Fokus

Ruski ratni brodovi isplovili iz Havane

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2024

-

17:39

Ruski ratni brodovi isplovili iz Havane
Ruski ratni brodovi isplovili iz Havane - Copyright Tanjug AP/Ariel Ley

veličina teksta

Aa Aa

Ruski ratni brodovi koji su prošle nedelje stigli u Havanu, isplovili su danas iz glavnog grada Kube.

Prošle sedmice je grupa od četiri ruska mornarička plovila, uključujući fregatu "Admiral Gorškov" i nuklearnu podmornicu "Kazanj", stigla u zvaničnu posetu luci u Havani.

Prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, ova mornarička grupa prethodno je obavila obuku upotrebe "raketnog naoružanja visoke preciznosti" u Atlantskom okeanu.

Njihovo prisustvo na obali Havane izazvalo je interesovanje mnogih Kubanaca koji su danas ispratili rusku flotu,  javlja dopisnik RIA Novosti.

Kubanski lider Migel Dijaz-Kanel Bermudes posetio je fregatu "Admiral Gorškov", a ministarstvo spoljnih poslova je, komentarišući ovu posetu, istaklo da ona odgovara prijateljskim odnosima Havane i Moskve i da je u skladu sa međunarodnim pravilima. 

Tanjug AP/Ariel Ley

 

Ministarstvo je naglasilo da nijedan od brodova ne nosi nuklearno oružje, i da njihov dolazak ne predstavlja pretnju po region.

Dan nakon što je na Kubu stigla flota ruskih ratnih brodova američka podmornica na nuklearni pogon, USS Helena, uplovila je u vode blizu američke baze na Kubi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet