Fokus

Raste broj poginulih u poplavama i klizištima: U Indoneziji stradale najmanje 62 osobe

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2024

-

13:42

Raste broj poginulih u poplavama i klizištima: U Indoneziji stradale najmanje 62 osobe
Raste broj poginulih u poplavama i klizištima: U Indoneziji stradale najmanje 62 osobe - Copyright Tanjug AP/Fachri Hamzah

veličina teksta

Aa Aa

Broj poginulih u poplavama i klizištima u indonežanskoj provinciji Zapadna Sumatra danas je porastao na 62, saopštili su zvaničnici.

Spasilačke ekipe pretražuju područja u blizini reka u potrazi za 25 ljudi koji se i dalje vode kao nestali, preneo je Rojters.

Kiše su počele u subotu stvarajući bujice, klizišta i tokove hladne lave, koja je mešavina vulkanskog pepela, kamenja i tečnog blata, naveo je šef spasilačkog tima u Zapadnoj Sumatri Abdul Malik.

"Jake kiše ponele su materijale kao što su pepeo i veliko kamenje sa vulkana Marapi. Tok hladne lave i bujice su nam uvek bili pretnje u poslednje vreme. Ali problem je što se uvek dešava kasno uveče, pre svitanja", rekao je Malik.

On je istakao da je oko 400 spasilaca, policajaca i vojnika na terenu, u potrazi za nestalim ljudima, uz pomoć više bagera i dronova, a da je akcija spasavanja otežana na oštećenim putevima.

Nacionalna agencija za upravljanje katastrofama saopštila je da je oštećeno 249 kuća, 225 hektara zemlje, uključujući pirinčana polja, 19 mostova i većina glavnih puteva.

Indonežanska meteorološka agencija BMKG saopštila je da planira da pokuša da ublaži obilne padavine koje se očekuju sledeće nedelje u Zapadnoj Sumatri "zasejavanjem oblaka" kako bi se sprečile kiše u najteže pogođenim oblastima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet