Fokus

Bajden: Trampovi napadi na njujorški sud prete da destabilizuju pravni sistem SAD

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2024

-

21:08

Bajden: Trampovi napadi na njujorški sud prete da destabilizuju pravni sistem SAD
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden osudio je napade republikanskog protivnika Donalda Trampa na njujorški sud koji ga je proglasio krivim u krivičnom postupku za tajne isplate novca, tvrdeći da prete da destabilizuju američki pravni sistem.

"Nepromišljeno je, opasno je, neodgovorno je da bilo ko kaže da je ovo namešteno, samo zato što im se ne sviđa presuda", rekao je Bajden u Beloj kući, preneo je "Bloomberg".

On je istakao da američki pravosudni sistem treba da se poštuje.

"Nikada ne smemo dozvoliti nikome da ga sruši", istakao je Bajden.

On je kazao da je presuda "ponovo potvrdila" "američki princip da niko nije iznad zakona" i dodao da su njegovom izbornom protivniku 2024. data sva prava kao bilo kom optuženom - da iznese svoj slučaj pred porotom svojih vršnjaka i da se žali na odluku.

Tramp je okrivio Bajdena za osuđujuću presudu za prikrivanje novca i falsifikovanje poslovnih dokumenata, preneo je britanski "Telegraph".

Bivši predsednik SAD je rekao novinarima u Trampovoj kuli da je njujorški sud u "potpunoj konjunkciji" sa Belom kućom i gospodinom Bajdenom, koje je nazvao "bolesnima" i "fašistima".

"Sve su ovo uradili Bajden i njegovi ljudi. Možda prevashodno njegovi ljudi, ne znam da li Bajden zna dovoljno o tome. Jer ne znam da li on zna za bilo šta", istakao je Tramp.

On je ocenio suđenje na kojem je u četvrtak pred sudom u Njujorku proglašen krivim za prikrivanje novca i falsifikovanje poslovnih dokumenata "vrlo nepravednim".

"Što se tiče samog suđenja, bilo je vrlo nepravedno. Nismo mogli da koristimo našeg izabranog eksperta ni pod kojim okolnostima. Videli ste šta se desilo nekim svedocima koji su bili na našoj strani, bukvalno ih je sudija razapeo",  rekao je Tramp na konferenciji za novinare nakon izricanja osuđujuće presude za slučaj isplate novca u zamenu za ćutanje porno glumici Stormi Danijels zbog navodne veze u kojoj su bili, kao i za falsifikovanje dokumenata, preneo je CNN.

Trampa je porota Okružnog suda na Menhetnu danas proglasila krivim po 34 tačke optužnice.    Sudija Huan Merčan je odredio je 11. jul kao datum kada će Trampu biti izrečena kazna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet