Fokus

Euronews svet: Dve decenije od najvećeg proširenja EU, šta dobija Unija, a šta građani?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/05/2024

-

11:08

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Euronews svet ove nedelje je obrađivao dešavanja u Portugalu, Moldaviji i u sedištu Evropske unije. 

Litijum je jedna od ključnih sirovina za EU. Brisel planira da do kraja 2023. godine 10 odsto ove sirovine proizvodi u Evropi. U planu je više projketa, a trenutno se litijum dobija iz geotermalnih voda u Nemačkoj, a počeo je da radi manji u Finskoj. 

Otvarnje ovakvog rudnika je kontroverzno pitanje, posebno u Portugaliji. Tamo su planovi obimni, a jedno selo ne dezvoljava da se ovakav rudnik otvori. 

Od početka rata u Ukrajini, Moldavija figurira kao potencijalna meta Rusije zbog problematičnog teritorijalnog nasleđa u vidu samoproglašene Moldavske Republike Pridnjestrovlje, koja se od 1992. godine nalazi pod ruskom kontrolom, kao rezultat rata između Moldavije i Pridnjestrovlja. Euronews svet proveravao je kaok se rat u susednoj Ukrajini odražava na politički, društveni i bezbednosni ambijent u Moldaviji.

Prošlo je dve decenije od najvećeg proširenja EU. Naime, 2004. godine deset zemalja pridružilo evropskom bloku. Zastave Češke, Slovačke, Slovenije, Poljske, Mađarske, Litvanije, Letonije, Estonije, Kipra i Malte podignute su u evropskim institucijama, čime je broj članica porastao sa do tadašnjih 15 na 25. 

Dve decenije kasnije analizira se kako je izgledao evropski put ovih mahom postkomunističkih zemalja, ali i šta je time dobila Unija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet