Fokus

Izrael prednjači, Velika Britanija, Francuska i Nemačka se spremaju: Treća doza između poruka SZO i EMA i odluke država

Komentari

Autor: Euronews Srbija/M. Milić

30/08/2021

-

22:06

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Polemika o tome da li treba davati građanima treću dozu vakcine protiv virusa korona ili ne, vodi se između međunarodnih organizacija i država koje sprovode vakcinaciju buster dozom ili su voljne da odobre taj proces.

Svetska zdravstvena organizacija tražila je, naime, da se privremeno zaustavi davanje treće doze, ali ne iz medicinskih razloga. Zahtev SZO se zaravo odnosni na obustavu davanja teće doze "sve dok ne bude najmanje 10 odsto vakcinisanih u svakoj državi".

Preporuka SZO, samim tim, nije zasnovana na medicinskim razlozima već na neujednačenim mogućnostima siromašnijih država sveta.

Sa druge strane Evropska agencija za lekova (EMA) smatra da je suviše rano za ocenu da li potrebna nova doza.

Uprkos tome, Velika Britanija, Francuska i Nemačka pripremaju se za uvođenje treće doze najranije od septembra, a Mađarska je već odobrila proces, te svaki građanin, uz konsultaciju sa lekarom, može da primi treću dozu, ali nije u obavezi.

Evropska komisija upozorila članice EU koje su krenule u proceduru davanja treće doze da bi mogle da se suoče sa ozbiljnim pravnim posledicama, jer EMA i dalje nije odobrila upotrebu treće doze.

U svetu je Rusija bila jedna od prvih država koja je počela da daje treću dozu, a Izrael prednjači po stopi revakcinacije, budući da od 9 miliona državljana koji su se ranije vakcinisali već je dva miliona primilo je i treću dozu.

Prema zvaničnim podacima Izraela, to ojačava imunitet starijih osoba – naime, pet do šest puta je povećana zaštita kod starijih osoba koji prime treću dozu.

Detaljnije pogledajte u "Kocki" Miloša Milića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet