Fokus

General Mekenzi: Razgovaramo sa talibanima, cilj je da sprečimo nove napade koji su izvesni

Komentari

Autor: Gardijan

26/08/2021

-

21:38

General Mekenzi: Razgovaramo sa talibanima, cilj je da sprečimo nove napade koji su izvesni
General Mekenzi - Copyright Tanjug/AP/Capt. William Urban/U.S. Navy

veličina teksta

Aa Aa

General Kenet Mekenzi, američki vojni komandat, u svom obraćanju iz Pentagona povodom eksplozija u Kabulu, potvrdio je da su napad izvršila dvojica bombaša samoubica za koje se procenjuje da su pripadnici Islamske države i najavio da će američka vojska da nastavi sa evakuacijom, prenosi Gardijan.

On je takođe rekao da ne može da potvrdi da je bilo još napada van aerodroma Hamid Karzai.

Mekenzi je dalje rekao da ja američka vojska za sada razgovara sa talibanima o poboljšanju bezbednosti na aerodromu, navodi dalje Gardijan.

"Došli smo do talibana, rekli im da nastave da potiskuju sigurnosni opseg. Identifikovali smo neke puteve koje bi zatvorili, nagovestili su da će biti voljni da zatvore te puteve jer procenjuju da je opasnost velika, pa želimo da sve obezbedimo", kazao je on i dodao da se u tom području nalaze bespilotne letelice kao i helikopteri sa dodatnim opremama za snimanje.

Tanjug/AP/Capt. William Urban/U.S. Navy

 

Mekenzi je rekao da je cilj američke vojske da svoje državaljane bezbedno dovede do aerodroma kako bi nasavili evakuaciju iz Avganistana.

"Plan je osmišljen tako da deluje uprkos strahu od mogućih novih napada. Mi ćemo da nastavimo sa evakuacijom i da vrlo pažljiov koordiniramo kako bismo bili sigurni da će američki državljani bezbedno da stignu do aerodroma", kazao je Mekenzi.

Kako je dodao, veruje da je saradnja sa talibanima vrlo verovatno osujetila druge planirane napade na aerodrom.

"Oni ne dobijaju potpune informacije od nas, ali im dajemo dovoljno vremena da mogu da deluju i pokušaju da spreče nove napade", pojasnio je on.


Mekenzi je dalje rekao da su SAD spremne da preduzmu sve što je potrebno da odgovorni za današnji napad odgovaraju. Kako je dodao, veruje se da je za ovo odgovorna Islamska država u Avganistanu, grupa poznata kao Islamska provnicija Korasan ili ISKP i rekao da su dalji napadi izvesni i očekivani.

"Pratimo stanje i svesni smo da je moguće da se dogode novi napadi", kazao je on i potvrdio da je 12 američkih vojnika poginulo u eksplozijama, a da je 15 ranjeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet