Fokus

Lambi: Odluka Maska da ostavi snimak napada na propovednika na platformi X mogla bi da podstakne terorizam

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

13:58

Lambi: Odluka Maska da ostavi snimak napada na propovednika na platformi X mogla bi da podstakne terorizam
Tanjug/AP/Rick Rycroft - Copyright Tanjug/AP/Rick Rycroft

veličina teksta

Aa Aa

Australijska senatorka Džeki Lambi izjavila je danas da se policija plaši da bi odluka Ilona Maska da ignoriše naredbu regulatorne agencije i ostavi snimak na svojoj platformi X (Iks) izbodenog asirskog propovednika iz Sidneja Mar Mari Emanuela (53) mogla da podstakne ljude da se pridruže terorističkim grupama.

Australijski sud potvrdio je nalog regulatorne agencije da Mask treba da ukloni postove koji sadrže snimke napada na propovednika izvedenog 15. aprila tokom službe, preneo je "Reuters".

Lambi je rekla da se držanjem nasilnih postova na platformi X (Iks) stvara rizik da bi "video mogao da se koristi za podsticanje ljudi u Australiji da se pridruže terorističkoj organizaciji ili da izvedu teroristički čin".

 

 

Ona je istakla da bi Mask trebalo da uradi pravu stvar, ali neće jer nema društvene savesti.

Mask je tokom noći intezivirao borbu zbog sudskog naloga da ukloni video post, rekavši da bi Lambi trebalo da bude u zatvoru i sugerisao da zakoni o oružju u zemlji treba da zaustave otpor protiv njene "fašističke vlade".

Iz platforme X (Iks) su naveli da odluka suda nije u skladu sa australijskim zakonom, dodajući da su već blokirali tvitove australijskih korisnika koji su objavljivali scene ubadanja nožem, ali australijski komesar za elektronsku bezbednost izjavio je da bi sadržaj trebalo trebalo potpuno skinuti sa mreže X (Iks), jer se na njima vidi eksplicitno nasilje.

Šesnaestogodišnji dečak uhapšen je nakon napada nožem 15. aprila tokom službe u crkvi "Hrista dobrog pastira", na zapadu Sidneja.

Najmanje četiri osobe zadobile su povrede koje nisu opasne po život, saopšteno je tada iz policije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet