Fokus

Ceo Novi Zeland u karantinu posle jednog slučaja koronavirusa

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2021

-

08:04

Ceo Novi Zeland u karantinu posle jednog slučaja koronavirusa
Premijerka Novog Zelanda, Džasinda Ardern - Copyright Tanjug/Mark Mitchell/New Zealand Herald via AP

veličina teksta

Aa Aa

Na čitavoj teritoriji Novog Zelanda proglašen je strogi karantin nakon što je u Oklandu prijavljen jedan slučaj koronavirusa, poslednji u šest meseci, rekla je premijerka Džasinda Ardern.


Zemlja će biti zatvorena tokom tri dana, dok će gradovi Okland i Koromandel, primorski grad u kojem je zaražena osoba takođe boravila, biti zatvoreni u trajanju od sedam dana, prenosi agencija Rojters.

U skladu sa uvođenjem "stepena četiri" i najstrožih pravila zaključavanja, škole, kancelarije i sva preduzeća biće zatvorena, a samo bitne usluge će biti u funkciji.

"Najbolje što možemo učiniti da izađemo iz ovoga što je brže moguće je da uložimo velike napore", izjavila je Ardern na konferenciji za novinare.

Tanjug/Jason Oxenham/New Zealand Herald via AP

Redovi ispred prodavnice posle najavljenog lokdauna

Premijerka je istakla da vlasti pretpostavljaju da je novi slučaj zapravo infekcija delta sojem koronavirusa, iako to nije potvrđeno. Dodala je, međutim, da možda postoje i drugi slučajevi.

Poslednji prijavljeni slučaj kovida 19 u zajednici na Novom Zelandu bio je u februaru.

Novi Zeland je sledio strategiju sprovođenja strogih mera i rane identifikacije infekcija, koja je toj zemlji pomogla da praktično eliminiše kovid 19, omogućavajući ljudima da žive bez ograničenja, iako su međunarodne granice te države uglavnom zatvorene.

Od početka pandemije, Novi Zeland je prijavio oko 2.500 potvrđenih slučajeva koronavirusa i 26 povezanih smrtnih slučajeva.

Komentari (0)

Svet