Fokus

Od religijskih ličnosti do vođa terorističkih organizacija: Ko su lideri talibana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/08/2021

-

09:40

Od religijskih ličnosti do vođa terorističkih organizacija: Ko su lideri talibana
Vođe talibana - Copyright Tanjug/AP/Zabi Karimi, Afghan Islamic Press, AP/Hussein Sayed

veličina teksta

Aa Aa

Unutrašnja organizacija i vođstvo talibana uvek su bili pod velom tajne, čak i za vreme njihove vladavine Avganistanom od 1996. do 2001. godine.

Nakon što je ova islamska grupa preuzela kontrolu nad Kabulom i nalazi se na korak da vrati moć u Avganistanu, evo kratkog prikaza onoga šta se zna o njihovim liderima.

Hibatulah Akundžada, vrhovni vođa

Hibatulah Akundžada imenovan je za vođu talibana u brzoj tranziciji vlasti nakon što je udar američke bespilotne letelice ubio njegovog prethodnika, Mulaha Mansura Aktara, 2016.

Pre stuapanja na položaj, Akundžada je bio religijska ličnost niskog profila. Smatra se da je izabran da više služi kao duhovna ličnost nego kao vojni zapovednik.

Tanjug/AP/Afghan Islamic Press

 

Nakon što je imenovan za vođu, Akundžada je obećao lojalnost šefu Al Kaide Aimanu al-Zavahiri, koji je verskog učenjaka obasuo pohvalama nazivajući ga "emirom vernika".

Akundžada je imao zadatak da ujedini militantni pokret koji se nakratko raspao tokom borbe za vlast nakon ubistva njegovog prethodnika, i otkrića da je vođstvo godinama skrivalo smrt osnivača talibana Mulaha Omara.

Mula Baradar, osnivač

Abdul Gani Baradar odrastao je u Kandaharu - rodnom mestu talibanskog pokreta.

Kao i većina Avganistanaca, njegov život zauvek je promenjen sovjetskom invazijom na zemlju krajem 1970 -ih, pretvarajući ga u pobunjenika.

Verovalo se da se borio rame uz rame sa jednookim sveštenikom Mulom Omarom.

Njih dvojica su osnovali talibanski pokret početkom 1990-ih usred haosa i korupcije građanskog rata koji je izbio nakon povlačenja Sovjeta.

AP/Hussein Sayed

 

Nakon kolapsa talibana 2001. godine, veruje se da je Baradar bio među malom grupom pobunjenika koji su prišli privremenom vođi Hamidu Karzaiju sa pismom u kome je izneo potencijalni dogovor po kome bi militanti priznali novu administraciju.

Uhapšen je u Pakistanu 2010. godine i zadržan u pritvoru sve dok ga pod pritiskom SAD nisu oslobodili 2018. godine i preselili u Katar.

Tu je imenovan za šefa političke kancelarije talibana i nadgledao je potpisivanje sporazuma o povlačenju sa Amerikancima.

Siradžudin Hakani, šef Hakani mreže 

Sin slavnog komandanta iz antisovjetskog džihada, Džalaludina Hakanija. Siradžudin je zamenik vođe talibanskog pokreta, a istovremeno je i na čelu moćne mreže Hakani.

Reč je o terorističkoj grupi koja se u poslednje dve decenije dugo smatrala jednom od najopasnijih frakcija koje se bore protiv avganistanskih snaga i NATO u Avganistanu.

Grupa je zloglasna po upotrebi bombaša samoubica i veruje se da je godinama orkestrirala neke od najpoznatijih napada u Kabulu.

Mreža je takođe optužena za ubistva najviših zvaničnika Avganistana i kidnapovanja građana zbog otkupnine - uključujući američkog vojnika Bouva Bergdala, oslobođenog 2014.

Mula Jakub, zamenik

Mula Jakub je sin osnivača talibana Mulaha Omara. Vodi moćnu vojnu komisiju grupe, koja nadgleda ogromnu mrežu terenskih komandanata zaduženih za izvršavanje strateških operacija pobunjenika u ratu.

Njegova loza i veze sa ocem, koji je uživao kultni status vođe talibana, služe kao snažan simbol i čini ga ujedinjujućom figurom u velikom pokretu.

Međutim, i dalje se spekuliše o ulozi Jakuba u pokretu, a neki analitičari tvrde da je njegovo imenovanje na tu funkciju 2020. bilo samo kozmetičko.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet