Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas: Izrael vratio pregovore na početak izmenama predloga za prekid vatre

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

10/05/2024

-

08:46

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas: Izrael vratio pregovore na početak izmenama predloga za prekid vatre
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas: Izrael vratio pregovore na početak izmenama predloga za prekid vatre - Copyright Tanjug AP/Abdel Kareem Hana, Ohad Zwigenberg, Tsafrir Abayov

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden tvrdi da će Vašington obustaviti isporuku određenog oružja Tel Avivu ukoliko izraelske snage izvrše veliku kopnenu invaziju na Rafu, dok je pošiljka planiranih bombi već stopirana. Izrael ističe da je razočaran odlukom Bele kuće i poručio da će se "ako treba, boriti sam". Izraelski premijer Benjamin Netanjahu mesecima insistira na tome da pokrene kopnenu ofanzivu velikih razmera na Rafu gde se, kako tvrdi, kriju poslednji borci palestinskog pokreta Hamas. Prema navodima UN, u Rafi ima više od milion Palestinaca raseljenih zbog rata u Pojasu Gaze.

Ključni događaji:

  • I Nemačka razmatra zabranu slanja oružja Izraelu
  • Egipatski pregovori o primirju u Gazi završeni bez dogovora
  • Turska odložila trgovinsku zabranu sa Izraelom
  • SZO: Rafa blokirana, nedostaju gorivo i medicinske zalihe
  • Tramp tvrdi da je Bajden na strani Hamasa i da vodi svet u Treći svetski rat

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.45 Zvaničnik Hamasa: Mi želimo pravi sporazum, ali Netanjahu želi nastavak rata

Hamas želi smirenost i pravi sporazum o prekidu vatre u Gazi, ali izraelski premijer Benjamin Netanjahu želi da se rat nastavi, izjavio je visoki zvaničnik Hamasa Halil al Haja.

"Hamas nije suspendovao niti se povukao iz pregovora o (primirju), okupacija se okrenula protiv predloga posrednika", rekao je Al Haja za televiziju Al Arabi, preneo je Rojters. Palestinska militantna grupa saopštila je ranije danas da su se napori da se pristane na prekid vatre u Pojasu Gaze vratili na početak nakon što je Izrael odbio predlog međunarodnih posrednika. 

22.03 Bela kuća: Preostale praznine u sporazumu o Gazi mogu se prevazići

Razgovori licem u lice o sporazumu o prekidu vatre u Gazi za sada su završeni bez dogovora, ali SAD veruju da se preostale praznine mogu prevazići, saopštila je danas Bela kuća.

"Očigledno je da nemamo dogovor i to je za duboko žaljenje", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi novinarima, preneo je "Reuters".

On je kazao da, iako su sastanci licem u lice završeni, "naporno radimo na tome da obe strane budu angažovane u nastavku razgovora, makar samo virtuelno".

"I dalje verujemo da je dogovor moguć", rekao je on.

Džon Kirbi je istakao da će sporazum zahtevati vođstvo i moralnu hrabrost.

Kirbi je, takođe, rekao da SAD sa zabrinutošću posmatraju vojne operacije Izraela u gradu Rafi na jugu Gaze i žele da prelaz Rafa odmah bude ponovo otvoren.

On je naveo da se čini da ta aktivnost ne odražava invaziju velikih razmera.

Američki zvaničnik je dodao da SAD još jednom pozivaju Izraelce da hitno otvore taj prelaz za humanitarnu pomoć.

Tanjug AP/Susan Walsh

 

19.15 Hamas: Izrael vratio pregovore na početak izmenama predloga za prekid vatre

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da je Izrael praktično odbacio predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze nakon što je dostavio posrednicima u pregovorima izmene i dopune tog predloga, čime su pregovori vraćeni na sam početak.

Hamas je naveo da će održati konsultacije sa palestinskim frakcijama radi preispitivanja pregovaračke strategije, preneo je "Reuters".

Indirektni pregovori između Izraela i Hamasa o sporazumu o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca izgleda da su prekinuti bez vidljivog napretka, pošto je Hamas saopštio da nema nameru da odustane od predloga koji je Izrael već odbacio, preneo je "Times of Israel".

S obzirom na to da su pregovori ponovo u krizi nakon što je ranije ove sedmice izgledalo da su strane blizu sporazuma, Egipat, koji je jedan od posrednika u pregovorima, saopštio je da će i Izrael i Hamas morati da pokažu "fleksibilnost".

Poslednja runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze završena je nakon što je Izrael posrednicima, uključujući SAD, Egipat i Katar, ukazao na rezerve koje Tel Aviv ima kada je u pitanju predlog Hamasa za oslobađanje talaca, rekao je izraelski zvaničnik za "Reuters".

Zvaničnik je naveo da se izraelska delegacija vratila iz Kaira, a da će Izrael nastaviti vojne operacije u Rafi i drugim delovima palestinske enklave kao što je bilo planirano.

Pregovori su nastavljeni u Kairu u utorak, kada su se u egipatsku prestonicu vratile delegacije Hamasa i Izraela, nakon što je prethodna runda pregovora propala.

profimedia

 

18.33 Kac: Odluka Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da unapredi palestinski status "nagrada za Hamas"

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac ocenio je odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da unapredi status Palestinaca u UN "nagradom za Hamas", saopštio je njegov kabinet.

"Apsurdna odluka doneta danas na Generalnoj skupštini UN naglašava strukturnu pristrasnost UN i razloge zašto se, pod vođstvom generalnog sekretara UN (Antonija) Gutereša, ona pretvorila u irelevantnu instituciju", istakao je Kac, preneo je "Times of Israel".

Tanjug AP/John Thys, Pool Photo via AP

 

18.24 Abas: Palestina će nastaviti nastojanja da bude punopravni član UN

Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas izjavio je danas da će Palestina nastaviti nastojanje da dobije punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama.

On je u saopštenju naveo da podrška Generalne skupštine UN palestinskom nastojanju da postane punopravna članica UN podržava napore Palestinaca za održavanje još jednog glasanja o tom pitanju u Savetu bezbednosti UN, preneo je "Reuters".

AP Photo/Ludovic Marin

 

18.16 Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN

Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je danas palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN.

Generalna skupština UN je Palestinu priznala kao kvalifikovanu za pridruživanje, preporučivši Savetu bezbednosti UN da ponovo povoljno glasa o ovom pitanju.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews, File

 

16.41 Axios: Izraelski ratni kabinet odobrio ograničeno proširenje operacije u Rafi

Izraelski ratni kabinet odobrio je "ograničeno proširenje" operacije izraelskih snaga u Rafi na jugu Pojasa Gaze na glasanju u četvrtak uveče, iako je naložio svojim pregovaračima da nastave napore za postizanje sporazuma o oslobađanju talaca, rekli su danas neimenovani izvori za američki sajt "Axios".

Dva izvora su navela da izraelska operacija u Rafi neće preći crvene linije koje je odredio američki predsednik Džozef Bajden.

Treći izvor je rekao da se to može videti kao prelazak linija koje je postavio predsednik SAD. Bajden je upozorio ove sedmice da će obustaviti snabdevanje Izraela oružjem ako izraelska vojska izvrši veliku invaziju na Rafu.

Izrael je ove sedmice počeo operaciju u istočnim delovima Rafe, a Tel Aviv je saopštio da je reč o "ograničenoj operaciji".

Više od milion Palestinaca našlo je u Rafi utočište od sukoba u drugim delovima Pojasa Gaze.

EPA-EFE/HAITHAM IMAD

 

16.36 Srbija uputila humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze, prvi avion kreće danas

Vlada Srbije usvojila je danas zaklјučak kojim se državi Palestini upućuje humanitarna pomoć u robi, kao vid pomoć ugroženom stanovništvu usled kritične humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Humanitarna pomoć daje se u hrani, vodi, medicinskoj opremi, kao i šatorima za smeštaj porodica,  ukupna vrednost robe je blizu tri miliona evra, a u težini od blizu 900 tona, saopštila je Vlada Srbije.

Više o tome čitajte u posebnoj vesti.

Tanjug/Vlada Republike Srbije

 

14.30 UN: Ponestaju zalihe u Gazi, doći će do obustave pomoći

Zalihe hrane i goriva u Gazi se smanjuju i ključni prelazi ostaju zatvoreni, što bi moglo da dovede do obustave pomoći stanovništvu palestinske enklave, upozorile su danas UN. Naglašeno je da će manjak goriva i hrane rezultirati još većom neuhanjenosti, a bolnice će biti zatvorene. U toku nedelje, humanitarni radnici su podigli uzbunu zbog zatvaranja prelaza Rafa i Kerem Šalom za pomoć i ljude, u sklopu izraelske ofanzive na grad Rafa u južnom delu Pojasa Gaze, gde se nalazi oko 1,4 miliona ljudi.

''U poslednjih pet dana u Gazu je dostavljeno vrlo malo humanitarne pomoći, a nove zalihe goriva nisu dostavljene. Nama je ostalo vrlo malo'', rekao je Hejmiš Jang, viši koordinator UNICEF-a za hitne slučajeve u Pojasu Gaze.

Associated Press

14.02 Borelj: EU osuđuje napad na prostorije UNRWA u Jerusalimu, počinioci da odgovaraju

Evropska unija oštro osuđuje napad na prostorije Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) u istočnom Jerusalimu, poručio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. Borelj je na društvenoj mreži Iks naveo da počinioci moraju da odgovaraju za napad. "Odgovornost Izraela je da osigura bezbednost humanitarnih radnika. UNRWA je nezamenljiva spasonosna linija milionima u Gazi i regionu", poručio je Borelj.

11.41 UKMTO: Prijavljen pokušaj otmice broda blizu Jemena

Agencija za upravljanje trgovačkim pomorskim operacijama Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) saopštila je danas da je primila dojavu o neuspelom pokušaju otmice plovila koje se nalazilo 195 nautičkih milja od jemenskog grada Aden.

Komandant je prijavio da se tom brodu probližio malo plovilo na kojem je bilo pet ili šest naoružanih ljudi, prenosi Reuters. Nakon što su pucale na brod, naoružane osobe u malom plovilu morale su da odustanu od napada kada je bezbednosni tim sa broda uzvratio vatru, navodi UKMTO.

08.40 Nemački ministar odbrane: I Nemačka razmatra zabranu slanja oružja Izraelu

Nakon što je američki predesednik Džo Bajden najavio da će Izraelu uskratiti dalju isporuku oružja ako započne veliki napad na Rafu na jugu Pojasa Gaze, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da Berlin razmatra slične korake.

Pistorijus je, na pitanje voditelja programa Hojte žurnala nemačkog kanala ZDF da li razume taj potez američke vlade, odgovorio:

"Da, mogu to da razumem" i dodao da su o toj temi razgovarali tokom posete Vašingtonu "iza zatvorenih vrata".

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Pistorijus je rekao i da Nemačka mora da apeluje na Izrael da uspori tempo i da ne dozvoli da sukobi eskaliraju. Dodao je i da je Nemačka u procesu "ispunjavanja ovogodišnjeg budžeta za isporuku oružja i municije Ukrajini do leta".

"I tu ćemo verovatno morati da uradimo više, ali trenutno su sve narudžbine u toku i čim se isporuče biće poslate u Ukrajinu“, rekao je Pistorijus.

08.30 Netanjahu: Nemamo izbora osim da uništimo Hamas

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da se nada prevazilaženju nesuglasica sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom kada je reč o ratu u Gazi, kao i da Izrael "nema izbora osim da uništi Hamas", uključujući i pripadnike te grupe u Rafi.

"Često smo se slagali, ali smo imali i nesuglasice. Bili smo u stanju da ih prevaziđemo. Nadam se da ćemo moći da ih prevaziđemo i sad, ali ćemo učiniti ono što moramo učinimo da bismo zaštitili našu zemlju", rekao je Netanjahu u intervjuu za emisiju "Dr Fil Prajmtajm", prenosi "Times of Israel".

Netanjahu je, govoreći o ratu u Gazi, ocenio da Izrael "nema izbora osim da uništi Hamas", uključujući i pripadnike te grupe u gradu Rafa.

"Ako ih ne uništimo, ako ih ostavimo, oni će se vratiti. Izaći će iz tunela, preuzeće opet Gazu i uradiće ono što su obećali, uradiće 7. oktobar, ovaj ogromni masakr iznova, iznova i iznova", rekao je Netanjahu.

Tanjug/AP/Menahem Kahana

 

Emisija za koju je Netanijahu dao intervju snimljena je u sredu, pre nego što je Bajden upozorio da će obustaviti snabdevanje Izraela oružjem ako izraelska vojska izvrši veliku invaziju na Rafu. Netanijahu je juče pak, odgovarajući na upozorenje SAD, izjavio da će Izrael "ako mora, stajati sam".

07.41 Bajden: SAD će obustaviti isporuku oružja Izraelu ako izvrši inavaziju na Rafu

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je juče da će Sjedinjene Države obustaviti isporuku određenog oružja Izraelu, ukoliko izraelske snage izvrše veliku invaziju na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze.

Bajden je u intervjuu za CNN priznao da je Izrael koristio američko oružje za ubijanje civila u Pojasu Gaze.

Bajden je rekao da će SAD nastaviti da isporučuju Izraelu odbrambeno oružje, uključujući i sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" da bi, kako je naveo, odgovorio na napade sa Bliskog istoka.

Tanjug/AP/Kayla Wolf

 

07.32 Turska odložila trgovinsku zabranu sa Izraelom

Tursko ministarstvo trgovine saopštilo je da kompanije iz te zemlje imaju rok od tri meseca da isporuče ranije narudžbine za proizvode u Izrael, što je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac ocenio kao pobedu te zemlje, nakon što je prošle nedelje Turska najavila zabranu trgovine sa Izraelom u znak protesta zbog ofanzive u Gazi.

"Erdogan je povukao i otkazao mnoga trgovinska ograničenja i pouka je jasna: ne smemo se predati pred pretnjama diktatora i moramo stvoriti alternative da ne bismo zavisili od čoveka iz Muslimanskog bratstva koji sve može da zaustavi bilo kad", napisao je Kac na društvenoj mreži Iks.

Iz turskog ministarstva je rečeno za Reuters da ukidanje zabrane "ne dolazi u obzir" i da je samo reč o tromesečnom odlaganju tokom kojeg turske kompanije mogu da isporuče već postojeće narudžbine u Izrael, preko neke treće države.

Turska je 2. maja objavila da je obustavila izvoz i uvoz iz Izraela zbog vojne operacije u Pojasu Gaze.

07.15 Pregovori o primirju u Gazi završeni bez dogovora

Poslednja runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze je završena nakon što je Izrael posrednicima, uključujući SAD, Egipat i Katar, ukazao na rezerve koje Tel Aviv ima kada je u pitanju predlog Hamasa o taocima, rekao je izraelski zvaničnik za Reuters. On je dodao da se izraelska delegacija vratila iz Kaira, a Izrael će nastaviti vojne operacije u Rafi i drugim delovima palestinske enklave prema planovima.

 

Komentari (0)

Svet