Fokus

Samoproglašeni v.d. predsednika Avganistana: Vladavina talibana neće dugo trajati, oni stoje iza eksplozija u Kabulu

Komentari

Autor: Euronews

28/08/2021

-

17:00

Samoproglašeni v.d. predsednika Avganistana: Vladavina talibana neće dugo trajati, oni stoje iza eksplozija u Kabulu
Dan nezavisnosti Avganistana - Copyright Tanjug AP/Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Samozvani vršilac dužnosti predsednika Avganistana rekao Amrula Saleh smatra da talibanska vladavina neće dugo trajati jer su njihove metode "neprihvatljive za ljude".

Saleh je bio potpredsednik pre nego što su talibani preuzeli vlast u Kabulu i bekstva predsednika Ašrafa Ganija iz zemlje.

"Zakon talibana je islamski emirat, neprihvatljiv za narod Avganistana i izbor grupe za vođu je neprihvatljiv. Nemoguće je da talibanska vladavina dugo traje u Avganistanu", rekao je Saleh za Euronews na engleskom jeziku.  

On tvrdi da talibani stoje iza terorističkog napada na aerodromu u Kabulu, u kojem je poginulo više od 100 Avganistanaca i 13 američkih vojnika, iako je odgovornost preuzela Islamska država u Avganistanu.

Upitan zašto nije pobegao iz zemlje, poput Ganija, rekao je:

"Ja sam vojnik Ahmada Šah Masuda i u njegovom rečniku nije bilo bekstva, egzila i napuštanja nacije u lošim trenucima. Da sam pobegao, možda bih bio fizički živ, ali čim bih stigao u bilo koji kutak sveta, odmah bih umro".

Saleh i njegov front otpora nalaze se u dolini Panjšir u Avganistanu, jedinom području koje talibani ne kontrolišu i rodnom mestu Masuda. Ali dok je on tamo, poslednje strane trupe napuštaju zemlju, a talibani za koje je bio siguran da će biti poraženi formiraju vladu.

profimedia

Amurala Saleh

Jedna odluka za koju se čini da je ojačala talibanske snage bila je oslobađanje hiljada zatvorenika od strane avganistanske vlade.

"Nisam savršeno ljudsko biće, ali na mestu potpredsednika nisam mogao da uložim veto na tu odluku. Nažalost, Amerikanci su nas na vrlo pogrešan i nediplomatski način zamolili da oslobodimo zatvorenike i zapretili da će prekinuti ekonomsku, oružnu i vojnu pomoć Avganistanu. Jasno smo stavili do znanja da će se, ako pustimo ove zatvorenike, vratiti da se bore protiv nas", rekao je Saleh za Euronews.

Prema njegovim rečima, talibani stoje iza eksplozija u Kabulu.

"Znali smo od pre dva ili tri dana da su talibani želeli da okončaju katastrofu na aerodromu nizom bombardovanja. Oni su proširili glas da ISIL želi da izvede bombardovanje". 
 
On je takođe optužio Pakistan da je izdavao naređenja talibanima, koje je nazvao "posredničkom grupom" za tu zemlju.

"Talibani nemaju ni spoljni ni unutrašnji legitimitet, pa će se uskoro suočiti sa dubokom vojnom krizom, a druga područja osim Panjšira pojačavaju otpor protiv njih. Evropska unija mora da preuzme moralnu odgovornost i podršku avganistanskom nacionalnom otporu, politički i moralno", zaključio je Saleh.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet