Fokus

Hteo je da ide u najopasniju zemlju sveta, a onda je ostao "zaglavljen" u Avganistanu

Komentari

Autor: Euronews, BBC

17/08/2021

-

16:51

Hteo je da ide u najopasniju zemlju sveta, a onda je ostao "zaglavljen" u Avganistanu
Hteo je da ide u najopasniju zemlju sveta, a onda je ostao "zaglavljen" u Avganistanu - Copyright Tanjug AP/Shekib Rahmani, profimedia, Printscreen YouTube/ Mrhuth Stuff

veličina teksta

Aa Aa

Majls Rautlidž (22), student iz Velike Britanije bio je zaglavljen u Kabulu nakon što je prošlog petka odleteo u Avganistan na odmor. Ovaj mladić je sada bezbedan, pošto je evakuisan u Dubai, javlja BBC.

On je navodno u Avganistan stigao 13. avgusta iz Turske, a kako prenosi Euronews prvobitno je rezervisao putovanje u maju 2021, uprkos savetima britanskog Ministarstva spoljnih poslova koji upozoravaju da se ne putuje u zemlju. Ranije ovog meseca Rautlidž je otkrio da ne može da dobije refundaciju za putovanje u Kabul, pa je odlučio da ipak uđe na let prema planu, verujući da će moći da krene pre nego što talibani zauzmu Kabul.

Međutim, tekuća ofanziva talibana krenula je brže nego što je predviđeno, a Kabul je 15. avgusta pao u ruke pobunjeničke grupe. Rautlidž, kao ni mnogi drugi, juče nije uspeo da ode iz Avganistana, te je na Fejsbuku naveo da se nalazi u "prilično teškoj situaciji".

"Zagrizao sam više nego što mogu da sažvaćem i nešto nije pošlo po planu, pa sam se našao u ovoj situaciji. Bio sam svestan rizika, bilo je to kockanje, ali je sve krenulo po zlu, uprskos mojim nadama da neće", napisao je on Fejsbuku.

Pre nekoliko dana američki zvaničnici prognozirali su da će talibanima trebati mesec dana da nakon njihovog povlačenja uđu u Kabul, i najmanje 90 dana da zauzmu grad. Međutim, Kabul je juče pao pod vlast talibana, a letovi van grada za civilne osobe su obustavljeni.

Zašto je ovaj student otišao u Avganistan?

Prema više postova na 4chan i video snimku koji je strimovao na Tvitch-u, Rautlidž, koji je poznat i kao Lord Majls na društvenim mrežama, objasnio je zašto se odlučio na putovanje.

"Razmišljao sam o tome koja je najzabavnija zemlja u koju mogu da odem, a da nije dosadna, u kojoj može da bude uzbudljivo i u kojoj je drugačije. Nisam želeo da odem u London ili Španiju... Guglao sam 10 najopasnijih zemalja sveta, Avganistan je bio je vrhu liste", objasnio je, te dodao da je poslao poruke nekim ljudima, pogledao neke snimke na Jutjubu, te da je pomislio da to što su Britanci i Amerikanci još tamo, da je "prilično bezbedno".

"Mislio sam da glupiranje u Avganistanu... zvuči dobro", rekao je on to uživo u prenosu na društvenoj mreži Fejsbuk, te dodao da "ne žali" zbog svog putovanja i da bi ponovio opet da može.

On je u intervjuu za "The Times" rekao da je želeo da rizikuje sa svojim putovanjima.

"Volim da rizikujem", rekao je za "The Times" student fizike, te je objasnio da ne voli da se tokom odmora izležava na nekoj plaži, već da voli da za odmor uvek izabere nešto drugačije.

"Nakon što diplomiram imaću posao sa punim radnim vremenom, a možda i porodicu, pa više neću imati priliku da radim ovakve stvari", dodao je on.

Međutim, prema poslednjim postovima na društvenim mrežama, ovaj mladi Britanac ne oseća se tako dobro i pozitivno.

"Borim se da stojim i ponestaje mi vode, a mislim da večeras neću spavati", napisao je Rautlidž na Fejsbuku, te dodao da je video previše mrtvih ljudi.

Samo je, kako je dodao, želeo da malo istraži Avganistan, ali se sada psihički slomio.

Gde je sada Miles Routledge?

Nedugo nakon što se proširila vest o ovom mladiću, on je objavio da je sada na bezbednom i da je evakuisan u Dubai, prenosi BBC.

Na društvenim mrežama je sve redovno objavljivao, pa je tako za britanski javni servis potvrdio da je "umoran, ali da mu je laknulo" i zahvalio se britanskoj armiji koja je poslala pomoć za evakuaciju državljana Ujedinjenog Kraljevstva iz Kabula.

"Srećan kraj: sleteo u Dubai zahvaljujući briljantnim ljudima iz britanske armije. Svi smo bezbedni!", naveo je on.

Veruje se da je student ranije bio u sigurnoj kući UN-a u Kabulu, zajedno sa još 50 stranih državljana. Kaže da u kompleksu rade turski i britanski vojnici. Kaže da se moli "otprilike svakih 20 minuta".

Po svemu sudeći, kako je objavio ranije Euronews, student je uspeo da kontaktira britansku ambasadu i zatraži pomoć. 

Inače, ovo nije prvi put da je Rautlidž otputovao na opasno mesto. Prethodno je posetio Černobilj 2019. godine hvaleći se na internetu da je podmitio čuvara da mu dozvoli da zadrži gas masku koju je ukrao. Tvrdi da je naknadno predmet prodao na mreži.

Iako je putovanje 22-godišnjaka privuklo pažnju mnogih na internetu, naišlo je i na značajnu kritiku, a neki su ga označili kao "turistu katastrofe".

Prevela: B. Gigović Grubić

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet