Fokus

Poslednji avion vojske SAD napustio Kabul, talibani slave odlazak Amerikanaca

Komentari

Autor: BBC

30/08/2021

-

22:49

Poslednji avion vojske SAD napustio Kabul, talibani slave odlazak Amerikanaca
Poslednji avion vojske SAD napustio Kabul, talibani slave odlazak Amerikanaca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslednji avion američke vojske napustio je aerodrom u Kabulu, čime je završena operacija evakuacije iz Avganistana, potvrđeno je iz Pentagona, prenosi Rojters.

Načelnik Centralne komande američke vojske Frenk Mekenzi izjavio je da će će uskoro dostaviti fotografiju poslednjeg aviona koji je napustio Avganistan.

"Želim da objavim kraj našeg povlačenja iz Avganistana i kraj misije evakuacije američkih državljana, državljana trećih zemalja i ugroženih Avganistanaca. Poslednji avion C-17 poleteo je sa aerodroma Hamid Karzai 30. avgusta, ovog poslepodneva u 3.29 po istočnoameričkom vremenu i poslednji avion sa ljudstvom sada napušta vazdušni prostor Avganistana", rekao je Mekenzi.



On je dodao da će SAD nastaviti diplomatsku misiju u cilju evakuacije preostalih američkih državljana i onih Avganistanaca koji žele da odu, prenosi CNN.

"Večerašnje povlačenje označava i kraj vojne komponente evakuacije, ali i kraj skoro 20-godišnje misije koja je počela u Avganistanu nešto posle 11. septembra 2001. godine. To je misija koja je donela kraj Osame bin Ladena, kao i mnogih njegovih saradnbika. To nije bila jeftina misija", rekao je Mekenzi.

Prema njegovim rečima, u Avganistanu ima oko 2.000 tvrdokornih ISIS -ovih boraca. 

"Talibani će imati pune ruke posla sa terorističkom organizacijom ISIS-K. Verujem da će požnjeti ono što su posejali jer su pustili borce ISIS iz zatvora", poručio je Mekenzi.

Odlaskom ove letelice završava se dvadesetogodišnje prisustvo SAD u zemlji, preneo je BBC. 

 Amerikanci su iz Kabula ukupno evakuisali više od 123.000 civila. Samo poslednjih nedelja evakuisano je 80.000 civila, uključujući 6.000 Amerikanaca.

Tokom misije je poginuo više 2.460 američkih vojnika i civila, a ranjeno više od 20.000 njih uključujući i 13 vojnika poginulih u nedavnom napadu bombaša samobice ISIS-K kod aerodroma u Kabulu.

U Kabulu se čuje pucnjava, a snimci na društvenim mrežama pokazauju talibana, koji slave odlazak američkih trupa.

Hemad Šerzad, talibanski borac koji je stacioniran na aerodromu, rekao je danas da je poslednjih pet američkih aviona u kojima nije bilo vojnika, napustilo Kabul oko ponoći po lokalnom vremenu odnosno oko 22.00 po srednjeevropskom vremenu, dodao je AP.

"Ponovo smo ispisali istoriju ove zemlje. Dvadesetogodišnja okupacija Avganistana u režiji SAD i NATO okončala se večeras. Veoma sam srećan što nakon 20 godina džihada, žrtvovanja i teškog rada prisustvujem ovim istorijskim trenucima", poručio je putem Tvitera Anas Hakani, visoki zvaničnik talibanskog pokreta.

Aerodrom je sada pod kontrolom talibana, prenosi Al DŽazira.

U Kabulu ostalo još 300 Amerikanaca

Američka vlada veruje da je u Avganistanu ostalo malo Amerikanaca koji žele da napuste zemlju, a nadležne službe rade na utvrđivanju njihovog tačnog broja, izjavila je danas portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Ona je na konferenciji za medija kazala da vlasti još zovu ili šalju poruke američkim državljanima u Avganistanu, kako bi se utvrdilo da li žele da napuste zemlju, preneo je BBC.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džek Salivan rekao je da se procenjuje da je Avganistanu ostalo oko 300 američkih državljana koji žele da odu.

Psaki je dodala da neki Amerikanci imaju dvojno državljanstvo i da zbog toga još nisu odlučili da li će otići ili ostati u Avganistanu.

UN traže od talibana da omoguće ljudima da napuste zemlju

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju kojom poziva talibane da omoguće bezbedan prolaz ljudima koji žele da napuste Avganistan.

Rezolucija, koju su pokrenule Velika Britanija i Francuska, poziva na stvaranje bezbednih zona kroz koje bi se omogućilo Avganistancima da dođu do aerodroma u Kabulu, a uoči planiranog povlačenja američkih trupa 31. avgusta.

Rezolucija je usvojena sa 13 glasova za, dok su Kina i Rusija bile uzdržane.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet