Fokus

Šta presuda Hanteru Bajdenu znači za predsednika SAD: Mnogi se plaše suđenja u septembru za poreske prevare

Komentari

Autor: BBC

11/06/2024

-

19:30

Šta presuda Hanteru Bajdenu znači za predsednika SAD: Mnogi se plaše suđenja u septembru za poreske prevare
Džo i Hanter Bajden - Copyright Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

veličina teksta

Aa Aa

Presuda Hanteru Bajdenu za nelegalnu kupovinu i posedovanje oružja u periodu dok je bio zavisan od kokaina, biće razoran lični udarac za njegovog oca Džoa Bajdena. 

Američki predsednik se izdvaja kao glava porodice koja je doživela tragediju i traumu, piše BBC.

Sada je njegov preživeli sin proglašen krivim po sve tri tačke i preti mu potencijalna zatvorska kazna.

Malo je verovatno da će presuda promeniti način na koji Amerikanci glasaju na izborima u novembru. Ime njegovog oca biće na glasačkom listiću, a ne njegovo. Nema dokaza koji povezuju predsednika sa prestupima njegovog sina i postoje anketni dokazi da javnost pomno prati ovo suđenje, navodi britanski javni servis.

"Ja sam predsednik, ali sam i tata", rekao je Džo Bajden na početku suđenja.

Dodao je da podržava sina i da je ponosan na čoveka kakav je danas, ali ne želi da komentariše postupak.

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

Džo Bajden možda nije želeo da priča o suđenju, ali drama u sudnici njegovog sina prati ga nedeljama, dok obavlja svoje službene dužnosti i vodi kampanju za reizbor.

Hanterova kazna koja tek treba da bude određena mogla bi da odvuče pažnju na sličan način dok se predsednik priprema kasnije ovog meseca za ključnu predsedničku debatu.

Dok je prošle nedelje bio u Francuskoj na komemoraciji Dana D, predsednik Bajden je rekao da neće razmišljati o korišćenju svog autoriteta za pomilovanje sina. I dodao je da će prihvatiti presudu porote.

Tanjug/AP/Matt Slocum

 

Hanter Bajden je počeo da koristi drogu otprilike u vreme kada je njegov brat Bo umro od raka mozga. Njegove bitke sa zavisnošću i posledice koje je to nanelo na njegove porodične odnose predstavljeni su do detalja tokom suđenja kroz odlomke iz Hanterovih memoara, njegovih tekstualnih poruka i mejlova, fotografija i svedočenja onih koji su mu bliski.

Sve vreme, prijatelji i članovi porodice Hantera Bajdena – uključujući prvu damu Džil Bajden i njegovu suprugu Melisu Koen Bajden sedeli su iza njega, gledali i ponekad ga grlili ili držali za ruku tokom pauza u suđenju. Njegova polusestra Ešli je plakala tokom završnih reči branioca.

"Naša porodica je prošla kroz mnogo toga zajedno, a Džil i ja ćemo nastaviti da budemo tu za Hantera i našu porodicuu", rekao je Džo Bajden.

U septembru suđenje za poreske prevare

Osuđujuća presuda znači da se predsednikov sin, jedino preživelo dete od njegove prve žene, koji je zajedno sa malom ćerkom poginuo u saobraćajnoj nesreći pre pola veka, može suočiti sa zatvorskom kaznom.

Hanter Bajden sada čeka na izricanje kazne, ali čak i nakon što sudija donese odluku o njegovoj kazni, njegove pravne muke neće biti gotove. On se takođe suočava sa septembarskim suđenjem zbog optužbi da nije platio 1,4 miliona dolara federalnog poreza na dohodak.

To suđenje, koje se održava manje od dva meseca pre izbora, možda neće sadržati sirove emocije izložene u sudnici u Delaveru, ali bi se moglo pokazati politički štetnijim za predsednika. Hanterovi poslovi u inostranstvu i njegove finansijske veze sa predsednikom bili su izvor stalnog ispitivanja od strane Bajdenovih republikanskih kritičara.

AP Photo/Matt Rourke

 

Zavisnost od droge i njene posledice dirnule su mnoge američke živote. Optužbe o finansijskoj neprikladnosti i poreskim prevarama, međutim, mogu izazvati manje simpatija kod glasačke javnosti, navodi BBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet