc. (TEPCO), operater ove elektrane.

Iz TEPCO-a su naglasili da ne postoji problem sa snagom rezervoara, ali je dodala da su neki od više od 1.000 rezevoara u fabrici instalirani pre više od 10 godina, prenosi Kjodo.

Zvaničnik TEPCO-a rekao je da će operater nastaviti da pregleda rezervoare.

Firma je počela da ispušta prečišćenu vodu koja sadrži tricijum iz fabrike u Tihi okean u avgustu 2023. uprkos negodovanju lokalnih ribara, ali i Kine.

Tanjug/AP/Kyodo News

 

U martu je primećena korozija u tri prazna rezervoara koji su bili u upotrebi od 2016. godine u fabrici, a koja je bila oštećena u zemljotresu i pratećem cunamiju u martu 2011. godine.

Pošto je nemoguće proveriti unutrašnjost rezervoara koji trenutno sadrže prečišćenu vodu, osim upotrebom podvodnih robota, TEPCO sprovodi godišnje spoljne inspekcije kako bi otkrio bilo kakve abnormalnosti.

Rezervoarima koji su korišćeni više od 10 godina ultrazvučnim talasima meri se debljina čeličnih ploča da bi se procenila njihova snaga, rekli su iz TEPCO-a.

Japanska vlada i TEPCO saopštili su da je prečišćena voda koja se ispušta iz fabrike u Fukušimi razblažena kako bi se nivoi tricijuma smanjili na manje od jedne četrdesetine nacionalnog bezbednosnog standarda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet