Fokus

"Sledićemo put Raisija": Ko je Mohamed Mohber, privremeni predsednik Irana?

Komentari

Autor: Al Jazeera

20/05/2024

-

14:53

"Sledićemo put Raisija": Ko je Mohamed Mohber, privremeni predsednik Irana?
"Sledićemo put Raisija": Ko je Mohamed Mohber, privremeni predsednik Irana? - Copyright Tanjug/AP/Iranian First Vice-President Office

veličina teksta

Aa Aa

Mohamed Mohber je proglašen za privremenog predsednika Irana nakon što je potvrđeno da su predsednik Ebrahim Raisi i drugi zvaničnici poginuli u helikopterskoj nesreći, a Vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei odobrio je njegovo preuzimanje funkcije.

Bivši prvi potpredsednik održao je u ponedeljak ujutro vanredni sastanak sa šefom pravosuđa Golamhoseinom Mohsenijem Ejeijem i Mohamedom Bager Galibafom predsednikom parlamenta.

Prema Ustavu Islamske republike Iran, njih trojica moraju pokrenuti postupak za održavanje novih predsedničkih izbora u roku od 50 dana. Mohber će ostati privremeni predsednik do tada, piše "Al Jazeera".

"Sledićemo put Raisija u obavljanju poverenih dužnosti bez ikakvih prekida", rekao je Mohber, a preneli su državni mediji.

Privremeni predsednik Mohber je imenovan za prvog potpredsednika od strane Raisija u avgustu 2021. godine, ubrzo nakon što je Raisi preuzeo dužnost. On je sedma osoba koja obavlja tu funkciju od revizije Ustava 1989. godine, i ujedno jedan od najuticajnijih, prenosi "Al Jazeera".

Kao prvi potpredsednik, Mohber je putovao širom zemlje kako bi otvorio različite razvojne projekte vlade i pratio Raisija ili sam vodio delegacije na mnogim inostranim putovanjima. Navodno je posetio Rusiju zajedno sa visokim vojnim i bezbednosnim zvaničnicima kako bi razgovarao o transferima oružja.

Mohber je rođen u Dezfulu u jugozapadnoj provinciji Kuzestan. Ovaj 68-godišnjak se školovao u oblasti elektrotehnike, a takođe ima doktorat iz međunarodnog prava. Bio je aktivan u bankarstvu i komunikacijama ranije u svojoj karijeri, nakon čega je radio kao šef Uprave za telekomunikacije Kuzestana, a zatim je unapređen u zamenika guvernera provincije '90-ih godina.

Pre nego što je prešao u "Setad", Mohber je bio zamenik u drugoj moćnoj fondaciji "Mostazafan", koju je takođe osnovao vrhovni vođa Homeini kao dobrotvornu fondaciju.

Sankcionisan od strane Evropske unije

Mokhber se nalazio na listi pojedinaca i entiteta koje je Evropska unija sankcionisala 2010. godine zbog navodne uključenosti u aktivnosti vezane za iranski nuklearni i balistički program. Dve godine kasnije, evropski blok ga je uklonio sa liste.

Za razliku od drugih zemalja, prvi potpredsednik u Iranu je imenovan, a ne izabran, a njegova funkcija ima neka od ovlašćenja premijera, s obzirom na to da je funkcija premijera ukinuta 1989. godine.

U Iranu postoji nekoliko imenovanih potpredsednika koji istovremeno preuzimaju različite aspekte izvršnih poslova, ali uglavnom funkcionišu kao kabinet.

Mohberova pozicija bila je najviša među potpredsednicima.

Izabran je jer je imao snažnu vezu sa kancelarijom Vrhovnog vođe, kao i pokojni predsednik, te Islamskom revolucionarnom gardom (IRGC).

Takođe je viđen kao čovek akcije sa dugogodišnjim iskustvom u upravljanju velikim izvršnim poslovima.

Rukovođenje "SETAD"-om

Pre imenovanja na mesto prvog potpredsednika, Mohber je 14 godina bio lider konglomerata "Setad" (Organizacije za izvršenje naredbi imama Homeinija).

"Setad" je izuzetno moćan ekonomski konglomerat osnovan pod prvim vrhovnim liderom Irana, ajatolahom Ruholahom Homeinijem, sa fokusom na humanitarna pitanja. Veruje se da je vrednost "Setada" sada desetine milijardi dolara, a ostaje pod direktnom kontrolom iranskog vrhovnog lidera.

Sankcije Sjedinjenih Američkih Država iz 2021. godine obuhvatile su i "Setad" i Mohbera lično, a američko Ministarstvo finansija tvrdi da je organizacija bila uključena u kršenje ljudskih prava, uključujući “prava disidenata putem konfiskacije zemljišta i imovine od protivnika režima”, prenosi "Al Jazeera".

Mohber je bio na čelu "Setada" tokom početka pandemije COVID-19, u vreme kada je Iran najviše pogođen pandemijom na Bliskom istoku. Prema zvaničnim brojkama, gotovo 150.000 ljudi je umrlo od COVID-a, a stvarni brojevi se verovatno znatno razlikuju.

Pod njegovim nadzorom "Setad" je razvio "COVIran Barekat", vakcinu koju je proizveo zvanični Iran u borbi protiv korona virusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet