Fokus

Meksiko dobio prvu predsednicu: Klaudija Šejnbaum pobedila na izborima

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2024

-

08:53

Meksiko dobio prvu predsednicu: Klaudija Šejnbaum pobedila na izborima
Meksiko dobio prvu predsednicu: Klaudija Šejnbaum pobedila na izborima - Copyright Tanjug AP/Eduardo Verdugo

veličina teksta

Aa Aa

Klaudija Šejnbaum koja je bila kandidat vladajuće stranke Morena pobedila je na izborima za predsednika Meksika, saopštio je danas meksički Nacionalni izborni institut (INE) na osnovu reprezentativnog uzorka glasova, a prenosi Rojters.

Tako će Meksiko dobiti prvu ženu predsednika. Šejnbaum je kao bivša gradonačelnica Meksiko Sitija najavila da će nastaviti politiku bivšeg predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, populiste koji je proširio socijalne programe, ali nije uspeo da suzbije nasilje meksičkih kartela, navodi AP.

Glavni rival Šejnbaum bila je bivša senatorka iz Stranke nacionalne akcije Čočitle Galvez.

Istovremeno, predsednik meksičke vladajuće stranke Morena Mario Delgado izjavio je da je ta stranka na jučerašnjim parlamentarnim izborima osvojila apsolutnu većinu poslaničkih mesta u parlamentu.

Morena, međutim, neće moći samostalno da izglasa ustavne izmene koje je najavljivala, pošto je za to potrebna dvotrećinska većina, prenosi Rojters.

Glavna pitanja u predizbornoj kampanji bila su nasilje kartela i ekonomija, koja je za vreme Obradora održavala rast BDP-a od jedan odsto na godišnjem nivou.

Predizbornu kampanju su obeležili napadi u kojima je ubijeno više lokalnih kandidata, a jučerašnje izbore obeležilo je i nasilje u gradu Kojomeapan u saveznoj državi Puebla, gde je ubijena jedna osoba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet